15 maj 2014 15:33

23 jan 2015 14:36

Fyrarna i Nolhagen klara på två veckor

Invigs på den internationella fyrdagen

När pensionärerna med sina yrkeskunskaper satte i gång med att renovera de båda fyrarna i Nolhagen gick det undan. Den övre fyren är snart klar. Den undre ska också få tillbaka sin vita grundfärg

Fyrarna i Nolhagen fyller 110 år. De är byggda 1904 och de är i fungerande skick. På den internationella fyrdagen den 16 augusti i år bjuds allmänheten in till invigningen av de nyrenoverade högresta fyrarna som hjälpt mången sjöfarare att hitta in i farlederna.

– Vi inledde arbetet med att tvätta fyrarna i ångpanna med 80 graders värme och tryck. Sedan målade vi de i fyra omgångar, berättar Bo Björk, från fyrsällskapet när han trampar fram i sörjan uppför till den andra fyren. Han undviker att sätta foten i ett ömsande skinn från en svart snok.

Erfarna målare

Målarna har 50 års yrkeserfarenhet. Den första färgen användes för att äta upp rosten. Sedan grundades det med grå färg och två gånger målades det med den vita färgen. Innan målarna kunde börja arbeta var grävmaskinisterna på plats för att plana ut den kuperade terrängen.

Området som ligger inte långt från Snapens motionsspår har storslagen utsikt över Vänern.

Nästa vecka ska det göras en stig mellan fyrarna med plats för fikabord.

Högskoleutbildningen för bygg och hantverk, Da Capo, är tillfrågad att anlägga en gärdsgård. Även en informationstavla ska sättas upp. Det finns fornminnen i Nolhagen.

Redan på torsdag förmiddagen var fikat framdukat och hungriga målare och andra inom fyrsällskapet däribland ordförande Lennart Högstedt, projektledare Bo Björk, liksom markarbetare och målare satte i sig kokosbollar. Sällskapets kvinnor syntes inte til.

– Vi har flera kvinnor i styrelsen, förklarar Lennart Högstedt.

Fyrarna i Nolhagen fyller 110 år. De är byggda 1904 och de är i fungerande skick. På den internationella fyrdagen den 16 augusti i år bjuds allmänheten in till invigningen av de nyrenoverade högresta fyrarna som hjälpt mången sjöfarare att hitta in i farlederna.

– Vi inledde arbetet med att tvätta fyrarna i ångpanna med 80 graders värme och tryck. Sedan målade vi de i fyra omgångar, berättar Bo Björk, från fyrsällskapet när han trampar fram i sörjan uppför till den andra fyren. Han undviker att sätta foten i ett ömsande skinn från en svart snok.

Erfarna målare

Målarna har 50 års yrkeserfarenhet. Den första färgen användes för att äta upp rosten. Sedan grundades det med grå färg och två gånger målades det med den vita färgen. Innan målarna kunde börja arbeta var grävmaskinisterna på plats för att plana ut den kuperade terrängen.

Området som ligger inte långt från Snapens motionsspår har storslagen utsikt över Vänern.

Nästa vecka ska det göras en stig mellan fyrarna med plats för fikabord.

Högskoleutbildningen för bygg och hantverk, Da Capo, är tillfrågad att anlägga en gärdsgård. Även en informationstavla ska sättas upp. Det finns fornminnen i Nolhagen.

Redan på torsdag förmiddagen var fikat framdukat och hungriga målare och andra inom fyrsällskapet däribland ordförande Lennart Högstedt, projektledare Bo Björk, liksom markarbetare och målare satte i sig kokosbollar. Sällskapets kvinnor syntes inte til.

– Vi har flera kvinnor i styrelsen, förklarar Lennart Högstedt.

  • Jan Fleischmann