11 apr 2014 12:37

23 jan 2015 14:20

Inget brott vid Månsarudssamtal

Förundersökningen om tjänstefel kring Lars Fimmerstads larmsamtal i samband med Månsarudsmordet läggs ned. Det beslutade riksåklagarenpå fredagen,.

Den 10 oktober 2013 larmade Lars Fimmerstad polis från moderns bostad i Fimmerstad, efter att en 27-årig man tagit sig in i bostaden och – skulle det senare visa sig – mördat modern. Polisens bemötande i det inspelade telefonsamtalet gav många reaktioner och såväl Lars Fimmerstad som polismyndigheten anmälde samtalen för att se om tjänstefel begåtts.

På fredagen kom beskedet från riksåklagare Anders Jakobsson: Förundersökningen läggs ned eftersom brott inte kan styrkas.

– Jag kan inte se att någon gjort sig skyldig till tjänstefel, sen kan man ha synpunkter på det resonemang som varit mellan anmälaren och operatören men det är något helt annat än att man begått brott, säger han till P4 Skaraborg.

Jakobsson har enligt radiokanalen granskat telefontrafiken mellan Fimmerstad och polisen, samt mellan polisens kommunikationscentral och utryckande patrull. Enligt granskningen skickades en patrull till platsen några minuter efter det första larmsamtalet.

Den 10 oktober 2013 larmade Lars Fimmerstad polis från moderns bostad i Fimmerstad, efter att en 27-årig man tagit sig in i bostaden och – skulle det senare visa sig – mördat modern. Polisens bemötande i det inspelade telefonsamtalet gav många reaktioner och såväl Lars Fimmerstad som polismyndigheten anmälde samtalen för att se om tjänstefel begåtts.

På fredagen kom beskedet från riksåklagare Anders Jakobsson: Förundersökningen läggs ned eftersom brott inte kan styrkas.

– Jag kan inte se att någon gjort sig skyldig till tjänstefel, sen kan man ha synpunkter på det resonemang som varit mellan anmälaren och operatören men det är något helt annat än att man begått brott, säger han till P4 Skaraborg.

Jakobsson har enligt radiokanalen granskat telefontrafiken mellan Fimmerstad och polisen, samt mellan polisens kommunikationscentral och utryckande patrull. Enligt granskningen skickades en patrull till platsen några minuter efter det första larmsamtalet.

  • Carin Söder