27 apr 2014 14:29

23 jan 2015 14:20

Frågetecken efter fyrhjulingsolyckan

Den åttaåriga flicka från Lyrestadstrakten som på lördagen avled vid en fyrhjulingsolycka, hade hjälm på sig när olyckan inträffade. Det uppger polisen ett knappt dygn efter den tragiska händelsen.

Strax före lunchtid på lördagen inträffade olyckan, på en grusväg norr om Lyrestad. En åttaårig flicka som färdades på en fyrhjuling välte med fordonet och fick det över sig. Ambulanser och helikopter kom till platsen men flickans liv gick inte att rädda.

Ett dygn efter olyckan kvarstår fortfarande flera frågetecken. Enligt Emma Ekdahl, inre befäl hos Skövdepolisen, bar flickan hjälm när olyckan inträffade, men mer än så känner Ekdahl inte till kring omständigheterna i dagsläget.

– Vi gör inget mer med det här nu, utan lämnar över det till trafikpolisen i morgon måndag. Händelsen innebär förstås en kris för familjen, som behöver få lite ro, säger Emma Ekdahl.

Farliga fordon

Fyrhjulingar har de senaste åren blivit alltmer populära, både som fortskaffningsmedel och som leksaker, och finns i en rad olika storlekar. De kan vara registrerade som allt från lekfordon till motorcykel.

I juni förra året presenterade försäkringsbolaget If statistik som visar att barn mellan noll och 14 år är starkt överrepresenterade när det gäller olyckor med fyrhjulingar. Enligt samma siffror sker de flesta fyrhjulingsolyckor med barn på allmän väg. 14 procent av dödsfallen vid fyrhjulingsolyckor under 2001 till 2012 var i åldergruppen 11 till 17 år.

Vilken sorts fyrhjuling som var inblandad i lördagens olycka kände Emma Ekdahl på söndagen inte till.

– Det var en större fyrhjuling, mer än så har jag inte någon information om.

Strax före lunchtid på lördagen inträffade olyckan, på en grusväg norr om Lyrestad. En åttaårig flicka som färdades på en fyrhjuling välte med fordonet och fick det över sig. Ambulanser och helikopter kom till platsen men flickans liv gick inte att rädda.

Ett dygn efter olyckan kvarstår fortfarande flera frågetecken. Enligt Emma Ekdahl, inre befäl hos Skövdepolisen, bar flickan hjälm när olyckan inträffade, men mer än så känner Ekdahl inte till kring omständigheterna i dagsläget.

– Vi gör inget mer med det här nu, utan lämnar över det till trafikpolisen i morgon måndag. Händelsen innebär förstås en kris för familjen, som behöver få lite ro, säger Emma Ekdahl.

Farliga fordon

Fyrhjulingar har de senaste åren blivit alltmer populära, både som fortskaffningsmedel och som leksaker, och finns i en rad olika storlekar. De kan vara registrerade som allt från lekfordon till motorcykel.

I juni förra året presenterade försäkringsbolaget If statistik som visar att barn mellan noll och 14 år är starkt överrepresenterade när det gäller olyckor med fyrhjulingar. Enligt samma siffror sker de flesta fyrhjulingsolyckor med barn på allmän väg. 14 procent av dödsfallen vid fyrhjulingsolyckor under 2001 till 2012 var i åldergruppen 11 till 17 år.

Vilken sorts fyrhjuling som var inblandad i lördagens olycka kände Emma Ekdahl på söndagen inte till.

– Det var en större fyrhjuling, mer än så har jag inte någon information om.

  • Carin Söder