13 jun 2014 06:00

23 jan 2015 14:38

Sista ronden med gänget

I dag sluts cirkeln för busslinjen till och från Skaraborgs sjukhus

I nästan 22 år har Inger Bohman hjälpt till med rollatorer, serverat kaffe och lyssnat när någon velat berätta. Men nu är tiden som Röda Korset-värdinna på Rondenbussarna slut. I dag går den allra sista turen.

En varm kram väntar Inger Bohman vid Hertig Karls torg när bussens blå sida vänder upp mot hållplatsen. Sedan Liisa Haatajas man lades in på Skaraborgs sjukhus i Skövde för tre veckor sedan har hon blivit stamkund på Rondenbussen. Inger, som är Röda Korsets värdinna på denna tur, känner hon sedan gammalt.

Medan busschauffören Lennart Broberg vant lyfter in Liisas rollator i bussen ger Inger henne en hjälpande hand vid påstigningen.

– Jag vet inte hur jag ska göra nu när Ronden lägger ned. Åker jag med vanlig buss måste jag be om hjälp hela tiden; jag orkar inte lyfta rollatorn själv och är lite ostadig i ena sidan. Men barnbarnet får snart sommarlov, han har lovat att skjutsa mig till sjukhuset vissa dagar, säger hon.

Stöttar och pratar

Sedan Rondenlinjerna mellan KSS och kringliggande kommuner startades för 22 år sedan är Inger Bohman en av busslinjens i särklass mesta resenärer. Ett halvår efter införandet kom hon med i Röda Korsets frivilliggrupp på bussarna. Varannan vecka har hon funnits med som stöd och samtalspartner för resenärerna.

– Vi tar aldrig initiativ till att prata om sjukdomar eller vad de gjort på sjukhuset. Det är upp till resenären om den vill berätta. Men oftast pratar vi om vardagliga ting. Och en del vill inte prata alls; det är så olika, säger Inger.

”Många får det svårt”

Få resande är bakgrunden till att Västra Götalandsregionen beslutat att lägga ned Rondenlinjerna mellan Skaraborgs sjukhus i Skövde och intilliggande kommuner. Nu hänvisas resenärerna till den reguljära busstrafiken eller taxiresor för den som är berättigad till det.

För chauffören Lennart Broberg, som kört bussarna på heltid i 16 år, innebär förändringen sämre arbetstider och mer kvällsjobb. Det är hanterbart, tycker han, och håller i viss mån med om att man misslyckats med att hänvisa resenärer till Rondenbussarna. Samtidigt konstaterar han att många kommer att få det svårt. Att åka reguljärt till Skövde och byta till stadsbuss på ålderns höst är långt ifrån en självklarhet, menar han:

– Och det är konstigt att de lägger ned de här turerna samtidigt som de monterar ned sjukhusen utanför Skövde, lägger han till.

Finaltur

Efter nästan 22 år med Ronden är det inte utan vemod som Inger stiger av bussen denna eftermiddag.

– För mig blir det en naturlig avgång, kan man säga; jag börjar ju komma upp i åren. Men på sistone har det tillkommit ett antal unga pensionärer, födda på 1940-talet. Det är synd att de inte kan fortsätta, säger Inger.

En varm kram väntar Inger Bohman vid Hertig Karls torg när bussens blå sida vänder upp mot hållplatsen. Sedan Liisa Haatajas man lades in på Skaraborgs sjukhus i Skövde för tre veckor sedan har hon blivit stamkund på Rondenbussen. Inger, som är Röda Korsets värdinna på denna tur, känner hon sedan gammalt.

Medan busschauffören Lennart Broberg vant lyfter in Liisas rollator i bussen ger Inger henne en hjälpande hand vid påstigningen.

– Jag vet inte hur jag ska göra nu när Ronden lägger ned. Åker jag med vanlig buss måste jag be om hjälp hela tiden; jag orkar inte lyfta rollatorn själv och är lite ostadig i ena sidan. Men barnbarnet får snart sommarlov, han har lovat att skjutsa mig till sjukhuset vissa dagar, säger hon.

Stöttar och pratar

Sedan Rondenlinjerna mellan KSS och kringliggande kommuner startades för 22 år sedan är Inger Bohman en av busslinjens i särklass mesta resenärer. Ett halvår efter införandet kom hon med i Röda Korsets frivilliggrupp på bussarna. Varannan vecka har hon funnits med som stöd och samtalspartner för resenärerna.

– Vi tar aldrig initiativ till att prata om sjukdomar eller vad de gjort på sjukhuset. Det är upp till resenären om den vill berätta. Men oftast pratar vi om vardagliga ting. Och en del vill inte prata alls; det är så olika, säger Inger.

”Många får det svårt”

Få resande är bakgrunden till att Västra Götalandsregionen beslutat att lägga ned Rondenlinjerna mellan Skaraborgs sjukhus i Skövde och intilliggande kommuner. Nu hänvisas resenärerna till den reguljära busstrafiken eller taxiresor för den som är berättigad till det.

För chauffören Lennart Broberg, som kört bussarna på heltid i 16 år, innebär förändringen sämre arbetstider och mer kvällsjobb. Det är hanterbart, tycker han, och håller i viss mån med om att man misslyckats med att hänvisa resenärer till Rondenbussarna. Samtidigt konstaterar han att många kommer att få det svårt. Att åka reguljärt till Skövde och byta till stadsbuss på ålderns höst är långt ifrån en självklarhet, menar han:

– Och det är konstigt att de lägger ned de här turerna samtidigt som de monterar ned sjukhusen utanför Skövde, lägger han till.

Finaltur

Efter nästan 22 år med Ronden är det inte utan vemod som Inger stiger av bussen denna eftermiddag.

– För mig blir det en naturlig avgång, kan man säga; jag börjar ju komma upp i åren. Men på sistone har det tillkommit ett antal unga pensionärer, födda på 1940-talet. Det är synd att de inte kan fortsätta, säger Inger.

  • Carin Söder