20 apr 2014 10:00

23 jan 2015 14:35

Kommunen fick oväntad påskkänga

Politikerna stöttade inte påskbjörk på torget.
I stället kom en oväntad leverans till stadshuset.

I januari behandlade kommunfullmäktige i Mariestad ett medborgarförslag om att årligen sätta upp en påskbjörk på Nya torget.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna var ensamt om att nappa på idén. Det blev avslag och anledningen var att priset skulle bli för högt, mellan 10 000 och 15 000 kronor.

– Tjänstemännen räknade fram vad det skulle landa på. Det stod inte specificerat vad varje del skulle kosta, men det handlar om transport och uppsättning. Det var naturligt för oss att rösta nej då vi anser att detta inte är en kommunal fråga, säger Map-ledaren Christer Dalvik.

Politikernas inställning delas inte av alla invånare. På skärtorsdagens morgon möttes kommunanställda av att två knippen med småbjörk stod placerade vid entrén. Även Mariestads-Tidningen fick ett exemplar. En kopia på ett långt brev medföljde där den anonyma personen riktar hård kritik mot kommunens beslut.

”Levererade påskbjörkar kostade någon tia i bensin samt några timmars ideellt arbete. Skäms alla beslutsfattare och försök tänka en bit utanför era snäva ramar”, löd uppmaningen.

Viftade bort idén

Invånaren bad även kommunen att snygga till träden.

”Pynta kommunens högborg invändigt innan påskledigheten. Ställ småbjörkarna i en pyts vatten så är de gröna på tisdag när arbetsveckan börjar. Se upp så att mindre generösa beslutsfattare ogillande tiggeri ej snor åt sig något träd för egen räkning”.

Christer Dalvik la ingen större vikt vid personens tilltag.

– Det är inte särskilt troligt att vi pyntar björkarna, säger han.

I januari behandlade kommunfullmäktige i Mariestad ett medborgarförslag om att årligen sätta upp en påskbjörk på Nya torget.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna var ensamt om att nappa på idén. Det blev avslag och anledningen var att priset skulle bli för högt, mellan 10 000 och 15 000 kronor.

– Tjänstemännen räknade fram vad det skulle landa på. Det stod inte specificerat vad varje del skulle kosta, men det handlar om transport och uppsättning. Det var naturligt för oss att rösta nej då vi anser att detta inte är en kommunal fråga, säger Map-ledaren Christer Dalvik.

Politikernas inställning delas inte av alla invånare. På skärtorsdagens morgon möttes kommunanställda av att två knippen med småbjörk stod placerade vid entrén. Även Mariestads-Tidningen fick ett exemplar. En kopia på ett långt brev medföljde där den anonyma personen riktar hård kritik mot kommunens beslut.

”Levererade påskbjörkar kostade någon tia i bensin samt några timmars ideellt arbete. Skäms alla beslutsfattare och försök tänka en bit utanför era snäva ramar”, löd uppmaningen.

Viftade bort idén

Invånaren bad även kommunen att snygga till träden.

”Pynta kommunens högborg invändigt innan påskledigheten. Ställ småbjörkarna i en pyts vatten så är de gröna på tisdag när arbetsveckan börjar. Se upp så att mindre generösa beslutsfattare ogillande tiggeri ej snor åt sig något träd för egen räkning”.

Christer Dalvik la ingen större vikt vid personens tilltag.

– Det är inte särskilt troligt att vi pyntar björkarna, säger han.