08 aug 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

Ändstation i yttre hamnen

Längst ut i västra hamnen har en irländskregistrerad lastbil dumpats.
– Man blir både bedrövad och förbannad, säger Evert Eklind (Map), andre vice ordförande i tekniska nämnden.

Förarhytten på den blåvita lastbilen står inkörd i staketet mot båtuppställningsplatsen, bara några meter från strandkanten, längst ut i västra hamnen. Fordonet dumpades på platsen för några veckor sedan och har efter det utsatts för skadegörelse och glaskross. Bland stenarna i sjökanten har ett reservdäck från lastbilen rullats ned.

– Jag är orolig för att den ska börja läcka olja och drivmedel, säger Evert Eklind, som är mäkta upprörd över beteendet att fordon lämnas vind för våg.

– Kommunen har satsat flera miljoner kronor på att rusta upp hamnområdet; ställt ut soffor och hammockar för att folk ska kunna njuta och må bra. Det är så jäkla tråkigt när bilar och skräp dumpas på det här viset och man inte följer lagarna, säger Eklind.

Den övergivna lastbilen blir nu kommunens ansvar att få bort från hamnen. Trafikplanerare Eva Berdenius berättar att vaktbolaget som kommunen anlitar för parkeringsövervakning fått i uppdrag att lappa lastbilen. Sannolikheten att p-böterna betalas bedöms visserligen som liten; däremot ger det kommunen möjlighet att agera.

– Efter tre obetalda böteslappar har vi laglig rätt att frakta bort bilen. Notan för bortforslingen betalas med skattemedel, säger Eva Berdenius.

Förarhytten på den blåvita lastbilen står inkörd i staketet mot båtuppställningsplatsen, bara några meter från strandkanten, längst ut i västra hamnen. Fordonet dumpades på platsen för några veckor sedan och har efter det utsatts för skadegörelse och glaskross. Bland stenarna i sjökanten har ett reservdäck från lastbilen rullats ned.

– Jag är orolig för att den ska börja läcka olja och drivmedel, säger Evert Eklind, som är mäkta upprörd över beteendet att fordon lämnas vind för våg.

– Kommunen har satsat flera miljoner kronor på att rusta upp hamnområdet; ställt ut soffor och hammockar för att folk ska kunna njuta och må bra. Det är så jäkla tråkigt när bilar och skräp dumpas på det här viset och man inte följer lagarna, säger Eklind.

Den övergivna lastbilen blir nu kommunens ansvar att få bort från hamnen. Trafikplanerare Eva Berdenius berättar att vaktbolaget som kommunen anlitar för parkeringsövervakning fått i uppdrag att lappa lastbilen. Sannolikheten att p-böterna betalas bedöms visserligen som liten; däremot ger det kommunen möjlighet att agera.

– Efter tre obetalda böteslappar har vi laglig rätt att frakta bort bilen. Notan för bortforslingen betalas med skattemedel, säger Eva Berdenius.

  • Tomas Höglund