17 apr 2014 06:00

23 jan 2015 14:35

Färgklick på bandet

Specialdesignat skåp utvecklat i Mariestadsfabriken

I regel är skåpen vita. Ibland aluminiumfärgade, svarta eller grå. Men gröna?
Jo visst – den senaste skapelsen från Electrolux utvecklingscenter är en färgklick som drar blickarna till sig.

Det gröna, självavfrostande frysskåpet är Mariestadsfabrikens bidrag till den serie med gröna, miljövänliga apparater som Coop Schweiz lanserar under sitt jubileumsår.

– Vi fick en förfrågan i slutet av 2013 om vi kunde ta fram en grön produkt. Själva grundstommen till skåpet utvecklades för några år sedan och ingår redan i vår produktion, berättar utvecklingschefen Jan Eklund.

Frysen är fullproppad med tekniskt godis och är, enligt Eklund, en av de mest energisnåla produkter som tagits fram i Mariestad. Utöver låg energiförbrukning är det utrustat med en intelligent kompressor som reglerar varvtalet efter belastning.

– När skåpet inte belastas så mycket sjunker energiförbrukningen. En fläkt gör också att kylan fördelas jämnt.

Till stora delar är frysskåpet dessutom helt fritt från pvc-plast, helt i linje med miljötänkandet

– Såväl tillverkning som förbränning av pvc-plast är skadlig för hälsa och miljö. Kundens önskemål var att produkten skulle vara så pvc-fri som möjligt.

Den stora utmaningen har varit att få fram den gröna nyansen. Vid tillverkning av vita skåp kommer dörrarna förlackade till fabriken. Grönmålade dörrar har man löst genom pulverlackering. Plastdetaljerna i skåpet har däremot målats externt.

– Resultatet blev riktigt lyckat. Jag målar gärna fler gröna dörrar, säger Peder Gustafsson på måleriavdelningen.

Ordern från Coop Schweiz uppgår till totalt 500 skåp. Vid eventuell försäljningssuccé kan det bli tal om mer.

– För en unik produkt är 500 stycken mycket. Fabriken i Mariestad är duktig på att hantera specialbeställningar. Att vi ställer om produktionen och kör mindre serier sänder bra signaler, anser Jan Eklund.

I veckan körs en provserie av skåpen. Produktionsstart är planerad till vecka 18 och leverans två veckor senare. Skåpen kommer att fraktas från Mariestad till Schweiz på järnväg. Även transportkedjan följer alltså den gröna linjen.

Det gröna, självavfrostande frysskåpet är Mariestadsfabrikens bidrag till den serie med gröna, miljövänliga apparater som Coop Schweiz lanserar under sitt jubileumsår.

– Vi fick en förfrågan i slutet av 2013 om vi kunde ta fram en grön produkt. Själva grundstommen till skåpet utvecklades för några år sedan och ingår redan i vår produktion, berättar utvecklingschefen Jan Eklund.

Frysen är fullproppad med tekniskt godis och är, enligt Eklund, en av de mest energisnåla produkter som tagits fram i Mariestad. Utöver låg energiförbrukning är det utrustat med en intelligent kompressor som reglerar varvtalet efter belastning.

– När skåpet inte belastas så mycket sjunker energiförbrukningen. En fläkt gör också att kylan fördelas jämnt.

Till stora delar är frysskåpet dessutom helt fritt från pvc-plast, helt i linje med miljötänkandet

– Såväl tillverkning som förbränning av pvc-plast är skadlig för hälsa och miljö. Kundens önskemål var att produkten skulle vara så pvc-fri som möjligt.

Den stora utmaningen har varit att få fram den gröna nyansen. Vid tillverkning av vita skåp kommer dörrarna förlackade till fabriken. Grönmålade dörrar har man löst genom pulverlackering. Plastdetaljerna i skåpet har däremot målats externt.

– Resultatet blev riktigt lyckat. Jag målar gärna fler gröna dörrar, säger Peder Gustafsson på måleriavdelningen.

Ordern från Coop Schweiz uppgår till totalt 500 skåp. Vid eventuell försäljningssuccé kan det bli tal om mer.

– För en unik produkt är 500 stycken mycket. Fabriken i Mariestad är duktig på att hantera specialbeställningar. Att vi ställer om produktionen och kör mindre serier sänder bra signaler, anser Jan Eklund.

I veckan körs en provserie av skåpen. Produktionsstart är planerad till vecka 18 och leverans två veckor senare. Skåpen kommer att fraktas från Mariestad till Schweiz på järnväg. Även transportkedjan följer alltså den gröna linjen.

  • Tomas Höglund