07 maj 2014 21:34

23 jan 2015 14:36

Lars Gårdfeldt gäst på homeparty

I höstas lämnade Lars Gårdfeldt Socialdemokraterna för Feministiskt initiativ.
I går var den omskrivne prästen och hbtq-aktivisten på ”homeparty” i Mariestad.

Fast så mycket hemkänsla var det inte tal om. ”Homepartyt” som privatpersonerna Elin Udén och Jennie Hilli Sjöqvist inbjöd till hölls nämligen i en sal på Vadsbogymnasiet.

– Vi bokade lokalen för att locka hit kompisar, föräldrar och lärare. Mötet har ingen koppling till skolan i övrigt, förklarar Elin Udén.

Totalt kom 18 åhörare för att lyssna till Lars Gårdfeldt; fjärdenamn på Feministiskt initiativs lista inför höstens riksdagsval. Han berättar att han vid valet 2010 lade sin röst på Socialdemokraterna.

– Under förra valperioden behandlades jag för cancer. I dagrummet på sjukhuset hörde jag Fredrik Reinfeldt på tv tala om ”att det ska löna sig att arbeta”. Budskapet var en smocka i ansiktet mot oss som satt där med droppställningar. Cancer tar inte ställning till klass utan drabbar alla.

Gårdfeldt sympatiserade med S fram till i höstas då han bytte till FI.

– Sverige behöver en ordentlig opposition. FI är emot all form av maktstruktur vad gäller klass, kön, etnicitet, sexuell läggning och funktionsnedsättning.

Om du tar plats i riksdagen, vad blir dina hjärtefrågor?

– Hbtq-frågor, frågor kring funktionsnedsättningar och att skapa trygghet i socialförsäkringen.

Lars Gårdfeldt, bördig från Kristinehamn, är prästen och hbtq-aktivisten som varit flitigt omskriven i media genom åren. 1995 anmäldes han till domkapitlet i Göteborg efter att ha varit vigselförrättare då ett homosexuellt par firade ett fullskaligt bröllop i kyrkan. Även 2000 satt prästkragen löst sedan Gårdfeldt ansetts ha överskridit sina befogenheter då han behandlat ett lesbiskt par som om de varit heterosexuella.

Privat lever han tillsammans med maken Lars och tvillingarna Josef och Judit, åtta år, i Göteborg. För att den frispråkige 49-åringen ska ta plats i maktens korridorer krävs att partiet klarar fyraprocentsspärren.

– Jag tror FI har goda chanser att fixa det. Partiet behövs i de folkvalda församlingarna. Visst finns det feminister i andra partier, men de får inget genomslag för sina frågor i moderpartierna.

Fast så mycket hemkänsla var det inte tal om. ”Homepartyt” som privatpersonerna Elin Udén och Jennie Hilli Sjöqvist inbjöd till hölls nämligen i en sal på Vadsbogymnasiet.

– Vi bokade lokalen för att locka hit kompisar, föräldrar och lärare. Mötet har ingen koppling till skolan i övrigt, förklarar Elin Udén.

Totalt kom 18 åhörare för att lyssna till Lars Gårdfeldt; fjärdenamn på Feministiskt initiativs lista inför höstens riksdagsval. Han berättar att han vid valet 2010 lade sin röst på Socialdemokraterna.

– Under förra valperioden behandlades jag för cancer. I dagrummet på sjukhuset hörde jag Fredrik Reinfeldt på tv tala om ”att det ska löna sig att arbeta”. Budskapet var en smocka i ansiktet mot oss som satt där med droppställningar. Cancer tar inte ställning till klass utan drabbar alla.

Gårdfeldt sympatiserade med S fram till i höstas då han bytte till FI.

– Sverige behöver en ordentlig opposition. FI är emot all form av maktstruktur vad gäller klass, kön, etnicitet, sexuell läggning och funktionsnedsättning.

Om du tar plats i riksdagen, vad blir dina hjärtefrågor?

– Hbtq-frågor, frågor kring funktionsnedsättningar och att skapa trygghet i socialförsäkringen.

Lars Gårdfeldt, bördig från Kristinehamn, är prästen och hbtq-aktivisten som varit flitigt omskriven i media genom åren. 1995 anmäldes han till domkapitlet i Göteborg efter att ha varit vigselförrättare då ett homosexuellt par firade ett fullskaligt bröllop i kyrkan. Även 2000 satt prästkragen löst sedan Gårdfeldt ansetts ha överskridit sina befogenheter då han behandlat ett lesbiskt par som om de varit heterosexuella.

Privat lever han tillsammans med maken Lars och tvillingarna Josef och Judit, åtta år, i Göteborg. För att den frispråkige 49-åringen ska ta plats i maktens korridorer krävs att partiet klarar fyraprocentsspärren.

– Jag tror FI har goda chanser att fixa det. Partiet behövs i de folkvalda församlingarna. Visst finns det feminister i andra partier, men de får inget genomslag för sina frågor i moderpartierna.

  • Tomas Höglund