20 feb 2014 19:17

23 jan 2015 14:32

Prisad för ingripande vid dödsolycka

Isak Svensson hyllades under torsdagen på räddningstjänsten i Skövde efter hans rådiga ingripande i samband med en dödsolycka i Tidavad den januari.
– Jag har fått många positiva reaktioner, säger den blygsamme hjälten.

Isak satt i den skolbuss som kolliderade med en minibuss på morgonen den 29 januari. Eftersom han var äldst av barnen i bussen var det naturligt för honom att hjälpa busschauffören efter den dramatiska olyckan.

16-årige Isak lyckades behålla lugnet på de skolelever som satt i skolbussen. I samband med att han undersökte den andra olycksbilen, en minibuss såg han att det börjat glöda mellan olycksfordonen och såg till att alla skolbarn evakuerades. Genom att ringa sin pappa som jobbar på akuten och precis kommit hem efter till bostaden fick de strax hjälp på olycksplatsen innan ambulansen kom fram. Livet på den 50-åring som körde minibussen gick inte att rädda.

Nu har det gått tre veckor sedan det dramatiska förloppet inträffade.

– Det har varit lite jobbigt att åka buss efteråt, säger Isak.

Rickard Johansson som är chef för Räddningstjänsten östra Skaraborg (rös) säger att det vittnar om både sinnesnärvaro och engagemang.

– Vi är i allmänhet dåliga i samhället på att uppmärksamma de som bryr sig om människor som har den där inre kompassen.

Motivering: ”Isak Svensson visat på ett personligt uppträdande med gott omdöme, medmänsklighet och en vilja att ta hand om och stödja drabbade, främst barn. Han har genom sin personliga insats bidragit till att skapa lugn på olycksplatsen och därmed möjliggjort fortsatt räddningsarbete. Han har visat prov på de ledord räddningstjänsten varje dag strävar efter i sin yrkesutövning, det vill säga omtanke, trygghet och säkerhet.

Isak satt i den skolbuss som kolliderade med en minibuss på morgonen den 29 januari. Eftersom han var äldst av barnen i bussen var det naturligt för honom att hjälpa busschauffören efter den dramatiska olyckan.

16-årige Isak lyckades behålla lugnet på de skolelever som satt i skolbussen. I samband med att han undersökte den andra olycksbilen, en minibuss såg han att det börjat glöda mellan olycksfordonen och såg till att alla skolbarn evakuerades. Genom att ringa sin pappa som jobbar på akuten och precis kommit hem efter till bostaden fick de strax hjälp på olycksplatsen innan ambulansen kom fram. Livet på den 50-åring som körde minibussen gick inte att rädda.

Nu har det gått tre veckor sedan det dramatiska förloppet inträffade.

– Det har varit lite jobbigt att åka buss efteråt, säger Isak.

Rickard Johansson som är chef för Räddningstjänsten östra Skaraborg (rös) säger att det vittnar om både sinnesnärvaro och engagemang.

– Vi är i allmänhet dåliga i samhället på att uppmärksamma de som bryr sig om människor som har den där inre kompassen.

Motivering: ”Isak Svensson visat på ett personligt uppträdande med gott omdöme, medmänsklighet och en vilja att ta hand om och stödja drabbade, främst barn. Han har genom sin personliga insats bidragit till att skapa lugn på olycksplatsen och därmed möjliggjort fortsatt räddningsarbete. Han har visat prov på de ledord räddningstjänsten varje dag strävar efter i sin yrkesutövning, det vill säga omtanke, trygghet och säkerhet.

  • Rikard Jansson