13 maj 2014 17:28

23 jan 2015 14:36

Vad är det för film du gjort?

... Anette Lykke Lundberg, 59, från Forshem som i dag har världspremiär på en ny film på Sagabiografen i Mariestad.

– Det är en dokumentärfilm som heter Mellan bleke och storm. Den handlar om tre fantastiska yrkesfiskare i Mariestads kommun: Georg Johansson, Bo Gunnar Blom och Boris Åström. Dessa Vänerfiskare har huvudrollerna.

Vad är det som visas och hur lång är filmen?

– Det är en långfilm på 75 minuter som följer fiskarna under ett år – fast filmen tog tre år att göra. Bland annat får man se när Georg fiskar lake under isen med nät, något som inte så många gör längre i Sverige.

Du är väl mest känd annars som filmklippare?

– Visst, men jag har gjort film förut; för några år sedan kom Mandelblom, kattfot och blå viol som handlar om ängar och hagmarker. Den är inspelad på Onsö, så jag håller mig alltså kvar i Vänerskärgården med den här nya filmen...

Och du har fått filmstöd från Jordbruksverket...

– Nej, det var bara för en förstudie, inte till själva filmen. Den har fått stöttning från några andra håll.

Får vi se den även i tv?

– Det planerar jag i alla fall för, ja, det tror och hoppas jag.

Varför ska man gå och se din film?

– När Vänerfisket kommer på tal handlar det inte sällan om förgiftade fiskarter som man inte ska äta. Men i Vänern finns ett hållbart fiske med fina matfiskar. Och jag visar fiskarens slit för att vi ska kunna få god fisk på bordet.

– Det är en dokumentärfilm som heter Mellan bleke och storm. Den handlar om tre fantastiska yrkesfiskare i Mariestads kommun: Georg Johansson, Bo Gunnar Blom och Boris Åström. Dessa Vänerfiskare har huvudrollerna.

Vad är det som visas och hur lång är filmen?

– Det är en långfilm på 75 minuter som följer fiskarna under ett år – fast filmen tog tre år att göra. Bland annat får man se när Georg fiskar lake under isen med nät, något som inte så många gör längre i Sverige.

Du är väl mest känd annars som filmklippare?

– Visst, men jag har gjort film förut; för några år sedan kom Mandelblom, kattfot och blå viol som handlar om ängar och hagmarker. Den är inspelad på Onsö, så jag håller mig alltså kvar i Vänerskärgården med den här nya filmen...

Och du har fått filmstöd från Jordbruksverket...

– Nej, det var bara för en förstudie, inte till själva filmen. Den har fått stöttning från några andra håll.

Får vi se den även i tv?

– Det planerar jag i alla fall för, ja, det tror och hoppas jag.

Varför ska man gå och se din film?

– När Vänerfisket kommer på tal handlar det inte sällan om förgiftade fiskarter som man inte ska äta. Men i Vänern finns ett hållbart fiske med fina matfiskar. Och jag visar fiskarens slit för att vi ska kunna få god fisk på bordet.

  • C. Lundh