09 jul 2014 17:56

23 jan 2015 14:39

Olika pris på toaletterna

De efterfrågade offentliga toaletterna i stadsparken står nu på plats. Fem kronor kostar det om du vill kunna sitta ner medan det är gratis på männens urinoar. Ett beslut som rört upp känslor hos invånarna.

– Kritiken var ingenting som förutsågs när man tog beslutet om att hålla urinoaren kostnadsfri, säger Johan Bengtsson, projektledare på tekniska förvaltningen i Mariestad.

Beslutet om att ta en avgift för besök på de allmänna toaletterna i stadsparken var något som togs på kommunnivå. När beloppet sedan skulle sättas var det ett tjänstemannabeslut vid tekniska förvaltningen i Mariestad att hålla urinoaren kostnadsfri.

– Vi tog beslutet då vi tänkte att om männen behöver betala för att kissa i urinoaren så kanske de i stället går runt hörnet och kissar vid ett träd i parken eller vid ett hus, så det var det vi ville undvika, säger Johan Bengtsson.

Hetsig debatt

På facebook har det skapats en debatt kring prissättningen för ett besök på de nya toaletterna. Att de är byggda med skattebetalarnas pengar och det då ska fungera lika föra alla är ett av alla argument. Yenny Rosén är en av dem som menar att det inte är en kostnadsfråga utan mer en fråga om jämställdhet.

– Jag kan tycka att det är konstigt att man direkt tänker att det första männen skulle göra är att kissa någon annanstans. Det känns som att man dumförklarar alla män lite, säger Yenny Rosén som följt debatten.

Kritiken kring beslutet har nått tekniska nämnden och Johan Bengtsson menar att man tar till sig den när man nu utför en utvärdering av projektet.

– Absolut, det är inte svårt alls att förstå den kritiken. Det kanske inte var rätt beslut såhär i efterhand men det var det beslutet vi tog då för att undvika att män struntar i att använda toaletterna men det är absolut inte främmande att det kanske kommer att ske en ändring.

– Kritiken var ingenting som förutsågs när man tog beslutet om att hålla urinoaren kostnadsfri, säger Johan Bengtsson, projektledare på tekniska förvaltningen i Mariestad.

Beslutet om att ta en avgift för besök på de allmänna toaletterna i stadsparken var något som togs på kommunnivå. När beloppet sedan skulle sättas var det ett tjänstemannabeslut vid tekniska förvaltningen i Mariestad att hålla urinoaren kostnadsfri.

– Vi tog beslutet då vi tänkte att om männen behöver betala för att kissa i urinoaren så kanske de i stället går runt hörnet och kissar vid ett träd i parken eller vid ett hus, så det var det vi ville undvika, säger Johan Bengtsson.

Hetsig debatt

På facebook har det skapats en debatt kring prissättningen för ett besök på de nya toaletterna. Att de är byggda med skattebetalarnas pengar och det då ska fungera lika föra alla är ett av alla argument. Yenny Rosén är en av dem som menar att det inte är en kostnadsfråga utan mer en fråga om jämställdhet.

– Jag kan tycka att det är konstigt att man direkt tänker att det första männen skulle göra är att kissa någon annanstans. Det känns som att man dumförklarar alla män lite, säger Yenny Rosén som följt debatten.

Kritiken kring beslutet har nått tekniska nämnden och Johan Bengtsson menar att man tar till sig den när man nu utför en utvärdering av projektet.

– Absolut, det är inte svårt alls att förstå den kritiken. Det kanske inte var rätt beslut såhär i efterhand men det var det beslutet vi tog då för att undvika att män struntar i att använda toaletterna men det är absolut inte främmande att det kanske kommer att ske en ändring.

  • Ellen Borell