22 feb 2014 09:53

23 jan 2015 14:32

Lyckat polisarbete sprängde stöldliga

Polisen har gjort omfattande beslag av gods i spåren efter gripandet av tre män – en av dem misstänks för ett stort antal grov stölder ibland annat Skövde, Hjo och Tibro. Tiotalet målsägande har kunnat få tillbaka ägodelar.

Den härva som polisen nu har lyckats nysta upp handlar om omfattande stölder och häleri. Människor i Skövde, Hjo, Tibro, Skara och Mariestad har drabbats av inbrott i sina hem – gärningsmannen har stulit smycken, klockor, parfymer, datorer, mobiltelefoner och inslagna julklappar och en hel del annat.

– Misstänkt för stölderna är en man född 1986. Han häktades i sin utevaro för ett år sedan, han misstänktes då för villainbrott i Hjo och Skövde bland annat, berättar Magnus Karlsson vid Skövdepolisen.

Tio månader på flykt

Tack vare en privatperson i Mariestad, vars hem 38-åringen försökte bryta sig in i i december 2013 kunde mannen gripas – efter tio månader på flykt från polisen.

– Det var när han försökte ta sig in i Mariestadsvillan som personen som bodde där snabbt larmade polisen. Mannen kunde gripas när han försökte fly därifrån.

Efter gripandet har utredningen intensifierats och har kommit att omfatta ytterligare två män – en 38-åring som vistats illegalt i Sverige i ett års tid – och en 45-årig man som är skriven i Göteborg, men har sin huvudsakliga bostadsort i Tibro.

– De är misstänkta för häleri alternativt grovt häleri. I Tibro, i lokaler som disponeras av 45-åringen, har vi vid ett flertal husrannsakningar gjort omfattande beslag av stöldgods. Det rör sig om flera hundra godspunkter.

Får tillbaka gods

Polisen har arbetat intensivt med att försöka identifiera godset. Man har i mångt och mycket gått efter de polisanmälningar som de utsatta gjort efter inbrotten.

– Målsägandena har fått komma hit och titta på godset och många av sakerna har nu ägarna fått tillbaka. Men identifieringsarbetet pågår fortfarande och en del gods saknas. Vi har farhågor om att gärningsmännen har gjort sig av med gods.

Magnus Karlsson ville under fredagen inte uttala sig om ifall polisen i samband med husrannsakningarna också beslagtagit kontanter som skulle kunna komma från försäljning av stulet gods.

Framgångsrik polisinsats

Förundersökningen närmar sig slutskedet, men en hel del arbete återstår. Ingen av de misstänkta har erkänt brott och de har heller inte erkänt att de agerat i grupp.

Utredningen är ett exempel på framgångsrikt polisarbete och Magnus Karlsson vill framhålla insatsen.

– Att vi lyckats beror på ett utmärkt samarbete mellan polisens olika avdelningar, på yttre och inre spaning, bra underrättelsearbete och även ett samarbete med myndigheter i de misstänktas ursprungsland.

Huvudman omhäktad

Den 38-årige huvudmannen omhäktades under fredagen, misstänkt för tio fall av grova stölder och fem försök till samma brott. Åtal ska väckas senast den 7 mars.

Den härva som polisen nu har lyckats nysta upp handlar om omfattande stölder och häleri. Människor i Skövde, Hjo, Tibro, Skara och Mariestad har drabbats av inbrott i sina hem – gärningsmannen har stulit smycken, klockor, parfymer, datorer, mobiltelefoner och inslagna julklappar och en hel del annat.

– Misstänkt för stölderna är en man född 1986. Han häktades i sin utevaro för ett år sedan, han misstänktes då för villainbrott i Hjo och Skövde bland annat, berättar Magnus Karlsson vid Skövdepolisen.

Tio månader på flykt

Tack vare en privatperson i Mariestad, vars hem 38-åringen försökte bryta sig in i i december 2013 kunde mannen gripas – efter tio månader på flykt från polisen.

– Det var när han försökte ta sig in i Mariestadsvillan som personen som bodde där snabbt larmade polisen. Mannen kunde gripas när han försökte fly därifrån.

Efter gripandet har utredningen intensifierats och har kommit att omfatta ytterligare två män – en 38-åring som vistats illegalt i Sverige i ett års tid – och en 45-årig man som är skriven i Göteborg, men har sin huvudsakliga bostadsort i Tibro.

– De är misstänkta för häleri alternativt grovt häleri. I Tibro, i lokaler som disponeras av 45-åringen, har vi vid ett flertal husrannsakningar gjort omfattande beslag av stöldgods. Det rör sig om flera hundra godspunkter.

Får tillbaka gods

Polisen har arbetat intensivt med att försöka identifiera godset. Man har i mångt och mycket gått efter de polisanmälningar som de utsatta gjort efter inbrotten.

– Målsägandena har fått komma hit och titta på godset och många av sakerna har nu ägarna fått tillbaka. Men identifieringsarbetet pågår fortfarande och en del gods saknas. Vi har farhågor om att gärningsmännen har gjort sig av med gods.

Magnus Karlsson ville under fredagen inte uttala sig om ifall polisen i samband med husrannsakningarna också beslagtagit kontanter som skulle kunna komma från försäljning av stulet gods.

Framgångsrik polisinsats

Förundersökningen närmar sig slutskedet, men en hel del arbete återstår. Ingen av de misstänkta har erkänt brott och de har heller inte erkänt att de agerat i grupp.

Utredningen är ett exempel på framgångsrikt polisarbete och Magnus Karlsson vill framhålla insatsen.

– Att vi lyckats beror på ett utmärkt samarbete mellan polisens olika avdelningar, på yttre och inre spaning, bra underrättelsearbete och även ett samarbete med myndigheter i de misstänktas ursprungsland.

Huvudman omhäktad

Den 38-årige huvudmannen omhäktades under fredagen, misstänkt för tio fall av grova stölder och fem försök till samma brott. Åtal ska väckas senast den 7 mars.