25 feb 2014 14:53

23 jan 2015 14:32

Hyresgäster hotade och trakasserade

PL fastigheter i Mariestad är omstritt och hyresgästerna klagar över hot och trakasserier. – Vi kommer att göra en ansökan till Hyresnämnden om tvångsförvaltning av hyresfastigheterna, säger Lena Walther, jurist på Hyresgästföreningen i Vänersborg.

MT har tidigare berättat om missförhållandena i fyra flerfamiljshus på Gärdet.

Hyresgästerna berättar förbluffande historier om hur hyresvärden PL Fastigheter behandlar sina hyresgäster med hot och trakasserier, struntar i att åtgärda akuta problem, stänger av värmen och om ett obefintligt fastighetsunderhåll.

Kommunens förvaltning har tagit emot upprepade klagomål.

– Vi kommer att göra ett besök i Mariestad den 5 mars och besiktiga fastigheterna och prata med hyresgästerna. Ansökan om en tvångsförvaltning av fastigheterna kommer förmodligen att lämnas in efter semestern, säger Lena Walther på Hyresgästföreningen i Vänersborg.

– Det är beklämmande att höra hur hyresgästerna behandlats. En tvångsförvaltning har jag aldrig varit med om förr, men i det här fallet borde det verkligen vara möjligt.

Huvudman för bolaget är en 72-årig man, som står skriven på en adress i Åmål. Hyresgästerna i Mariestad har dock kontakt med den 45-årige sonen med adress i Göteborg.

Misstänkt

Sonen är numera häktad. Han är på sannolika skäl misstänkt för häleri, ett ärende som är sammanbundit med den stora inbrottshärva i Skaraborg som polisen nyligen avslöjat.

Tre män är misstänkta och det handlar om omfattande stölder och häleri, där boenden i Skövde, Hjo, Tibro, Skara och Mariestad har utsatts för inbrott. Bland det stulna har varit smycken, klockor, parfymer, datorer, mobiltelefoner och inslagna julklappar och en hel del annat.

Allt uppdagades i december när en Mariestadsbo upptäckte att en 27-åring försökte bryta sig in i bostaden vid Snickaregatan. Personen, misstänkt för flera grova stölder, greps kort därefter på Stockholmsvägen efter tio månader på flykt från polisen.

Två andra är också misstänkta för delaktighet.

De är misstänkta för häleri alternativt grovt häleri. I lokaler som disponeras av 45-åringen i Tibro har det gjorts omfattande beslag av stöldgods.

Utpressning

En annan förundersökning pågår även mot den 45-årige sonen. Enligt anmälan påstås han ha tagit saker ur en hyresgästs lägenhet för att sen utöva utpressning mot gästen. En annan anmälan gäller misshandel i samband med en slutbesiktning av en lägenhet.

– Vi vill gärna avvakta för att få så mycket som möjligt på fötterna i underlaget. Vi ska ansökan om tvångsförvaltning av alla hans fastigheter i Mariestad, Tibro och Åmål, säger Lena Walther.

Hyresnämnden, som finns i varje län, har sitt säte i Göteborg. Beslutas det om tvångsförvaltning kan beslutet överklagas av hyresvärden inom tre veckor. Ett överklagande avgörs sedan av Svea Hovrätt som är sista instans.

Vid tvångsförvaltning utser Hyresnämnden en förvaltare – vanligtvis Allmännyttan – som sedan tar in alla hyror och sköter underhållet under en viss tid.

MT har tidigare berättat om missförhållandena i fyra flerfamiljshus på Gärdet.

Hyresgästerna berättar förbluffande historier om hur hyresvärden PL Fastigheter behandlar sina hyresgäster med hot och trakasserier, struntar i att åtgärda akuta problem, stänger av värmen och om ett obefintligt fastighetsunderhåll.

Kommunens förvaltning har tagit emot upprepade klagomål.

– Vi kommer att göra ett besök i Mariestad den 5 mars och besiktiga fastigheterna och prata med hyresgästerna. Ansökan om en tvångsförvaltning av fastigheterna kommer förmodligen att lämnas in efter semestern, säger Lena Walther på Hyresgästföreningen i Vänersborg.

– Det är beklämmande att höra hur hyresgästerna behandlats. En tvångsförvaltning har jag aldrig varit med om förr, men i det här fallet borde det verkligen vara möjligt.

Huvudman för bolaget är en 72-årig man, som står skriven på en adress i Åmål. Hyresgästerna i Mariestad har dock kontakt med den 45-årige sonen med adress i Göteborg.

Misstänkt

Sonen är numera häktad. Han är på sannolika skäl misstänkt för häleri, ett ärende som är sammanbundit med den stora inbrottshärva i Skaraborg som polisen nyligen avslöjat.

Tre män är misstänkta och det handlar om omfattande stölder och häleri, där boenden i Skövde, Hjo, Tibro, Skara och Mariestad har utsatts för inbrott. Bland det stulna har varit smycken, klockor, parfymer, datorer, mobiltelefoner och inslagna julklappar och en hel del annat.

Allt uppdagades i december när en Mariestadsbo upptäckte att en 27-åring försökte bryta sig in i bostaden vid Snickaregatan. Personen, misstänkt för flera grova stölder, greps kort därefter på Stockholmsvägen efter tio månader på flykt från polisen.

Två andra är också misstänkta för delaktighet.

De är misstänkta för häleri alternativt grovt häleri. I lokaler som disponeras av 45-åringen i Tibro har det gjorts omfattande beslag av stöldgods.

Utpressning

En annan förundersökning pågår även mot den 45-årige sonen. Enligt anmälan påstås han ha tagit saker ur en hyresgästs lägenhet för att sen utöva utpressning mot gästen. En annan anmälan gäller misshandel i samband med en slutbesiktning av en lägenhet.

– Vi vill gärna avvakta för att få så mycket som möjligt på fötterna i underlaget. Vi ska ansökan om tvångsförvaltning av alla hans fastigheter i Mariestad, Tibro och Åmål, säger Lena Walther.

Hyresnämnden, som finns i varje län, har sitt säte i Göteborg. Beslutas det om tvångsförvaltning kan beslutet överklagas av hyresvärden inom tre veckor. Ett överklagande avgörs sedan av Svea Hovrätt som är sista instans.

Vid tvångsförvaltning utser Hyresnämnden en förvaltare – vanligtvis Allmännyttan – som sedan tar in alla hyror och sköter underhållet under en viss tid.

  • Per Warvlin