26 feb 2014 06:00

23 jan 2015 14:32

Vetgiriga elever får svar av Alf Svensson

Viktor, Pontus, Jacob, Linus, Edward och Hugo som alla går i klass 4-6 på Högelidsskolan, slår sig ner framför storbildsskärmen där de snart ska få svar på sina inskickade frågor till Europaparlamentariken Alf Svensson, när han besvarar i ett skolspecial från Bryssel.

Eftersom det är ett supervalår i år då det ska röstas både till Europarparlamentet och till den svenska riksdagen ville Gunilla Källén, lärare för klass 4-6 på Högelidsskolan, ge sina elever bättre information om EU på samhällskunskapaslektionerna. Hennes son Martin Källstrand, som själv studerat på Högelidsskolan, hörde med Alf Svensson, som tyckte att det var en rolig idé att svara på frågorna.

Han berättade gärna om varför inte alla länder i Europa är med i EU som de lite klurigare funderingarna om den nya svenska tobakslagen, om bilars koldioxidutsläpp, om han träffat några kungligheter eller presidenter och om han tränar mycket i parlamentets gym.

– Väldigt många unga i Belgien röker. Börja aldrig med detta, svarar Alf. Han syns inte ofta i parlamentets gym, inte lika ofta som Martin Källstrand och Olov Landgren, som också arbetar för Alf Svensson, och som var med på frågestunden. Olov har spelat fotboll i IFK Mariestad.

Nu ligger skolspecialen ute på youtube.

– Vi hoppas att andra lärare kan ha nytta av detta, säger Gunilla Källén, som gläds över sina vetgiriga elever som kommmer att ha lärt sig mycket om hur det svenska valet fungerar.

Någon resa till Bryssel är inte inplanerad. Men kanske kan eleverna göra detta när de börjat på gymnasiet.

Eftersom det är ett supervalår i år då det ska röstas både till Europarparlamentet och till den svenska riksdagen ville Gunilla Källén, lärare för klass 4-6 på Högelidsskolan, ge sina elever bättre information om EU på samhällskunskapaslektionerna. Hennes son Martin Källstrand, som själv studerat på Högelidsskolan, hörde med Alf Svensson, som tyckte att det var en rolig idé att svara på frågorna.

Han berättade gärna om varför inte alla länder i Europa är med i EU som de lite klurigare funderingarna om den nya svenska tobakslagen, om bilars koldioxidutsläpp, om han träffat några kungligheter eller presidenter och om han tränar mycket i parlamentets gym.

– Väldigt många unga i Belgien röker. Börja aldrig med detta, svarar Alf. Han syns inte ofta i parlamentets gym, inte lika ofta som Martin Källstrand och Olov Landgren, som också arbetar för Alf Svensson, och som var med på frågestunden. Olov har spelat fotboll i IFK Mariestad.

Nu ligger skolspecialen ute på youtube.

– Vi hoppas att andra lärare kan ha nytta av detta, säger Gunilla Källén, som gläds över sina vetgiriga elever som kommmer att ha lärt sig mycket om hur det svenska valet fungerar.

Någon resa till Bryssel är inte inplanerad. Men kanske kan eleverna göra detta när de börjat på gymnasiet.

  • Jan Fleischmann