24 jul 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

Källsortering som slagit väl ut

Nu kan sopor sorteras i hamn och parker

Fyra enklare källsorteringsstationer har i sommar placerats ut på strategiska platser.
– Faller testet väl ut planerar vi att få ut fler nästa säsong, säger gatuchefen Matz Hasselbom.

Mariestads kommun har som långsiktigt mål att öka källsorteringen av sopor. Ett led i arbetet är de mindre behållare som placerats ut vid Kajutan och beachvolleyplanerna i hamnen, i stadsparken samt i Universitetsparken. Varje station har separata inkast för brännbart, glas och burkar.

– Det är de vanligaste restprodukterna som slängs. Vi har ställt ut fyra på prov och ska sedan utvärdera hur det fungerat. Hittills har det varit över förväntan, det märks att allmänheten är intresserad av att källsortera, säger Matz Hasselbom.

Källsorteringsstationerna töms en gång i veckan eller vid behov. Hängande kedjor i inkasten förhindrar att fåglar sticker ner huvudet och sprider skräpet.

Inga nya direktiv

I anslutning till den nya ställplatsen för husbilar i yttre hamnen har kommunen även iordningställt en källsorteringsstation med större behållare.

Rolf och Inger Söderlund från Gärsnäs utanför Simrishamn uppskattar servicen i hamnen. Sedan 1992 har de varje sommar parkerat husbilen i Mariestad några dygn. I veckan njuter paret av tillvaron och utsikten över Mariestadsfjärden tillsammans med hunden Totte, född på en kennel i Hasslerör.

– Hamnområdet har blivit riktigt fin och strukturerad. Men det behöver bli ordning på p-automaten, i måndags strulade den som tusan. Sedan kan man ju fundera på varför husvagnar får stå gratis medan husbilar måste betala, säger Rolf.

Matz Hasselbom medger att det varit en hel del inkörningsproblem och att leverantören jobbat med att åtgärda felet. I yttre hamnen finns 31 ställplatser för husbilar. Utöver det finns de 35 platserna vid Hamnmagasinet kvar.

– Den ställplatsen etablerades som ett provisorium för några år sedan. Vi tjänstemän har dock inte fått något uppdrag från politiken om att avveckla den när platserna i yttre hamnen nu är färdiga, säger Matz Hasselbom.

Mariestads kommun har som långsiktigt mål att öka källsorteringen av sopor. Ett led i arbetet är de mindre behållare som placerats ut vid Kajutan och beachvolleyplanerna i hamnen, i stadsparken samt i Universitetsparken. Varje station har separata inkast för brännbart, glas och burkar.

– Det är de vanligaste restprodukterna som slängs. Vi har ställt ut fyra på prov och ska sedan utvärdera hur det fungerat. Hittills har det varit över förväntan, det märks att allmänheten är intresserad av att källsortera, säger Matz Hasselbom.

Källsorteringsstationerna töms en gång i veckan eller vid behov. Hängande kedjor i inkasten förhindrar att fåglar sticker ner huvudet och sprider skräpet.

Inga nya direktiv

I anslutning till den nya ställplatsen för husbilar i yttre hamnen har kommunen även iordningställt en källsorteringsstation med större behållare.

Rolf och Inger Söderlund från Gärsnäs utanför Simrishamn uppskattar servicen i hamnen. Sedan 1992 har de varje sommar parkerat husbilen i Mariestad några dygn. I veckan njuter paret av tillvaron och utsikten över Mariestadsfjärden tillsammans med hunden Totte, född på en kennel i Hasslerör.

– Hamnområdet har blivit riktigt fin och strukturerad. Men det behöver bli ordning på p-automaten, i måndags strulade den som tusan. Sedan kan man ju fundera på varför husvagnar får stå gratis medan husbilar måste betala, säger Rolf.

Matz Hasselbom medger att det varit en hel del inkörningsproblem och att leverantören jobbat med att åtgärda felet. I yttre hamnen finns 31 ställplatser för husbilar. Utöver det finns de 35 platserna vid Hamnmagasinet kvar.

– Den ställplatsen etablerades som ett provisorium för några år sedan. Vi tjänstemän har dock inte fått något uppdrag från politiken om att avveckla den när platserna i yttre hamnen nu är färdiga, säger Matz Hasselbom.

  • Tomas Höglund