04 mar 2014 14:56

23 jan 2015 14:32

Hallå där Urban Ahlin (S) ...

... utrikespolitisk talesperson och Mariestadsbo, som noga följer händelseutvecklingen i Ukraina. Vad kan oroligheterna leda till?

– Ja, det värsta som kan hända är förstås att det blir inbördeskrig i Ukraina.

Hur troligt är det?

– Jag skulle säga att det inte är särskilt sannolikt; de som jag har träffat i de drabbade områdena vill vara ukrainare. Och jag tror heller inte att det blir någon väpnad konflikt mellan Ukraina och Ryssland.

– Men det beror förstås på hur starka de ryska provokationerna blir. I en sådan här situation kan det lätt gå överstyr. Det som hänt är att vi har en militär intervention av Ryssland på Krim och det är allvarligt. Men förhoppningsvis har vi sett kulmen nu; Putin har ju nu sagt att hans mål är uppnått.

– Det stora bondeoffret i detta är Janukovytj. Ryssland har pressat fram en underskrift från honom som gör att de kan säga att det de håller på med inte är någon invasion; de har fått en förfrågan från landets legitima president. Han kommer att bli åtalad för högförräderi så småningom.

Vad innebär Ukrainahändelserna för Sverige? Du har sagt att det finns anledning att stärka försvaret för Gotland?

– Det finns fortfarande inget direkt hot. Men med tanke på Putins agerande kring den ryska minoriteten i Ukraina är det lättare att föreställa sig konflikter på nära håll. Lettland, exempelvis, har också en rysk minoritetsbefolkning. I det läget är Gotland strategiskt viktigt att skydda.

Vilka åtgärder behövs i det fallet?

– Det är en fråga för oss i Försvarsberedningen att ta ställning till. Nu ligger fokus på avspänning mellan Ukraina och Ryssland.

– Ja, det värsta som kan hända är förstås att det blir inbördeskrig i Ukraina.

Hur troligt är det?

– Jag skulle säga att det inte är särskilt sannolikt; de som jag har träffat i de drabbade områdena vill vara ukrainare. Och jag tror heller inte att det blir någon väpnad konflikt mellan Ukraina och Ryssland.

– Men det beror förstås på hur starka de ryska provokationerna blir. I en sådan här situation kan det lätt gå överstyr. Det som hänt är att vi har en militär intervention av Ryssland på Krim och det är allvarligt. Men förhoppningsvis har vi sett kulmen nu; Putin har ju nu sagt att hans mål är uppnått.

– Det stora bondeoffret i detta är Janukovytj. Ryssland har pressat fram en underskrift från honom som gör att de kan säga att det de håller på med inte är någon invasion; de har fått en förfrågan från landets legitima president. Han kommer att bli åtalad för högförräderi så småningom.

Vad innebär Ukrainahändelserna för Sverige? Du har sagt att det finns anledning att stärka försvaret för Gotland?

– Det finns fortfarande inget direkt hot. Men med tanke på Putins agerande kring den ryska minoriteten i Ukraina är det lättare att föreställa sig konflikter på nära håll. Lettland, exempelvis, har också en rysk minoritetsbefolkning. I det läget är Gotland strategiskt viktigt att skydda.

Vilka åtgärder behövs i det fallet?

– Det är en fråga för oss i Försvarsberedningen att ta ställning till. Nu ligger fokus på avspänning mellan Ukraina och Ryssland.

  • Carin Söder