13 mar 2014 06:00

23 jan 2015 14:33

Juan ska studera kubansk stadsodling

I augusti ska Juan Concha Emmrich studera stadsodling på Kuba.
Med resestipendiet från Lions Mariestad kommer den blivande trädgårdsmästaren en bit på väg.

– Kursen är elva dagar, efter det tre veckors praktik. Det finns mycket att lära på Kuba som jag kan ta med hem till Sverige, säger Juan Concha Emmrich.

Han läser andra året av tre på Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet i Mariestad. Siktet är inställt att bli trädgårdsmästare. Som ett led mot sina drömmars mål beger sig 29-åringen i augusti till Kuba. Där ska han på nära håll ta del av hur stadsodling av lokalt producerad mat organiserats i Alamar, som är en del av huvudstaden Havanna.

– Intensivodlingen på Kuba uppstod då det var akut matbrist. Modellen har blivit belönad med det alternativa Nobelpriset och är ett exempel på det goda jordbruket bland eko-entusiaster över hela världen; odlingen sker helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, berättar Juan.

Bland elva sökande till Lions club Mariestad nyinstiftade resestipendium föll juryns val på Juans ansökan. På onsdagseftermiddagen överlämnade Jan Rosander och Hans Johansson diplom och en check på 10 000 kronor.

– Tidigare delade vi ut stipendier till elever på gymnasiet. Med resestipendiet föll det sig naturligt att vända oss till studenter på Institutionen för kulturvård. För att söka måste man ha uppnått minst 60 högskolepoäng, förklarar Rosander.

På universitet gläds man åt att Lions vill stödja studenterna.

– Utbyte mellan universitetsstuderande inom Europa är vanligt förekommande. Därför är det extra glädjande att Lions valt att stödja ett projekt utanför Europa. Stadsodling är ett hett ämne som får mer och mer uppmärksamhet, säger studierektor Göran Andersson.

– Kursen är elva dagar, efter det tre veckors praktik. Det finns mycket att lära på Kuba som jag kan ta med hem till Sverige, säger Juan Concha Emmrich.

Han läser andra året av tre på Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet i Mariestad. Siktet är inställt att bli trädgårdsmästare. Som ett led mot sina drömmars mål beger sig 29-åringen i augusti till Kuba. Där ska han på nära håll ta del av hur stadsodling av lokalt producerad mat organiserats i Alamar, som är en del av huvudstaden Havanna.

– Intensivodlingen på Kuba uppstod då det var akut matbrist. Modellen har blivit belönad med det alternativa Nobelpriset och är ett exempel på det goda jordbruket bland eko-entusiaster över hela världen; odlingen sker helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, berättar Juan.

Bland elva sökande till Lions club Mariestad nyinstiftade resestipendium föll juryns val på Juans ansökan. På onsdagseftermiddagen överlämnade Jan Rosander och Hans Johansson diplom och en check på 10 000 kronor.

– Tidigare delade vi ut stipendier till elever på gymnasiet. Med resestipendiet föll det sig naturligt att vända oss till studenter på Institutionen för kulturvård. För att söka måste man ha uppnått minst 60 högskolepoäng, förklarar Rosander.

På universitet gläds man åt att Lions vill stödja studenterna.

– Utbyte mellan universitetsstuderande inom Europa är vanligt förekommande. Därför är det extra glädjande att Lions valt att stödja ett projekt utanför Europa. Stadsodling är ett hett ämne som får mer och mer uppmärksamhet, säger studierektor Göran Andersson.

  • Tomas Höglund