22 jul 2014 06:00

23 jan 2015 14:39

Han jobbar bakom lås och bom

MITT SOMMARJOBB: Rasmus stortrivs på Kriminalvården

Heltidsjobbet sades upp för ett sommarvikariat.
Nu försöker Rasmus Jonsson få dömda brottslingar på fötter.
– Klart att man ryker ihop med vissa ibland, säger han.

Meterhöga stängsel med en slingrande taggtråd på toppen omger Johannesbergsanstalten i Mariestad.

För besökare och anställda måste flera passager – under ständig kameraövervakning – passeras innan man ens kommer in i byggnaden. Den intern som tror sig kunna rymma obehindrat är ute på djupt vatten.

Rasmus Jonsson och hans kollegor försöker dock få brottslingarna, som alla är dömda för våld i nära relation, att trivas på anstalten. Målsättningen är att omvandla personerna och få dem till att bli en bättre människor.

– I huvudsak går mitt arbete ut på att prata med de intagna. Jag ska hela tiden finnas nära till hands och bistå med hjälp. Åt dem som snart blir frigivna hjälper vi bland annat till att leta jobb och lägenhet, säger Rasmus.

Känner inte obehag

– Det är viktigt att göra deras tid här så bra som möjlig. Många av dem är snälla och mottagliga för hjälpen, vilket gör att det är sällan jag känner obehag i korridorerna. Men det är omöjligt att klicka med alla och emellanåt kan det hetta till.

Skulle problem uppstå finns larmknappen nära till hands. Och det dröjer inte många sekunder innan den anställde backas upp av övrig personal.

– Innan jag började jobba på anstalten trodde jag att det skulle vara ett mer hårt och tufft jobb än vad det är. Min bild av yrket har verkligen förändrats.

Kul tillsammans

Rasmus anser att det roligaste med att vara kriminalvårdare är arbetskamraterna. På Johannesbergsanstalten arbetar personer i alla åldrar.

– Vi har väldigt kul tillsammans och alla känner sig delaktiga i det svåra men nödvändiga jobb vi har. Jag gillar att jobba med människor och det var mycket därför jag bytte jobb.

Den 5 maj i år gjorde Rasmus sin första arbetsdag för Kriminalvården. Två veckors introduktion med teori och praktik var allt som behövdes för att få sommarvikariat.

– Jag hade jobbat heltid på en bilfirma i Mariestad sedan studenten 2007. Kände att jag inte utvecklades där och sökte mig därför till Kriminalvården. Det är bättre att ta en risk nu när jag inte har hus och barn.

”Valt helt rätt”

För att bli fast anställd krävs det att Rasmus går en grundutbildning i Göteborg. Det har han tänkt göra i framtiden.

– Det känns som att jag har valt helt rätt yrke. Arbetstiderna kan vara väldigt långa, men samtidigt kompenseras man med längre dagar ledigt. Lönen hade också kunnat vara bättre med tanke på vår betydelse, men det var inte på grund av pengar jag ville bli kriminalvårdare.

Meterhöga stängsel med en slingrande taggtråd på toppen omger Johannesbergsanstalten i Mariestad.

För besökare och anställda måste flera passager – under ständig kameraövervakning – passeras innan man ens kommer in i byggnaden. Den intern som tror sig kunna rymma obehindrat är ute på djupt vatten.

Rasmus Jonsson och hans kollegor försöker dock få brottslingarna, som alla är dömda för våld i nära relation, att trivas på anstalten. Målsättningen är att omvandla personerna och få dem till att bli en bättre människor.

– I huvudsak går mitt arbete ut på att prata med de intagna. Jag ska hela tiden finnas nära till hands och bistå med hjälp. Åt dem som snart blir frigivna hjälper vi bland annat till att leta jobb och lägenhet, säger Rasmus.

Känner inte obehag

– Det är viktigt att göra deras tid här så bra som möjlig. Många av dem är snälla och mottagliga för hjälpen, vilket gör att det är sällan jag känner obehag i korridorerna. Men det är omöjligt att klicka med alla och emellanåt kan det hetta till.

Skulle problem uppstå finns larmknappen nära till hands. Och det dröjer inte många sekunder innan den anställde backas upp av övrig personal.

– Innan jag började jobba på anstalten trodde jag att det skulle vara ett mer hårt och tufft jobb än vad det är. Min bild av yrket har verkligen förändrats.

Kul tillsammans

Rasmus anser att det roligaste med att vara kriminalvårdare är arbetskamraterna. På Johannesbergsanstalten arbetar personer i alla åldrar.

– Vi har väldigt kul tillsammans och alla känner sig delaktiga i det svåra men nödvändiga jobb vi har. Jag gillar att jobba med människor och det var mycket därför jag bytte jobb.

Den 5 maj i år gjorde Rasmus sin första arbetsdag för Kriminalvården. Två veckors introduktion med teori och praktik var allt som behövdes för att få sommarvikariat.

– Jag hade jobbat heltid på en bilfirma i Mariestad sedan studenten 2007. Kände att jag inte utvecklades där och sökte mig därför till Kriminalvården. Det är bättre att ta en risk nu när jag inte har hus och barn.

”Valt helt rätt”

För att bli fast anställd krävs det att Rasmus går en grundutbildning i Göteborg. Det har han tänkt göra i framtiden.

– Det känns som att jag har valt helt rätt yrke. Arbetstiderna kan vara väldigt långa, men samtidigt kompenseras man med längre dagar ledigt. Lönen hade också kunnat vara bättre med tanke på vår betydelse, men det var inte på grund av pengar jag ville bli kriminalvårdare.

Rasmus Jonsson

Ålder: 26.

Bor: Mariestad.

Familj: Pappa Kent, mamma Maria, brorsan Dennis och flickvännen Johanna.

Fritidsintressen: Vara ute på sjön med båten och spela ishockey.

Bästa med jobbet: Kollegorna.

Sämsta med jobbet: Arbetstiderna.