27 jul 2014 19:54

23 jan 2015 14:40

Dragspelsfestivalen drog fulla hus

MARIESTAD: Mariestads dragspelsklubb klara med ännu en festival.

I 32 år har Mariestads dragspelsklubb fyllt Karlsholme med besökare från hela Sverige och bjudit upp till spel, sång och dans. Trots ombyggnaden av jubileumsteatern var årets festival inget undantag.

Klockan tio på lördagsförmiddagen stannade en buss till på Nya torget. Ut kom ett 20-tal musikanter som under en timme i hettans tecken bjöd på musik för de snopna torgbesökarna. Trots den påtagliga värmen spelade och sjöng musikanterna som aldrig förr och tonerna av dragspel ackompanjerat av ståbas, gitarr och munspel bidrog till en och annan gungande höft. Uppträdandet var dock bara ett litet smakprov på helgens stora händelse, dragspelsfestivalen 2014.

Välfylld camping

Helgens spelningar sker bland annat på Jubileumsteatern som i år renoveras för fullt. En del av Karlsholme är avstängt på grund av renoveringen och har gjort att antalet campingplatser tvingats minska något.

– Visst, några platser färre har vi men det har ändå kommit runt 130 vagnar från hela Sverige så det är vi väldigt nöjda med, säger Gunnar Bohlin, ordförande för Mariestads dragspelsklubb.

Dragspelsklubben är under året runt på många ställen i kommunen och underhåller.

– Det är väldigt uppryckande med den här sortens musik och det blir en väldig respons när vi är ute och spelar. Det är också ett bra sätt att få lite ordning på hjärnan nu när man börjar blir lite äldre, berättar Gunnar Bohlin.

Etablerade bokningar

Under helgen bjöds det på både förbokade spelningar av mindre och större aktörer. Festivalens dragplåster var Stefan Ljungqvist som kom för att underhålla under lördagskvällen. Gunnar Bohlin berättar att de under festivalen alltid har en eller ett par etablerade gästartister, något som han tror är möjligt då de efter alla år är väl etablerade.

Spelningar på scen i all ära, men något som verkar vara minst lika viktigt för festivalens besökare är möjligheten att träffa nya och gamla vänner och spela tillsammans.

– Man kan gå in i vilket förtält som helst och bara spela, det är ingen som inte får vara med och folk vill bara ha roligt, säger Reinhold Johansson från Steningssund som besökte festivalen.

Klockan tio på lördagsförmiddagen stannade en buss till på Nya torget. Ut kom ett 20-tal musikanter som under en timme i hettans tecken bjöd på musik för de snopna torgbesökarna. Trots den påtagliga värmen spelade och sjöng musikanterna som aldrig förr och tonerna av dragspel ackompanjerat av ståbas, gitarr och munspel bidrog till en och annan gungande höft. Uppträdandet var dock bara ett litet smakprov på helgens stora händelse, dragspelsfestivalen 2014.

Välfylld camping

Helgens spelningar sker bland annat på Jubileumsteatern som i år renoveras för fullt. En del av Karlsholme är avstängt på grund av renoveringen och har gjort att antalet campingplatser tvingats minska något.

– Visst, några platser färre har vi men det har ändå kommit runt 130 vagnar från hela Sverige så det är vi väldigt nöjda med, säger Gunnar Bohlin, ordförande för Mariestads dragspelsklubb.

Dragspelsklubben är under året runt på många ställen i kommunen och underhåller.

– Det är väldigt uppryckande med den här sortens musik och det blir en väldig respons när vi är ute och spelar. Det är också ett bra sätt att få lite ordning på hjärnan nu när man börjar blir lite äldre, berättar Gunnar Bohlin.

Etablerade bokningar

Under helgen bjöds det på både förbokade spelningar av mindre och större aktörer. Festivalens dragplåster var Stefan Ljungqvist som kom för att underhålla under lördagskvällen. Gunnar Bohlin berättar att de under festivalen alltid har en eller ett par etablerade gästartister, något som han tror är möjligt då de efter alla år är väl etablerade.

Spelningar på scen i all ära, men något som verkar vara minst lika viktigt för festivalens besökare är möjligheten att träffa nya och gamla vänner och spela tillsammans.

– Man kan gå in i vilket förtält som helst och bara spela, det är ingen som inte får vara med och folk vill bara ha roligt, säger Reinhold Johansson från Steningssund som besökte festivalen.

  • Ellen Borell