30 jun 2014 23:00

23 jan 2015 14:39

Annorlunda gudstjänst i Karleby

Skara stift fyller 1000 år

I år är det 1000 år sedan den tyske prästen Thurgot utnämndes till Biskop i Skara stift. I söndags hölls en friluftsgudstjänst på Karleby gamla kyrkplats för att uppmärksamma biskopens första besök ute i stiftet.

Så mycket till fri luft blev det inte eftersom vädrets makter ville annorlunda, i stället hölls gudstjänsten ”I Biskop Thurgots fotspår” med lite annorlunda upplägg inomhus i Persgården.

– Men det hela var en ytterst trevlig tillställning, säger Stig Ljungwald, historiker och en av deltagarna som gav gudstjänsten sin prägel. Han berättade om utnämningen och historien bakom Biskop Thurgots första besök i stiftet som blev Karleby.

Andligt år

– De stannade tre gånger på vägen hit och kom på den fjärde dagen detta nådens år. Det är ett viktigt minne och han valde Karleby för sitt strategiskt viktiga läge vid Tidans utlopp, säger Stig Ljungwald.

Handeln frodades här och invånarna var i stor utsträckning redan kristna och få klamrade sig fast vid asatron. För kyrkan bar besöket stor symbolisk vikt eftersom missionen och kristnandet av landet fortfarande var bräcklig och behövde vind i seglen.

Musik och historia

Präst Anders Hillergren höll sin predikan varvat med folkmusik framfört av riksspelemannen Lars-Olof Ejstes. På plats fanns också konstnären Kjell Fristedt som pratade om sitt verk föreställande Biskop Thurgot predikandes till befolkningen och den svenska konungen Olof Skötkonung med följe. Olof Skötkonung var en ivrig påhejare av den tyske prästen och framförde önskemål om att det skulle bli just han som blev den första biskopen i Skara och kungens makt och påverkan vägde tungt på den tiden.

Bildbudskap

Kjell Fristedt talade också om bildspelet i sakral bemärkelse och hur det har varit viktigt för kyrkan att sprida ett budskap genom bilder. Hela året uppmärksammar Skara stift sitt 1000-årsjubileum genom olika aktiviteter och jubileumsdagar i augusti.

Så mycket till fri luft blev det inte eftersom vädrets makter ville annorlunda, i stället hölls gudstjänsten ”I Biskop Thurgots fotspår” med lite annorlunda upplägg inomhus i Persgården.

– Men det hela var en ytterst trevlig tillställning, säger Stig Ljungwald, historiker och en av deltagarna som gav gudstjänsten sin prägel. Han berättade om utnämningen och historien bakom Biskop Thurgots första besök i stiftet som blev Karleby.

Andligt år

– De stannade tre gånger på vägen hit och kom på den fjärde dagen detta nådens år. Det är ett viktigt minne och han valde Karleby för sitt strategiskt viktiga läge vid Tidans utlopp, säger Stig Ljungwald.

Handeln frodades här och invånarna var i stor utsträckning redan kristna och få klamrade sig fast vid asatron. För kyrkan bar besöket stor symbolisk vikt eftersom missionen och kristnandet av landet fortfarande var bräcklig och behövde vind i seglen.

Musik och historia

Präst Anders Hillergren höll sin predikan varvat med folkmusik framfört av riksspelemannen Lars-Olof Ejstes. På plats fanns också konstnären Kjell Fristedt som pratade om sitt verk föreställande Biskop Thurgot predikandes till befolkningen och den svenska konungen Olof Skötkonung med följe. Olof Skötkonung var en ivrig påhejare av den tyske prästen och framförde önskemål om att det skulle bli just han som blev den första biskopen i Skara och kungens makt och påverkan vägde tungt på den tiden.

Bildbudskap

Kjell Fristedt talade också om bildspelet i sakral bemärkelse och hur det har varit viktigt för kyrkan att sprida ett budskap genom bilder. Hela året uppmärksammar Skara stift sitt 1000-årsjubileum genom olika aktiviteter och jubileumsdagar i augusti.

  • Magnus Ornhammar