18 apr 2014 06:00

23 jan 2015 14:35

Foto:

Nu blev Djungelboken komplett

INDIEN: Här får rovdjuren leva

När den smidiga leoparden klättrar i trädgrenarna blir djungelboksäventyret i det indiska viltrika området Tadoba fullbordat. I samma område möter jag även tigerhonor och läppbjörnar samt en elefantpatrull som en förmiddag letar efter en skadad tigerhona.

Här hemma har en del svårt att tolerera enstaka vargar som har givit sig på hundar eller tagit några älgar till jägarnas förtret. I närheten av den indiska djungelbyn Marhorli har 14 kvinnor blivit dödade av leoparder när de varit på bushtoalett. Leoparderna tog dem för bytesdjur när de såg kvinnorna. En mamma som såg sin 14-åriga dotter bli angripen blev så rasande att hon tog tag i en leopards öron och skrek att den inte skulle få ta hennes dotter. Hennes man hörde skriken, rusade ut och slog till leoparden med en yxa. Tre leoparder fångades in.

– Kvinnan var mycket modig men tyvärr dog hennes dotter, säger Shannoah el Baig som tillsammans med sin man Mohammad Suleman driver ett gästhus i Moharli. Jag bor nu för tredje gången hos familjen vars dotter Musqan studerar i staden Chandrapur. Hon vill utbilda sig till fotograf. Utbildningen är mycket kostsam men en del studenter får stipendier av regeringen.

Förra våren hade jag fina dagar med flera av de halvstora tigerungarna som höll till vid Teliasjön. De jagade ibland ihop. Nu är de splittrade. Ett tigerpar har etablerat sig vid sjön. De skygga leoparderna har ibland visat sig under safariturerna. Att få se en leopard i samma område som tiger finns vore fantastiskt. Dessutom vill jag gärna fira min 50-års dag med vännerna i djungelbyn.

För drygt en månad sedan stod jag på en hal is i flera minusgrader och hade en skygg kamouflerad snöleopard i kamerasökaren. Nu är det tropisk värme men leoparderna har jag ännu inte fått se.

Som Bagheera

Den praktfulla tigerhonan P2 vilar en eftermiddag i Tadobasjön. Hon är helt orädd av sig och på kvällen lämnar hon vattnet och går upp framför några jeepar. Hon har parat sig med fyra hannar men har inte fått några ungar. Hennes mamma dog förra året. När läkarna undersökte henne upptäckte de att hon var gravid med fyra ungar i magen. Den officiella dödsorsaken är ett ormbett men Suleman och Shannoah menar att detta inte kan vara sant.

– Hon sågs jaga ett vildsvin efter att hon blivit ormbiten. Hon brukade röra sig intill farmarnas odlingar. De måste ha skjutit henne, säger Suleman.

En läppbjörn kramar ett träd en tidig morgon. En annan björn lufsar en kväll i skogen nära ett stort vattendrag. Vi kliver ur jeepen och ser färska fotspår efter en tigerhona och hennes fyra ungar. Strax före solnedgången rusar en flock av djungeloxen som kallas gaur ner för att dricka.

Jag firar min födelsedag med tårta och en kall dricka. Till detta serveras Shannoahs goda hemlagade dal (bönsoppa) och stekta bröd.

Min sista dag i Tadoba färdas vi över den vackra högplatån Yambodi Pinte. Där har en leopardhona setts till ibland. Det är en makalöst vacker högplatå med röd sandig väg omgärdad av gröna träd i olika kulörer, Vi passerar där utan att se några fläckiga kattdjur. Men strax därpå hör vi talas om en leopard i ett träd. När vi kommer dit är det trångt med jeepar. Jag ber dem köra fram vår jeep för att ha chans att bättre se leoparden som plötsligt hoppar över till ett annat träd. Jag gör som katten och klätttrar på jeepen. Grenarna skymmer sikten men jag får några bilder innan den smidiga leoparden går ner och försvinner ur sikte i skogen. Den var verkligen precis som Djungelbokens svarta leopard Bagheera.

.

Här hemma har en del svårt att tolerera enstaka vargar som har givit sig på hundar eller tagit några älgar till jägarnas förtret. I närheten av den indiska djungelbyn Marhorli har 14 kvinnor blivit dödade av leoparder när de varit på bushtoalett. Leoparderna tog dem för bytesdjur när de såg kvinnorna. En mamma som såg sin 14-åriga dotter bli angripen blev så rasande att hon tog tag i en leopards öron och skrek att den inte skulle få ta hennes dotter. Hennes man hörde skriken, rusade ut och slog till leoparden med en yxa. Tre leoparder fångades in.

– Kvinnan var mycket modig men tyvärr dog hennes dotter, säger Shannoah el Baig som tillsammans med sin man Mohammad Suleman driver ett gästhus i Moharli. Jag bor nu för tredje gången hos familjen vars dotter Musqan studerar i staden Chandrapur. Hon vill utbilda sig till fotograf. Utbildningen är mycket kostsam men en del studenter får stipendier av regeringen.

Förra våren hade jag fina dagar med flera av de halvstora tigerungarna som höll till vid Teliasjön. De jagade ibland ihop. Nu är de splittrade. Ett tigerpar har etablerat sig vid sjön. De skygga leoparderna har ibland visat sig under safariturerna. Att få se en leopard i samma område som tiger finns vore fantastiskt. Dessutom vill jag gärna fira min 50-års dag med vännerna i djungelbyn.

För drygt en månad sedan stod jag på en hal is i flera minusgrader och hade en skygg kamouflerad snöleopard i kamerasökaren. Nu är det tropisk värme men leoparderna har jag ännu inte fått se.

Som Bagheera

Den praktfulla tigerhonan P2 vilar en eftermiddag i Tadobasjön. Hon är helt orädd av sig och på kvällen lämnar hon vattnet och går upp framför några jeepar. Hon har parat sig med fyra hannar men har inte fått några ungar. Hennes mamma dog förra året. När läkarna undersökte henne upptäckte de att hon var gravid med fyra ungar i magen. Den officiella dödsorsaken är ett ormbett men Suleman och Shannoah menar att detta inte kan vara sant.

– Hon sågs jaga ett vildsvin efter att hon blivit ormbiten. Hon brukade röra sig intill farmarnas odlingar. De måste ha skjutit henne, säger Suleman.

En läppbjörn kramar ett träd en tidig morgon. En annan björn lufsar en kväll i skogen nära ett stort vattendrag. Vi kliver ur jeepen och ser färska fotspår efter en tigerhona och hennes fyra ungar. Strax före solnedgången rusar en flock av djungeloxen som kallas gaur ner för att dricka.

Jag firar min födelsedag med tårta och en kall dricka. Till detta serveras Shannoahs goda hemlagade dal (bönsoppa) och stekta bröd.

Min sista dag i Tadoba färdas vi över den vackra högplatån Yambodi Pinte. Där har en leopardhona setts till ibland. Det är en makalöst vacker högplatå med röd sandig väg omgärdad av gröna träd i olika kulörer, Vi passerar där utan att se några fläckiga kattdjur. Men strax därpå hör vi talas om en leopard i ett träd. När vi kommer dit är det trångt med jeepar. Jag ber dem köra fram vår jeep för att ha chans att bättre se leoparden som plötsligt hoppar över till ett annat träd. Jag gör som katten och klätttrar på jeepen. Grenarna skymmer sikten men jag får några bilder innan den smidiga leoparden går ner och försvinner ur sikte i skogen. Den var verkligen precis som Djungelbokens svarta leopard Bagheera.

.

  • Jan Fleischmann