07 jul 2014 18:22

23 jan 2015 14:39

De cyklar 200 mil mot barncancer

INSAMLING: Övernattningsstopp i Lyrestad

De två holländarna har båda förlorat varsitt barn i cancer. Nu cyklar Robert Gerritsen och Ronald Kneppers 200 mil för att samla in pengar till barncancerforskning. Ett stopp på vägen blev hos familjen Aardenburg utanför Lyrestad.

Den 28 juni var startskottet på den 2000 km långa cykelresa som Robert Gerritsen och Ronald Kneppers valt att genomföra för att samla in pengar till barncancerforskning. Ride for a lifetime, som de valt att kalla resan, började i Holländska Zoetekmeer och avslutas på lördag när de två holländarna anländer till ett barnsjukhus i Helsingfors, där de numera är bosatta. Under resan cyklar de genom Holland, Tyskland, Norge, Sverige och Finland.

Själva drabbade

Resan gör de då de båda har förlorat barn i cancer. Ronald Kneppers förlorade sin treåriga dotter i leukemi för sex månader sedan.

– Under de två år som min dotter behandlades var det bara elände. Sedan dess har jag bestämt att det ska vara ljust och alltid uppskatta livet, säger Ronald Kneppers.

2010 gick Robert Gerritsens då femåriga son bort på grund av en obotlig hjärntumör i hjärnstammen.

– Att på en och samma dag få höra att ens barn inte bara har cancer utan också att den är obotlig och inte går att behandla, att det bara är att vänta, det är svårt att förstå. Den här resan fungerar lite som terapi, säger Robert Gerritsen.

Natt hos Lyrestadsfamilj

På söndagskvällen anlände Robert och Ronald hos familjen Aardenburg utanför Lyrestad efter en tuff cykeltur från Grums i Värmland. Familjen har själva en dotter som är drabbad av samma slags tumör som Roberts son och valde därför att kontakta de två cyklisterna för att erbjuda dem sovplats under resan.

– Det är så få som drabbas av den här sjukdomen och vi tyckte att det vore skönt att prata med några som har varit i samma situation och vet vad det innebär, säger Simon Aardenburg.

En halv miljon

Nu återstår ungefär hälften av resan innan de når Helsingfors. Hela resan finansierar Robert Gerritsen och Roland Kneppers själva då de vill att allt bidrag ska gå direkt till cancerforskning. Förhoppningen är att samla in 500 000 kronor till de finska och holländska stiftelserna Aamu och Sticthing Semmy med hjälp av bidrag från sponsorer och privatpersoner. Nu har halva resan gått och projektet har redan lyckats dra in drygt 350 000.

– Det gör en helt varm i hjärtat att se hur många som vill hjälpa till på ett eller annat sätt, säger Robert Gerritsen.

Den 28 juni var startskottet på den 2000 km långa cykelresa som Robert Gerritsen och Ronald Kneppers valt att genomföra för att samla in pengar till barncancerforskning. Ride for a lifetime, som de valt att kalla resan, började i Holländska Zoetekmeer och avslutas på lördag när de två holländarna anländer till ett barnsjukhus i Helsingfors, där de numera är bosatta. Under resan cyklar de genom Holland, Tyskland, Norge, Sverige och Finland.

Själva drabbade

Resan gör de då de båda har förlorat barn i cancer. Ronald Kneppers förlorade sin treåriga dotter i leukemi för sex månader sedan.

– Under de två år som min dotter behandlades var det bara elände. Sedan dess har jag bestämt att det ska vara ljust och alltid uppskatta livet, säger Ronald Kneppers.

2010 gick Robert Gerritsens då femåriga son bort på grund av en obotlig hjärntumör i hjärnstammen.

– Att på en och samma dag få höra att ens barn inte bara har cancer utan också att den är obotlig och inte går att behandla, att det bara är att vänta, det är svårt att förstå. Den här resan fungerar lite som terapi, säger Robert Gerritsen.

Natt hos Lyrestadsfamilj

På söndagskvällen anlände Robert och Ronald hos familjen Aardenburg utanför Lyrestad efter en tuff cykeltur från Grums i Värmland. Familjen har själva en dotter som är drabbad av samma slags tumör som Roberts son och valde därför att kontakta de två cyklisterna för att erbjuda dem sovplats under resan.

– Det är så få som drabbas av den här sjukdomen och vi tyckte att det vore skönt att prata med några som har varit i samma situation och vet vad det innebär, säger Simon Aardenburg.

En halv miljon

Nu återstår ungefär hälften av resan innan de når Helsingfors. Hela resan finansierar Robert Gerritsen och Roland Kneppers själva då de vill att allt bidrag ska gå direkt till cancerforskning. Förhoppningen är att samla in 500 000 kronor till de finska och holländska stiftelserna Aamu och Sticthing Semmy med hjälp av bidrag från sponsorer och privatpersoner. Nu har halva resan gått och projektet har redan lyckats dra in drygt 350 000.

– Det gör en helt varm i hjärtat att se hur många som vill hjälpa till på ett eller annat sätt, säger Robert Gerritsen.

  • Ellen Borell