03 mar 2014 14:30

23 jan 2015 14:32

Nya ägaren öppen för förslag om Vita duvan

Fängelset ”Vita duvan” i Mariestad är sålt. Köpare är Stockholmsbaserade Ekebydalsborgen AB. Vita duvan ska nu bli vandrarhem, asylboende – eller något helt annat.

I januari berättade MT om ett Stockholmsföretags intresse för att köpa Vita duvan – och om samma företags planer på att hyra ut nedlagda fängelser till Bert Karlsson asylboendeverksamhet. Då var företagets företrädare Richard Liu förtegen om sina planer för Mariestadsfängelset, medan Bert Karlsson var desto mer öppen.

– Det stör ingen, lokalerna är stora och närheten till stan, förklarade han varför Vita duvan vore passande som asylboende.

Nu har företaget – Ekebydalsborgen AB, som det heter – köpt det anrika fängelset av statliga Specialfastigheter efter långa förhandlingar. Richard Liu säger att hans främsta planer är att hitta en hyresgäst som vill använda den 3 620 kvadratmeter stora byggnaden som vandrarhem. Hans företag äger sedan tidigare två andra nedlagda fängelser, i Härnösand respektive Viskan nära Sundsvall.

Stora, anrika fängelser på mindre orter har i flera fall visat sig svårsålda. Hur kommer det sig att ni riktat in er på att köpa sådana?

– Inga affärer är riskfria och vi vågar kanske lite mer än de flesta. Det är ju fina fastigheter som man borde kunna hitta på något med, säger Richard Liu.

Önskan att göra Vita duvan till asylboende kvarstår också. Sedan tidigare finns långt framskridna planer på att hyra ut fastighetsbolagets två andra nedlagda fängelser till Bert Karlsson och hans asylboendeverksamhet. Richard Liu säger att han gärna hyr ut även Mariestadsfängelset till samma hyresgäst och ändamål om det skulle bli aktuellt.

– Om Migrationsverket säger ja är det okej för mig. Sedan kan det ju hända att kommunen har åsikter, men så långt har vi inte kommit än.

Karlsson fåordig

Bert Karlsson själv, däremot, vill nu ligga lågt när det gäller Mariestadsplanerna. Förvaltningsrätten ska avgöra om Migrationsverket gjort fel i sin upphandling av tillfälliga boenden, och innan den domen kommer händer ingenting, säger han.

– Jag vill absolut inte diskutera det här nu.

Men om Migrationsverket säger ja längre fram är det fortfarande aktuellt?

– Jo, men det har jag ingen möjlighet att påverka. Migrationsverket har inget behov av fler boenden nu, och det är bara onödigt att skriva om vad som eventuellt skulle kunna bli. Det har förstört så jävla mycket för mig i andra sammanhang, säger Bert Karlsson.

I januari berättade MT om ett Stockholmsföretags intresse för att köpa Vita duvan – och om samma företags planer på att hyra ut nedlagda fängelser till Bert Karlsson asylboendeverksamhet. Då var företagets företrädare Richard Liu förtegen om sina planer för Mariestadsfängelset, medan Bert Karlsson var desto mer öppen.

– Det stör ingen, lokalerna är stora och närheten till stan, förklarade han varför Vita duvan vore passande som asylboende.

Nu har företaget – Ekebydalsborgen AB, som det heter – köpt det anrika fängelset av statliga Specialfastigheter efter långa förhandlingar. Richard Liu säger att hans främsta planer är att hitta en hyresgäst som vill använda den 3 620 kvadratmeter stora byggnaden som vandrarhem. Hans företag äger sedan tidigare två andra nedlagda fängelser, i Härnösand respektive Viskan nära Sundsvall.

Stora, anrika fängelser på mindre orter har i flera fall visat sig svårsålda. Hur kommer det sig att ni riktat in er på att köpa sådana?

– Inga affärer är riskfria och vi vågar kanske lite mer än de flesta. Det är ju fina fastigheter som man borde kunna hitta på något med, säger Richard Liu.

Önskan att göra Vita duvan till asylboende kvarstår också. Sedan tidigare finns långt framskridna planer på att hyra ut fastighetsbolagets två andra nedlagda fängelser till Bert Karlsson och hans asylboendeverksamhet. Richard Liu säger att han gärna hyr ut även Mariestadsfängelset till samma hyresgäst och ändamål om det skulle bli aktuellt.

– Om Migrationsverket säger ja är det okej för mig. Sedan kan det ju hända att kommunen har åsikter, men så långt har vi inte kommit än.

Karlsson fåordig

Bert Karlsson själv, däremot, vill nu ligga lågt när det gäller Mariestadsplanerna. Förvaltningsrätten ska avgöra om Migrationsverket gjort fel i sin upphandling av tillfälliga boenden, och innan den domen kommer händer ingenting, säger han.

– Jag vill absolut inte diskutera det här nu.

Men om Migrationsverket säger ja längre fram är det fortfarande aktuellt?

– Jo, men det har jag ingen möjlighet att påverka. Migrationsverket har inget behov av fler boenden nu, och det är bara onödigt att skriva om vad som eventuellt skulle kunna bli. Det har förstört så jävla mycket för mig i andra sammanhang, säger Bert Karlsson.

  • Carin Söder