26 mar 2014 17:44

23 jan 2015 14:33

Majken firades på 100-årsdagen

Gratulanterna stod på rad när Majken Scherman i går firade sin 100:e födelsedag.

– Fyller jag så mycket, säger Majken fundersamt.

Även om minnet sviktar är det inget fel på fysiken. När Majken tar fart med rullatorn på Kolarebackens äldreboende går det undan. I samlingssalen är det uppdukat till fest för henne, som just denna dag levt uti hundrade år.

Efter sång och fyrfaldigt hurra utbringas en skål för jubilaren. Bland en mängd blommor ses ett telegram från kungen och drottningen med en hälsning till 100-åringen. I raden av gratulanter ses sonen Lars, barnbarnen med respektive samt barnbarnsbarnet Ivar, nyss fyllda 1 år.

– Vad roligt med så mycket folk, tycker Majken.

Hon är uppvuxen utanför Ekedalen där föräldrarna Kerstin och Gotthard Göransson drev lanthandel. Majken blev hembygden trogen då hon och maken Carl bildade familj.

– Mina föräldrar bodde i Ekedalen fram till 1990 då de flyttade till Falköping. Pappa gick bort 1996. För fem år sedan flyttade mamma till Björkgården i Mariestad, nu bor hon på Kolarebacken sedan ett par år tillbaka. Det är skönt att ha mamma nära och kunna besöka henne ofta, säger sonen Lars Scherman.

– Mamma var aldrig yrkesverksam i den bemärkelsen, däremot vävde hon mycket tillsammans med min mormor.

Som kuriosa kan nämnas att Majken för över 60 år sedan vävde en matta som än i dag finns i Acklinga kyrka utanför Tidaholm.

Majken Scherman kan med sina 100 år titulera sig som äldsta kvinnan i Mariestads kommun. Men det finns ett par stålmän som är lite äldre – Ragnar Hemgren, 102, och Nils Andersson, 101.

– Fyller jag så mycket, säger Majken fundersamt.

Även om minnet sviktar är det inget fel på fysiken. När Majken tar fart med rullatorn på Kolarebackens äldreboende går det undan. I samlingssalen är det uppdukat till fest för henne, som just denna dag levt uti hundrade år.

Efter sång och fyrfaldigt hurra utbringas en skål för jubilaren. Bland en mängd blommor ses ett telegram från kungen och drottningen med en hälsning till 100-åringen. I raden av gratulanter ses sonen Lars, barnbarnen med respektive samt barnbarnsbarnet Ivar, nyss fyllda 1 år.

– Vad roligt med så mycket folk, tycker Majken.

Hon är uppvuxen utanför Ekedalen där föräldrarna Kerstin och Gotthard Göransson drev lanthandel. Majken blev hembygden trogen då hon och maken Carl bildade familj.

– Mina föräldrar bodde i Ekedalen fram till 1990 då de flyttade till Falköping. Pappa gick bort 1996. För fem år sedan flyttade mamma till Björkgården i Mariestad, nu bor hon på Kolarebacken sedan ett par år tillbaka. Det är skönt att ha mamma nära och kunna besöka henne ofta, säger sonen Lars Scherman.

– Mamma var aldrig yrkesverksam i den bemärkelsen, däremot vävde hon mycket tillsammans med min mormor.

Som kuriosa kan nämnas att Majken för över 60 år sedan vävde en matta som än i dag finns i Acklinga kyrka utanför Tidaholm.

Majken Scherman kan med sina 100 år titulera sig som äldsta kvinnan i Mariestads kommun. Men det finns ett par stålmän som är lite äldre – Ragnar Hemgren, 102, och Nils Andersson, 101.

  • Tomas Höglund