05 maj 2014 19:45

23 jan 2015 14:36

Foto: Jan Fleischmann

SD:s partiledare på blixtvisit

I Norrköping utspelade sig tumultartade scener.
I Mariestad gick det lugnt till väga när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mötte anhängare – och flera hundra motdemonstranter – på Nya torget.

Åkesson landsomfattande turné inför EU-valet bjöd på en intensiv och händelserik måndag. I Norrköping utsattes SD-ledaren för ett misshandelsförsök, i Linköping tvingades SD-delegationen ta en sväng förbi tvätthallen sedan motdemonstranter kastat ägg på bilen Åkesson färdades i.

Vände ryggen till

När partiledaren strax före klockan 17 rullade in i Mariestad fanns uppskattningsvis 500 personer på Nya torget. Flera hundra deltog i den manifestation som Regina Jernberg, Jennie Hilli Sjöqvist och Elin Udén tagit initiativ till via facebook.

I leden syntes flera kommunpolitiker från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Mariestadspartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. I samma stund som Jimmie Åkesson greppade mikrofonen, vände motdemonstranterna SD-ledaren ryggen under tystnad.

– Vi vill ha en fredlig manifestation där vi visar vårt avståndstagande mot Sverigedemokraternas politik, förklarar tjejerna som var nöjda med uppslutningen.

– Vi hoppades på över 100 klick på vår Facebooksida. Nu kom vi upp i nästan 350 och merparten av dem har också kommit till torget, säger Elin Udén.

Järnring runt torget

Säkerhetspådraget på och runt torget var rigoröst. Förutom ett 20-tal uniformerade poliser fanns ett okänt antal civilklädda säkerhetspoliser på plats.

– Polisens ska inte äga torget, men inge trygghet. Vår primära uppgift är att se till så att SD och de som manifesterar mot besöket kan framföra sin mening utan att parterna stör varandra, förklarar Fredrik Dahlgren, ansvarig för dialogpolisen i Västra Götalands län.

Dialogpolisen är en länk mellan polisledningen och de som arrangerar opinionsyttringar och finns i dag i Stockholms, Västra Götlands och Skåne län. Arbetsmetoden grundar sig på polisens erfarenheter efter upploppen under EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Vill ha ny folkomröstning

I sitt drygt 30 minuter långa tal deklarerade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna tänker kämpa för en omförhandling av Sveriges medlemskap i EU följt av en ny folkomröstning.

– Vi är inte beredda att flytta makten till Bryssel. Sverige betalar i år 37,7 miljarder kronor i medlemsavgift. För mig är det en horribel prioritering, det är pengar som skulle göra stor nytta i den svenska välfärden, anser Åkesson.

SD-ledaren vidrörde också vikten av att värna den svenska självständigheten, självbestämmandet och att partiet vill stärka gränskontrollet för att motverka den fira rörligheten inom EU.

Efter blixtvisiten i Mariestad rullade SD-turnén direkt vidare till Lidköping.

Åkesson landsomfattande turné inför EU-valet bjöd på en intensiv och händelserik måndag. I Norrköping utsattes SD-ledaren för ett misshandelsförsök, i Linköping tvingades SD-delegationen ta en sväng förbi tvätthallen sedan motdemonstranter kastat ägg på bilen Åkesson färdades i.

Vände ryggen till

När partiledaren strax före klockan 17 rullade in i Mariestad fanns uppskattningsvis 500 personer på Nya torget. Flera hundra deltog i den manifestation som Regina Jernberg, Jennie Hilli Sjöqvist och Elin Udén tagit initiativ till via facebook.

I leden syntes flera kommunpolitiker från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Mariestadspartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. I samma stund som Jimmie Åkesson greppade mikrofonen, vände motdemonstranterna SD-ledaren ryggen under tystnad.

– Vi vill ha en fredlig manifestation där vi visar vårt avståndstagande mot Sverigedemokraternas politik, förklarar tjejerna som var nöjda med uppslutningen.

– Vi hoppades på över 100 klick på vår Facebooksida. Nu kom vi upp i nästan 350 och merparten av dem har också kommit till torget, säger Elin Udén.

Järnring runt torget

Säkerhetspådraget på och runt torget var rigoröst. Förutom ett 20-tal uniformerade poliser fanns ett okänt antal civilklädda säkerhetspoliser på plats.

– Polisens ska inte äga torget, men inge trygghet. Vår primära uppgift är att se till så att SD och de som manifesterar mot besöket kan framföra sin mening utan att parterna stör varandra, förklarar Fredrik Dahlgren, ansvarig för dialogpolisen i Västra Götalands län.

Dialogpolisen är en länk mellan polisledningen och de som arrangerar opinionsyttringar och finns i dag i Stockholms, Västra Götlands och Skåne län. Arbetsmetoden grundar sig på polisens erfarenheter efter upploppen under EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Vill ha ny folkomröstning

I sitt drygt 30 minuter långa tal deklarerade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna tänker kämpa för en omförhandling av Sveriges medlemskap i EU följt av en ny folkomröstning.

– Vi är inte beredda att flytta makten till Bryssel. Sverige betalar i år 37,7 miljarder kronor i medlemsavgift. För mig är det en horribel prioritering, det är pengar som skulle göra stor nytta i den svenska välfärden, anser Åkesson.

SD-ledaren vidrörde också vikten av att värna den svenska självständigheten, självbestämmandet och att partiet vill stärka gränskontrollet för att motverka den fira rörligheten inom EU.

Efter blixtvisiten i Mariestad rullade SD-turnén direkt vidare till Lidköping.

  • Tomas Höglund