27 jun 2014 21:48

23 jan 2015 14:39

Dramatiska stråkar och piano öppnar Old Ox

Applåderna går varma i Mariestads domkyrka på fredagskvällen.
Detta när Kammarmusikfestivalen Old Ox drar i gång sin andra upplaga med världscellisten Peter Wispelway och den svenske pianisten Staffan Scheja.

Publikintresset har gjort kyrkan till scen för öppningskonserten.

– Vi har sålt mycket mer biljetter än förra året, säger festivalgeneral Ola Larsson till MT innan premiären.

Höjdpunkt i tillvaron

Än lyser solen när kön ringlar lång utanför.

Till sorlet av publiken och ensamma fiolstråkar fylls kyrkan så när som på några rader längst bak. Ola Larsson och Per Nyström, konstnärlig ledare och orkestercellist, säger några ord följt av ett längre invigningstal av Staffan Rydén, kulturchef för Västra Götalandsregionen.

– Njut och se detta som en höjdpunkt i tillvaron, avslutar han.

Sedan tågar festivalorkestern Old Ox Chamber Orchestra in med sina instrument till publikens applåder.

Dramatik

Stråkorkestern, ledd av serben Gordan Nikolitch, består av 15 internationella, handplockade musiker.

Tonerna är dramatiska varvat med mjuka stråkar. Musiken skapar onekligen en viss stämning, många blundar till tonerna och ser ut att njuta. Dramatiken känns in i märgen och även musikerna rör sig följsamt samtidigt som stråkar gnids. Efter sista stycket riktas alla stråkar upp i luften samtidigt och rungande applåder utbryter.

Fröling besjälar

Årets presentatör är skådespelerskan Ewa Fröling som med egenvalda texter kommer att besjäla föreställningarna ytterligare. Hennes röst, ackompanjerad av kyrkas akustik, pryder den korta pausen innan det är dags för Staffan Scheja att göra entré vid flygeln.

Scheja ses som den främsta inom svensk klassisk musik. Hans välklingade pianotoner varvat med orkesterns stråkar avslutar andra akten. Efter pausen har publiken världscellisten Peter Wispelway att se fram emot.

Old Ox kammarmusikfestival är i gång med besked.

Publikintresset har gjort kyrkan till scen för öppningskonserten.

– Vi har sålt mycket mer biljetter än förra året, säger festivalgeneral Ola Larsson till MT innan premiären.

Höjdpunkt i tillvaron

Än lyser solen när kön ringlar lång utanför.

Till sorlet av publiken och ensamma fiolstråkar fylls kyrkan så när som på några rader längst bak. Ola Larsson och Per Nyström, konstnärlig ledare och orkestercellist, säger några ord följt av ett längre invigningstal av Staffan Rydén, kulturchef för Västra Götalandsregionen.

– Njut och se detta som en höjdpunkt i tillvaron, avslutar han.

Sedan tågar festivalorkestern Old Ox Chamber Orchestra in med sina instrument till publikens applåder.

Dramatik

Stråkorkestern, ledd av serben Gordan Nikolitch, består av 15 internationella, handplockade musiker.

Tonerna är dramatiska varvat med mjuka stråkar. Musiken skapar onekligen en viss stämning, många blundar till tonerna och ser ut att njuta. Dramatiken känns in i märgen och även musikerna rör sig följsamt samtidigt som stråkar gnids. Efter sista stycket riktas alla stråkar upp i luften samtidigt och rungande applåder utbryter.

Fröling besjälar

Årets presentatör är skådespelerskan Ewa Fröling som med egenvalda texter kommer att besjäla föreställningarna ytterligare. Hennes röst, ackompanjerad av kyrkas akustik, pryder den korta pausen innan det är dags för Staffan Scheja att göra entré vid flygeln.

Scheja ses som den främsta inom svensk klassisk musik. Hans välklingade pianotoner varvat med orkesterns stråkar avslutar andra akten. Efter pausen har publiken världscellisten Peter Wispelway att se fram emot.

Old Ox kammarmusikfestival är i gång med besked.

  • Tove Gontran