11 jul 2014 14:58

23 jan 2015 14:39

23-åring central i stöldhärvan

MARIESTAD: Åtta unga män åtalade

ÅTAL. En 23-årig Mariestadsbo, som suttit häktad sedan april, är enligt åklagaren en central figur i den stöldhärva som rullats upp i Mariestad.
Totalt åtta män, samtliga Mariestadsbor mellan 18 och 24 år, har åtalats i Skaraborgs tingsrätt för inbrott, grova stölder och häleri.

Härvan handlar om ett större antal stölder och inbrott vid olika butiker i Mariestad (Spirit of St Louis, Rattugglan, Skaraborgs Skog & Landskapsservice, Granngården), men även vid ett flertal skolor (Högelidsskolan, Vadsbogymnasiet, Ullervads skola och Kvarnstensskolan), samt ungdomsgården Elvärket.

Ett av inbrotten skedde även vid ICA-affären i Timmersdala.

Nu har åtta personer åtalats och riskerar att få betala stora skadestånd. En stor grupp poliser har jobbat med utredningen och förundersökningsprotokollet omfattar cirka 1 000 sidor.

De åtalade har samtliga erkänt brotten med några få undantag

Spindeln

23-åringen har i stort varit inblandad i allt, sedan har olika konstellationer varit aktiva med honom. Stöldgodsen har varit datorer, projektorer, kameror, dyra kläder, snus och cigaretter, men även trädgårdsredskap.

Inbrottet har skett nattetid och det har varit snabba stötar med mycket krossat glas.

Avgörandet var när polisen fick ett tips om en stöldgömma. Utanför ett förråd vid 23-åringens bostad – dolt i ett vindsutrymme bakom en inspektionslucka – hittades flera svarta plastsäckar innehållande nya dyrbara kläder. Kläderna, som hade ett värde av 150 000 kronor, kom från inbrott vid Spirit of St Louis.

– Det kommer att yrkas på fängelse för huvudgärningsmannen, men även för en del av de andra. Jag anser bevisningen vara mycket bra, säger Britt-Marie Johansson.

– Erkännandet kom när vi hittade stöldgömman vid vindsförrådet, säger åklagaren Britt-Marie Johansson.

Men inte bara det.

Vid ett inbrott vid Skaraborgs Skog & Landskapsservice stals 100 000 i kontanter ur ett kassaskåp, men även robotgräsklippare, gräsklippare, motorsågar, röjsågar, häcksaxar med mera. Det sammanlagda värdet handlade om 350 000 kronor.

Häleri

Under våren 2014 stals det motorsågar, röjsågar samt trimmer från Granngården i Mariestad till ett sammanlagt värde av 27 289 kronor.

23-åringen är åtalad för innehaft gods från inbrotten i ett garage. Hans 18-årige bror är medåtalad för häleri vad det gäller gods från Skaraborgs Skog & Landskapsservice.

Noterbart är att en av de åtalade, en 19-åring, själv är brottsoffer: Två av de medåtalade, 24-åringen och 23-åringen, ska ha sparkat honom och sagt att han ”skulle ligga begravd om han fortsatte sprida rykten”.

Båda åtalade förnekar misshandel och hot.

Härvan handlar om ett större antal stölder och inbrott vid olika butiker i Mariestad (Spirit of St Louis, Rattugglan, Skaraborgs Skog & Landskapsservice, Granngården), men även vid ett flertal skolor (Högelidsskolan, Vadsbogymnasiet, Ullervads skola och Kvarnstensskolan), samt ungdomsgården Elvärket.

Ett av inbrotten skedde även vid ICA-affären i Timmersdala.

Nu har åtta personer åtalats och riskerar att få betala stora skadestånd. En stor grupp poliser har jobbat med utredningen och förundersökningsprotokollet omfattar cirka 1 000 sidor.

De åtalade har samtliga erkänt brotten med några få undantag

Spindeln

23-åringen har i stort varit inblandad i allt, sedan har olika konstellationer varit aktiva med honom. Stöldgodsen har varit datorer, projektorer, kameror, dyra kläder, snus och cigaretter, men även trädgårdsredskap.

Inbrottet har skett nattetid och det har varit snabba stötar med mycket krossat glas.

Avgörandet var när polisen fick ett tips om en stöldgömma. Utanför ett förråd vid 23-åringens bostad – dolt i ett vindsutrymme bakom en inspektionslucka – hittades flera svarta plastsäckar innehållande nya dyrbara kläder. Kläderna, som hade ett värde av 150 000 kronor, kom från inbrott vid Spirit of St Louis.

– Det kommer att yrkas på fängelse för huvudgärningsmannen, men även för en del av de andra. Jag anser bevisningen vara mycket bra, säger Britt-Marie Johansson.

– Erkännandet kom när vi hittade stöldgömman vid vindsförrådet, säger åklagaren Britt-Marie Johansson.

Men inte bara det.

Vid ett inbrott vid Skaraborgs Skog & Landskapsservice stals 100 000 i kontanter ur ett kassaskåp, men även robotgräsklippare, gräsklippare, motorsågar, röjsågar, häcksaxar med mera. Det sammanlagda värdet handlade om 350 000 kronor.

Häleri

Under våren 2014 stals det motorsågar, röjsågar samt trimmer från Granngården i Mariestad till ett sammanlagt värde av 27 289 kronor.

23-åringen är åtalad för innehaft gods från inbrotten i ett garage. Hans 18-årige bror är medåtalad för häleri vad det gäller gods från Skaraborgs Skog & Landskapsservice.

Noterbart är att en av de åtalade, en 19-åring, själv är brottsoffer: Två av de medåtalade, 24-åringen och 23-åringen, ska ha sparkat honom och sagt att han ”skulle ligga begravd om han fortsatte sprida rykten”.

Båda åtalade förnekar misshandel och hot.

  • Per Warvlin