16 jun 2014 21:00

23 jan 2015 14:38

Trädgårdens tid är nu

MARIESTAD: 1300 arter samsas i trädgården inspirerad av brittiska förlagor.

Med ett djupt rotat trädgårdsintresse har Elisabeth Adamsson under 14 år skapat en rogivande grön oas strax utanför Mariestad.

– Jag har inte ritat något själv utan lyssnat till platsen och trädgården har fått säga sitt, säger Elisabeth Adamsson. I grunden har hon tittat på den engelska trädgården som är mindre reglerad och detaljstyrd än andra trädgårdsstilar.

– Men jag har inspirerats av andra saker också och naturen har fått bidra. Jag vill att det ska se okonstlat ut.

Trädgårdsturism

Elisabeth Adamsson kallar sin trädgård för ”Lisas Trädgård” och i år är första gången hon och andra trädgårdsentusiaster i Mariestadstrakten är med i projektet ”Mötesplats Trädgård”. Bakom satsningen som ska öka företagandet inom trädgårdsnäringen och bilda nätverk mellan olika aktörer står Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet.

– Ja det ville utöka i år och ringde mig. Det har kommit jättemycket folk, säger Elisabeth Adamsson.

Vattenhål

Några ingrepp i naturens flora har Elisabeth Adamsson och maken Fredrik gjort sedan trädgården började ta form i början av 2000-talet. En damm och en liten bäck ger trädgården en stillsam ljudbild med porlande vatten.

– Det bästa är när folk utbrister att vilken tur vi har att det går en bäck här, säger Elisabeth Adamsson.

Hon har odlat för eget bruk sedan familjen köpte huset vid Sjöängen 1989 och driver sedan ett antal år tillbaka en plantskola vid hemmet. Elisabeth Adamsson har läst bok efter bok om trädgårdsvård och lärt sig den vägen.

– Och så gick jag en kurs i landskapsvård för att lära mig mer om det.

Brokig mångfald

1300 arter från träd till blommor och buskar bredder ut sig i trädgården som kräver många och långa arbetstimmar för att vara i toppform.

– Jag går ut klockan sju och väl in igen kvart i tolv. Min familj börjar väl tröttna på mig, säger Elisabeth Adamsson.

Trots att plantskolan drar in en del till hushållskassan är syftet inte pengar. Det har det aldrig varit.

– Folk som bor i lägenhet har det som utflyktsmål och kommer hit och fikar. Jag delar gärna med mig, säger Elisabeth Adamsson.

– Jag har inte ritat något själv utan lyssnat till platsen och trädgården har fått säga sitt, säger Elisabeth Adamsson. I grunden har hon tittat på den engelska trädgården som är mindre reglerad och detaljstyrd än andra trädgårdsstilar.

– Men jag har inspirerats av andra saker också och naturen har fått bidra. Jag vill att det ska se okonstlat ut.

Trädgårdsturism

Elisabeth Adamsson kallar sin trädgård för ”Lisas Trädgård” och i år är första gången hon och andra trädgårdsentusiaster i Mariestadstrakten är med i projektet ”Mötesplats Trädgård”. Bakom satsningen som ska öka företagandet inom trädgårdsnäringen och bilda nätverk mellan olika aktörer står Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet.

– Ja det ville utöka i år och ringde mig. Det har kommit jättemycket folk, säger Elisabeth Adamsson.

Vattenhål

Några ingrepp i naturens flora har Elisabeth Adamsson och maken Fredrik gjort sedan trädgården började ta form i början av 2000-talet. En damm och en liten bäck ger trädgården en stillsam ljudbild med porlande vatten.

– Det bästa är när folk utbrister att vilken tur vi har att det går en bäck här, säger Elisabeth Adamsson.

Hon har odlat för eget bruk sedan familjen köpte huset vid Sjöängen 1989 och driver sedan ett antal år tillbaka en plantskola vid hemmet. Elisabeth Adamsson har läst bok efter bok om trädgårdsvård och lärt sig den vägen.

– Och så gick jag en kurs i landskapsvård för att lära mig mer om det.

Brokig mångfald

1300 arter från träd till blommor och buskar bredder ut sig i trädgården som kräver många och långa arbetstimmar för att vara i toppform.

– Jag går ut klockan sju och väl in igen kvart i tolv. Min familj börjar väl tröttna på mig, säger Elisabeth Adamsson.

Trots att plantskolan drar in en del till hushållskassan är syftet inte pengar. Det har det aldrig varit.

– Folk som bor i lägenhet har det som utflyktsmål och kommer hit och fikar. Jag delar gärna med mig, säger Elisabeth Adamsson.

  • Magnus Ornhammar