04 jun 2014 18:36

23 jan 2015 14:38

Unga lärde sig mer om innanhavet

Hur är det att vara fiskare? Vad finns det för småkryp i strandkanten? Hur läser man sjökort?
Många frågor besvarades när Hassle skola hade temadag om Vänern.

Vid bryggan i Sjötorps gästhamn har fiskebåten Grålle besök av vetgiriga barn. Jörgen Karlsson och Hans Persson berättar om livet som yrkesfiskare och visar nät och redskap som de använder till sjöss. Störst intresse ombord väcker dock de isfyllda lådorna med nyfångad gädda, abborre, gös, lake, sik och nors. Vissa petar försiktigt på firrarna, andra är mer modiga och öppnar mer än gärna gapet på dem.

– Norsen är den vanligaste fisken i Vänern och är föda för många fiskar. Laken är Västergötlands landskapsfisk, upplyser Hans Persson.

Jörgen Karlsson, kapten på skutan, berättar att han vittjar sina nät varannan dag. Fångsten levereras dels till fiskeauktionen i Göteborg, dels till restaurangerna i Sjötorp.

– Färskare fisk går inte att få på tallriken, konstaterar han.

Långa transporter

Fullt så färsk är nämligen inte de djupfrysta fiskpinnarna i affären. Ida Billvén från Vänermuseet i Lidköping, berättar att det enligt lag måste anges på paketet var fisken är fångad. Däremot behöver man inte ange var den är paketerad.

– Fisk från Skandinavien transporteras till Kina, paketeras och hamnar sedan i svenska frysdiskar. Det är inte bra för miljön.

Hos Ida fick eleverna lära sig mer om fiske förr i tiden, exempelvis hur man tillverkade nät av lin. Ida bjöd också på en fiskehistoria om den mytomspunna lakakoffan. Sann eller inte, det är frågan.

På slupen Oskar fick eleverna veta mer om vad en slup är och lära sig olika typer av knopar. Birgitta Svensson från Sjötorps bygdegårdsförening gav en lektion i sjömärken och hur man läser sjökort. Och hos Alf Saldin från naturskyddsföreningen utrustades barnen med håvar för att utforska djurlivet i strandkanten.

Vänerlax till lunch

Den lärorika temadagen är en del i den pågående Vänerveckan som samordnar aktiviteter kring hela sjön. Ansvarig för programmet i Sjötorp är Hushållningssällskapet Skaraborg, på uppdrag av Fiskeområdet Vänerskärgården med Kinnekulle.

– Syftet med projektet är att eleverna ska få ökad kunskap om Vänern. Till lunch serveras varmrökt vänerlax med lokala tillbehör, där kockarna berättar om råvarorna och var de kommer ifrån, säger Maria Gustavsson, projektledare på Hushållningssällskapet.

Fotnot: Under måndagen deltog elever från Lyrestads skola på temadagen.

Vid bryggan i Sjötorps gästhamn har fiskebåten Grålle besök av vetgiriga barn. Jörgen Karlsson och Hans Persson berättar om livet som yrkesfiskare och visar nät och redskap som de använder till sjöss. Störst intresse ombord väcker dock de isfyllda lådorna med nyfångad gädda, abborre, gös, lake, sik och nors. Vissa petar försiktigt på firrarna, andra är mer modiga och öppnar mer än gärna gapet på dem.

– Norsen är den vanligaste fisken i Vänern och är föda för många fiskar. Laken är Västergötlands landskapsfisk, upplyser Hans Persson.

Jörgen Karlsson, kapten på skutan, berättar att han vittjar sina nät varannan dag. Fångsten levereras dels till fiskeauktionen i Göteborg, dels till restaurangerna i Sjötorp.

– Färskare fisk går inte att få på tallriken, konstaterar han.

Långa transporter

Fullt så färsk är nämligen inte de djupfrysta fiskpinnarna i affären. Ida Billvén från Vänermuseet i Lidköping, berättar att det enligt lag måste anges på paketet var fisken är fångad. Däremot behöver man inte ange var den är paketerad.

– Fisk från Skandinavien transporteras till Kina, paketeras och hamnar sedan i svenska frysdiskar. Det är inte bra för miljön.

Hos Ida fick eleverna lära sig mer om fiske förr i tiden, exempelvis hur man tillverkade nät av lin. Ida bjöd också på en fiskehistoria om den mytomspunna lakakoffan. Sann eller inte, det är frågan.

På slupen Oskar fick eleverna veta mer om vad en slup är och lära sig olika typer av knopar. Birgitta Svensson från Sjötorps bygdegårdsförening gav en lektion i sjömärken och hur man läser sjökort. Och hos Alf Saldin från naturskyddsföreningen utrustades barnen med håvar för att utforska djurlivet i strandkanten.

Vänerlax till lunch

Den lärorika temadagen är en del i den pågående Vänerveckan som samordnar aktiviteter kring hela sjön. Ansvarig för programmet i Sjötorp är Hushållningssällskapet Skaraborg, på uppdrag av Fiskeområdet Vänerskärgården med Kinnekulle.

– Syftet med projektet är att eleverna ska få ökad kunskap om Vänern. Till lunch serveras varmrökt vänerlax med lokala tillbehör, där kockarna berättar om råvarorna och var de kommer ifrån, säger Maria Gustavsson, projektledare på Hushållningssällskapet.

Fotnot: Under måndagen deltog elever från Lyrestads skola på temadagen.

  • Tomas Höglund