14 apr 2014 17:00

23 jan 2015 14:35

Lever cirkusliv varje dag

Febrilt arbete bakom kulisserna

Att leva cirkusliv innebär långa dagar och korta nätter.
Följ med in bakom kulisserna inför måndagens cirkusföreställning i Mariestad.

När MT besöker cirkusplatsen på Strandvägen är man i full färd med att sätta upp det stora cirkustältet med plats för 1 100 personer. Tältmästaren Marek Lewicki leder det organiserade arbetet med van hand. Alla inblandade vet exakt vad som ska göras för att det tajta tidsschemat inte ska spricka.

– Innan tältet reses körs alla lastbilar in och parkeras utifrån ett specifikt mönster. Det tar fyra timmar att resa tältet, rivningen går på knappt halva tiden, berättar Josefin Söderlind, marknadsansvarig på Cirkus Maximum.

”Litet minisamhälle”

Totalt består cirkusen av 42 bilar som tillsammans bildar en nästan en kilometer lång karavan. På årets turné finns människor av 14 olika nationaliteter, så runt borden i restaurangvagnen hörs många olika språk.

– Cirkusen är ett litet minisamhälle i sig. Vi är självförsörjande på allt utom vatten. I köket fixar två kockar frukost, lunch och middag. Vi har lastbilar med kyl för matvaror, tre elverk, egen sopbil och tankbil.

Den 26 mars hade årets show, ”Starlight in cirkus”, premiär i Älvsered. Fram till september ska 180 föreställningar på 150 orter i landet, plus en avstickare till Åland, avverkas. För de drygt 90 personerna, varav 25 artister, som ingår i sällskapet blir det långa dagar och korta nätter. Uppgifterna är många; från att bygga tält, dra el till att ta hand om djuren och tvätten och mycket annat som cirkuslivet kräver.

– Halv sex är köks- och stallpersonalen uppe. Direkt efter föreställningen packas allt ihop så att vi kan fara vidare till nästa plats. Vid längre sträckor åker vi på natten, annars är det avresa tidigt på morgonen.

Artisterna vilar

Medan tältpersonalen sliter är det betydligt lugnare för artisterna. I en husvagn vilar artisten Patric Harrison upp inför kvällens föreställning med sina fyra hundar. Patric är engelsman, men bosatt i skånska Broby eftersom han jobbar mest i Skandinavien. Turnén med Maximum är den första.

– Jag älskar cirkuslivet. Det är en frihetskänsla, åtta till fem-jobb är inget för mig, säger ”Pat” som siktar på en promenad i Mariestads centrum under eftermiddagen.

I stallet smaskar kameler, frieserhästar, zebror och zesnår (korsning zebra och åsna) på frukost. I ett tält har elefanterna Dunja och Daela stora ytor att röra sig på.

– Elefanterna är inte med i årets föreställning. De är med på turnén för att träna in ett nytt nummer, men också för att barnen ska få se dem, säger Josefin Söderlind.

När MT besöker cirkusplatsen på Strandvägen är man i full färd med att sätta upp det stora cirkustältet med plats för 1 100 personer. Tältmästaren Marek Lewicki leder det organiserade arbetet med van hand. Alla inblandade vet exakt vad som ska göras för att det tajta tidsschemat inte ska spricka.

– Innan tältet reses körs alla lastbilar in och parkeras utifrån ett specifikt mönster. Det tar fyra timmar att resa tältet, rivningen går på knappt halva tiden, berättar Josefin Söderlind, marknadsansvarig på Cirkus Maximum.

”Litet minisamhälle”

Totalt består cirkusen av 42 bilar som tillsammans bildar en nästan en kilometer lång karavan. På årets turné finns människor av 14 olika nationaliteter, så runt borden i restaurangvagnen hörs många olika språk.

– Cirkusen är ett litet minisamhälle i sig. Vi är självförsörjande på allt utom vatten. I köket fixar två kockar frukost, lunch och middag. Vi har lastbilar med kyl för matvaror, tre elverk, egen sopbil och tankbil.

Den 26 mars hade årets show, ”Starlight in cirkus”, premiär i Älvsered. Fram till september ska 180 föreställningar på 150 orter i landet, plus en avstickare till Åland, avverkas. För de drygt 90 personerna, varav 25 artister, som ingår i sällskapet blir det långa dagar och korta nätter. Uppgifterna är många; från att bygga tält, dra el till att ta hand om djuren och tvätten och mycket annat som cirkuslivet kräver.

– Halv sex är köks- och stallpersonalen uppe. Direkt efter föreställningen packas allt ihop så att vi kan fara vidare till nästa plats. Vid längre sträckor åker vi på natten, annars är det avresa tidigt på morgonen.

Artisterna vilar

Medan tältpersonalen sliter är det betydligt lugnare för artisterna. I en husvagn vilar artisten Patric Harrison upp inför kvällens föreställning med sina fyra hundar. Patric är engelsman, men bosatt i skånska Broby eftersom han jobbar mest i Skandinavien. Turnén med Maximum är den första.

– Jag älskar cirkuslivet. Det är en frihetskänsla, åtta till fem-jobb är inget för mig, säger ”Pat” som siktar på en promenad i Mariestads centrum under eftermiddagen.

I stallet smaskar kameler, frieserhästar, zebror och zesnår (korsning zebra och åsna) på frukost. I ett tält har elefanterna Dunja och Daela stora ytor att röra sig på.

– Elefanterna är inte med i årets föreställning. De är med på turnén för att träna in ett nytt nummer, men också för att barnen ska få se dem, säger Josefin Söderlind.

  • Tomas Höglund