04 apr 2014 06:00

23 jan 2015 14:34

Magkänslan fick bestämma praoplatsen

För Hanna Fens som går i åttan på Tunaholmsskolan var det inget svårt val att välja Kingfisher som sin praoplats.
– Jag vill bli kock när jag blir stor, ler Hanna.

Under vecka 14 får Hanna Fens som går i åttan på Tunaholmsskolan testa på prao (praktisk arbetsorientering). När man praoar får man vara på ett jobb som man tycker verkar intressant eller välja ett jobb som man har intresse av och kanske till och med kan tänka sig jobba med när man blir stor.

Gick efter magkänslan

När Hanna skulle välja sin plats att jobba på en vecka så var det inget svårt val. Hon gick efter sin magkänsla och valde Kingfisher som ligger i centrala Mariestad. Kingfisher är en restaurang. Hanna vill bli kock och se hur man driver en restaurang samt hur man sköter om den. När jag skulle få en pratstund med Hanna inne på restaurangen så var det inte så många gäster som hade hunnit dit på förmiddagen. Det var lugnt med andra ord.

Varför valde du Kingfisher som din praoplats?

– Jag vill bli kock, så därför valde jag en bra restaurang i Mariestad, man lär sig även mycket här.

Vad får du arbeta med på dagarna?

– På morgonen får jag torka golvet, damsuga, Kolla skafferiet så att det finns mat och dricka, Plocka undan tallrikar och torka bord. Jag får även lära mig servera mat och träffar folk.

Kan det inte bli långtråkigt på jobbet?

– På förmiddagen kan det vara lite segt när inte så mycket folk kommer och äter. Annars brukar det vara massor med folk här.

Hur länge jobbar du varje dag?

– Sex timmar, i två pass. Ena passet är 10.00-14.00 och andra är 17.00–20.00, om jag vill.

Under vecka 14 får Hanna Fens som går i åttan på Tunaholmsskolan testa på prao (praktisk arbetsorientering). När man praoar får man vara på ett jobb som man tycker verkar intressant eller välja ett jobb som man har intresse av och kanske till och med kan tänka sig jobba med när man blir stor.

Gick efter magkänslan

När Hanna skulle välja sin plats att jobba på en vecka så var det inget svårt val. Hon gick efter sin magkänsla och valde Kingfisher som ligger i centrala Mariestad. Kingfisher är en restaurang. Hanna vill bli kock och se hur man driver en restaurang samt hur man sköter om den. När jag skulle få en pratstund med Hanna inne på restaurangen så var det inte så många gäster som hade hunnit dit på förmiddagen. Det var lugnt med andra ord.

Varför valde du Kingfisher som din praoplats?

– Jag vill bli kock, så därför valde jag en bra restaurang i Mariestad, man lär sig även mycket här.

Vad får du arbeta med på dagarna?

– På morgonen får jag torka golvet, damsuga, Kolla skafferiet så att det finns mat och dricka, Plocka undan tallrikar och torka bord. Jag får även lära mig servera mat och träffar folk.

Kan det inte bli långtråkigt på jobbet?

– På förmiddagen kan det vara lite segt när inte så mycket folk kommer och äter. Annars brukar det vara massor med folk här.

Hur länge jobbar du varje dag?

– Sex timmar, i två pass. Ena passet är 10.00-14.00 och andra är 17.00–20.00, om jag vill.

  • William Freidlitz (prao)

Fakta/Hanna Fens

Bor: Mariestad

Ålder: 14

Fritid: går promenader med hunden Sazza och tränar trix. Är även med kompisar.

Dold talang: Laga mat.

Favoritmat: Ingen speciell.