24 jun 2014 17:15

23 jan 2015 14:38

Old Ox lockar stjärnor

Artister från hela Europa kommer till Mariestad

Till helgen arrangerar Aurora Chamber Music för andra året kammarmusikfestivalen Old Ox i Mariestad. I residensets övre salong och Domkyrkans pampiga sal får besökare chansen att lyssna på klassisk musik i världsklass.
– Folk kan alltid identifiera kvalité, säger Auroras Art Director Per Nyström.

Fjolårets festival blev en succé. I princip alla konserter var utsålda och Per Nyström känner att Old Ox fyller ett hål som tidigare varit tomt.

– Vi har redan fått fäste och det var verkligen en publiksuccé ifjol. Det finns ett behov av denna konstform. Det har blivit status bland artisterna att vara med här.

Under premiäråret hölls konserterna i Mariestads teater samt Residenset. Denna sommar har teatern fått se sig förbisedd av Domkyrkan som med sina knappa 500 platser ger fler människor möjligheten att ta del av musik från klassiska musikkonstnärer som Peter Wispelwey, Staffan Scheja och Gordan Nikolic. Startfältet är med andra ord både namnkunnigt och imponerande.

– Det kommer folk från många olika länder. Ifjol hade vi jätteflax när vi fick hit Midori och det satte ribban för årets festival. Holländaren Wispelwey och serben Nikolic är superstars i vår bransch och Staffan Scheja är ju kung, säger Nyström som tillsammans med Ola Larsson är drivande i Aurora Chamber Music.

God publiktillströmning

Biljettförsäljningen till de nio konserterna går som på räls och i paritet med liknande evenemang inom den klassiska musiken står sig siffrorna bra. För att bredda sig och locka fler åldersgrupper anordnas ”Lördag på Marieholm”, där man bland mycket annat kan spela krocket mot Staffan Scheja.

Ewa Fröling, känd från Dramaten och Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, kommer att medverka genom att läsa texter och poesi tillsammans med musik.

Orkestern Old Ox Chamber Orchestra är speciellt sammansatt enbart för denna festival och kommer fylla Domkyrkan med toner av klassik musik. Konserterna i mindre format, där det är solo- eller parframträdanden som gäller kommer hållas i Residenset.

– Residenset ligger i en fantastisk miljö och alla som kommer hit säger hur fint det är, säger Nyström.

Fjolårets festival blev en succé. I princip alla konserter var utsålda och Per Nyström känner att Old Ox fyller ett hål som tidigare varit tomt.

– Vi har redan fått fäste och det var verkligen en publiksuccé ifjol. Det finns ett behov av denna konstform. Det har blivit status bland artisterna att vara med här.

Under premiäråret hölls konserterna i Mariestads teater samt Residenset. Denna sommar har teatern fått se sig förbisedd av Domkyrkan som med sina knappa 500 platser ger fler människor möjligheten att ta del av musik från klassiska musikkonstnärer som Peter Wispelwey, Staffan Scheja och Gordan Nikolic. Startfältet är med andra ord både namnkunnigt och imponerande.

– Det kommer folk från många olika länder. Ifjol hade vi jätteflax när vi fick hit Midori och det satte ribban för årets festival. Holländaren Wispelwey och serben Nikolic är superstars i vår bransch och Staffan Scheja är ju kung, säger Nyström som tillsammans med Ola Larsson är drivande i Aurora Chamber Music.

God publiktillströmning

Biljettförsäljningen till de nio konserterna går som på räls och i paritet med liknande evenemang inom den klassiska musiken står sig siffrorna bra. För att bredda sig och locka fler åldersgrupper anordnas ”Lördag på Marieholm”, där man bland mycket annat kan spela krocket mot Staffan Scheja.

Ewa Fröling, känd från Dramaten och Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, kommer att medverka genom att läsa texter och poesi tillsammans med musik.

Orkestern Old Ox Chamber Orchestra är speciellt sammansatt enbart för denna festival och kommer fylla Domkyrkan med toner av klassik musik. Konserterna i mindre format, där det är solo- eller parframträdanden som gäller kommer hållas i Residenset.

– Residenset ligger i en fantastisk miljö och alla som kommer hit säger hur fint det är, säger Nyström.

  • Joel Tivemo