07 feb 2014 11:21

23 jan 2015 14:19

Inga norska fångar till Mariestad

MT avslöjade den 20 januari att Bert Karlsson vill göra Mariestads före detta fängelse till asylboende.

Ett alternativ enligt Bert Karlsson kunde också vara att åter öppna ”Vita duvan” som fängelse – för norska fångar. I Norge råder nämligen stor brist på fängelseplatser och Bert Karlsson har varit i kontakt med norska myndigheter i frågan.

Men det blir inget med den saken. Beatrice Ask avvisar sin norska justitieministerkollegas vädjan om hjälp, skriver svd.se.

Hon ser stora legala svårigheter med ett sådant upplägg, men utesluter inte ett samarbete någon gång i framtiden. Då är det dock knappast troligt att en privat entreprenör skulle anlitas. Mariestads gamla fängelse är dessutom utdömt som kriminalvårdsanstalt och det är i första hand fängelseplatser med hög säkerhetsnivå som Norge har efterfrågat.

Ett alternativ enligt Bert Karlsson kunde också vara att åter öppna ”Vita duvan” som fängelse – för norska fångar. I Norge råder nämligen stor brist på fängelseplatser och Bert Karlsson har varit i kontakt med norska myndigheter i frågan.

Men det blir inget med den saken. Beatrice Ask avvisar sin norska justitieministerkollegas vädjan om hjälp, skriver svd.se.

Hon ser stora legala svårigheter med ett sådant upplägg, men utesluter inte ett samarbete någon gång i framtiden. Då är det dock knappast troligt att en privat entreprenör skulle anlitas. Mariestads gamla fängelse är dessutom utdömt som kriminalvårdsanstalt och det är i första hand fängelseplatser med hög säkerhetsnivå som Norge har efterfrågat.