10 jun 2014 11:12

23 jan 2015 14:38

Foto: Thomas Höglund

Folklustspel med lite av allt

KOPPARBOLET: Favorit i repris för Lugnås teateramatörer

Va' händer hos Jonssons?
Svaret ges då Lugnås teateramatörer intar Kopparbolets friluftsscen i helgen.

Med bara några dagar kvar till fredagens premiärföreställning finslipar ensemblen på repliker, sång och dansnummer.

– Känslan infinner sig varje år sista veckan; ”vad har vi gett oss in på?”. Men när premiärdagen kommer är det bara att köra på, säger Eva Juhlin och skrattar.

På nationaldagen förra året tilldelades Lugnås teateramatörer kommunens kulturstipendium, efter att i 30 år ha roat publiken med diverse folklustspel. Någon teater spelades dock inte i Kopparbolet i fjol av olika anledningar.

Sång- och dansnummer

Men nu är gänget tillbaka på den nyrenoverade scenen.

Årets föreställning, som är den 31:a i ordningen, tituleras ”Va' händer hos Jonssons?”. Lustspelet är skrivet av Sigge Fischer och är en favorit i repris för teatergänget. 1992 sattes pjäsen upp första gången i Kopparbolet.

– Även om vi har spelat den förut blir den absolut inte likadan den här gången. Nytt för i år är att det blir flera sång- och dansnummer; texterna är skrivna av vår egen Monica Sjöstrand-Persson, berättar Eva Juhlin.

Handlingen utspelar sig på innergården hos Jonssons bageri, där en rad lustiga gestalter uppehåller sig. Bagarns fru Signe (Lilian Björk-Svensson) är en dominant kvinna som vill styra sin dotter Gullan (Helena Persson) att gifta sig rikt. Gullan vill dock välja kärlek före pengar och uppvaktas av både målarkludden Gunnar (Anna-Karin Lundin) och skurken Leopold Lättkvist (Per Persson). Som en glad överraskning dyker också svenskamerikanen Charlie (Urban Hernebo) upp och förgyller tillvaron.

– Pjäsen bjuder på en mängd dråpliga situationer och billiga skämt, konstaterar Eva Juhlin som utlovar en trevlig upplevelse med många skratt, inramat av en härlig miljö.

Fem debutanter

Per Persson och Lars Carlsson (som gestaltar bagare Jonsson) var båda med när lustspelet sattes upp för 22 år sedan. Medan Lars varit med på senare år gör Per comeback efter flera års teateruppehåll.

– Jag hoppas takterna sitter i. Det underlättar att jag gör samma roll nu som 1992, säger Persson.

Anna-Karin Lundin är en av fem debutanter i ”elvan” på scenen.

– Jag har varit med i några teateruppsättningar i Töreboda tidigare. Det blir bara roligare och roligare att gå in en roll, tycker Anna-Karin.

Lustspelet framförs vid tre tillfällen kommande veckoslut, för att sedan återkomma med tre nya föreställningar första helgen i augusti. Och precis som vanligt är det fri entré och frivilligt utträde när Lugnås teateramatörer intar friluftsscenen i Kopparbolet.

På MT:s web fler bilder från Kopparbolet.

Med bara några dagar kvar till fredagens premiärföreställning finslipar ensemblen på repliker, sång och dansnummer.

– Känslan infinner sig varje år sista veckan; ”vad har vi gett oss in på?”. Men när premiärdagen kommer är det bara att köra på, säger Eva Juhlin och skrattar.

På nationaldagen förra året tilldelades Lugnås teateramatörer kommunens kulturstipendium, efter att i 30 år ha roat publiken med diverse folklustspel. Någon teater spelades dock inte i Kopparbolet i fjol av olika anledningar.

Sång- och dansnummer

Men nu är gänget tillbaka på den nyrenoverade scenen.

Årets föreställning, som är den 31:a i ordningen, tituleras ”Va' händer hos Jonssons?”. Lustspelet är skrivet av Sigge Fischer och är en favorit i repris för teatergänget. 1992 sattes pjäsen upp första gången i Kopparbolet.

– Även om vi har spelat den förut blir den absolut inte likadan den här gången. Nytt för i år är att det blir flera sång- och dansnummer; texterna är skrivna av vår egen Monica Sjöstrand-Persson, berättar Eva Juhlin.

Handlingen utspelar sig på innergården hos Jonssons bageri, där en rad lustiga gestalter uppehåller sig. Bagarns fru Signe (Lilian Björk-Svensson) är en dominant kvinna som vill styra sin dotter Gullan (Helena Persson) att gifta sig rikt. Gullan vill dock välja kärlek före pengar och uppvaktas av både målarkludden Gunnar (Anna-Karin Lundin) och skurken Leopold Lättkvist (Per Persson). Som en glad överraskning dyker också svenskamerikanen Charlie (Urban Hernebo) upp och förgyller tillvaron.

– Pjäsen bjuder på en mängd dråpliga situationer och billiga skämt, konstaterar Eva Juhlin som utlovar en trevlig upplevelse med många skratt, inramat av en härlig miljö.

Fem debutanter

Per Persson och Lars Carlsson (som gestaltar bagare Jonsson) var båda med när lustspelet sattes upp för 22 år sedan. Medan Lars varit med på senare år gör Per comeback efter flera års teateruppehåll.

– Jag hoppas takterna sitter i. Det underlättar att jag gör samma roll nu som 1992, säger Persson.

Anna-Karin Lundin är en av fem debutanter i ”elvan” på scenen.

– Jag har varit med i några teateruppsättningar i Töreboda tidigare. Det blir bara roligare och roligare att gå in en roll, tycker Anna-Karin.

Lustspelet framförs vid tre tillfällen kommande veckoslut, för att sedan återkomma med tre nya föreställningar första helgen i augusti. Och precis som vanligt är det fri entré och frivilligt utträde när Lugnås teateramatörer intar friluftsscenen i Kopparbolet.

På MT:s web fler bilder från Kopparbolet.

  • Tomas Höglund