08 jun 2014 14:07

23 jan 2015 14:38

Foto: Charlotte Ferneman

Nationaldagen firades på residenset

Till vajande fanor satte Mariestads blåsorkester och drillflickor fart på nationaldagsfirandet på residenset.

Många Mariestadsbor hade sökt sig till residenset för att ta del av årets nationaldagsfirande.

Hala Akari inledde sitt tal med att ursäkta sig för sin svenska, men då hon berättade att hon endast läst språket i fyra månader som SFI-elev fick hon spontant värmande applåder från åhörarna. Hala berättade att hon kom till Sverige och Mariestad för 1,5 år sedan.

– Man kan bara bli en del av ett nytt land om man önskar det. Det handlar om ansvar och respekt, både för min egen och den nya kulturen och samhället.

Hala avslutade sitt tal med en dikt som hon skrivit för inte så länge sedan då hon gick längs Vänern och lyssnade på musik. Hon läste först upp dikten på arabiska, därefter på svenska.

För den musikaliska inramningen mellan stipendieutdelningarna svarade Mariestads kammarkör under ledning av Per-Olof Broberg.

Fredrik Axelsson, ägare till FX Airguns, tog emot priset årets företagare. Företagarnas ordförande Björn Mossberg delade ut gesällbrev till målarna Emma Abrahamsson och Hanna Forsberg

Årets kulturstipendium mottogs av Björn Tropp och Vadsbo biogas tilldelades miljövårdsstipendiet. Inspirationspriset överlämnades till Roger Sjöberg, lärare på estetprogrammet på Vadsbogymnasiet. Roger tog emot priset tillsammans med eleven Johanna Wirtanen.

Kommunalrådet Johan Abrahamsson delade ut årets idrottsledarstipendium till Jimmy Ekfeldt, Björsäters IF och Max Bohlin, Mariestad Bois hockey. I Bolins frånvaro togs priset emot av Bois klubbchef Daniel Johansson. Avslutningsvis tog Emelie Leijon samt ungdomar från 100-årsjubilerande Mariestads simsällskap emot en blågul fana med uppmaning om att ”håll er flytande i 100 år till!”

Många Mariestadsbor hade sökt sig till residenset för att ta del av årets nationaldagsfirande.

Hala Akari inledde sitt tal med att ursäkta sig för sin svenska, men då hon berättade att hon endast läst språket i fyra månader som SFI-elev fick hon spontant värmande applåder från åhörarna. Hala berättade att hon kom till Sverige och Mariestad för 1,5 år sedan.

– Man kan bara bli en del av ett nytt land om man önskar det. Det handlar om ansvar och respekt, både för min egen och den nya kulturen och samhället.

Hala avslutade sitt tal med en dikt som hon skrivit för inte så länge sedan då hon gick längs Vänern och lyssnade på musik. Hon läste först upp dikten på arabiska, därefter på svenska.

För den musikaliska inramningen mellan stipendieutdelningarna svarade Mariestads kammarkör under ledning av Per-Olof Broberg.

Fredrik Axelsson, ägare till FX Airguns, tog emot priset årets företagare. Företagarnas ordförande Björn Mossberg delade ut gesällbrev till målarna Emma Abrahamsson och Hanna Forsberg

Årets kulturstipendium mottogs av Björn Tropp och Vadsbo biogas tilldelades miljövårdsstipendiet. Inspirationspriset överlämnades till Roger Sjöberg, lärare på estetprogrammet på Vadsbogymnasiet. Roger tog emot priset tillsammans med eleven Johanna Wirtanen.

Kommunalrådet Johan Abrahamsson delade ut årets idrottsledarstipendium till Jimmy Ekfeldt, Björsäters IF och Max Bohlin, Mariestad Bois hockey. I Bolins frånvaro togs priset emot av Bois klubbchef Daniel Johansson. Avslutningsvis tog Emelie Leijon samt ungdomar från 100-årsjubilerande Mariestads simsällskap emot en blågul fana med uppmaning om att ”håll er flytande i 100 år till!”

  • Tomas Höglund