29 jan 2014 17:23

23 jan 2015 14:31

50-åring omkom i frontalkrock med skolbuss

Gråtande och chockade elever togs under onsdagen om hand av kommunens krisgrupp efter att deras skolbuss frontalkrockat med en minibuss utanför Tidavad.
I olyckan omkom en 50-årig man från trakten.

Över skolgården i Tidavad sveper en isande vind. I matsalen och gymnastiksalen är skolans samtliga 110 elever samlade. Flera barn gråter öppet. Samtidigt skyndar föräldrar genom skolgårdens grind i en jämn ström.

– Första uppgiften nu är att ringa in alla föräldrar så att de kan få säkerställd information av insatsledaren från olycksplatsen om vad som inträffat, säger rektor Kenneth Modin.

En dryg timma har passerat sedan en skolbuss med 29 elever, två vuxna samt busschauffören frontalkrockat med en minibuss på länsväg 2931, strax söder om Tidavad. Kollisionen på den blankhala vägen var kraftig och mannen som körde minibussen omkom. Båda fordonen ska nu genomgå teknisk undersökning.

Stor räddningsinsats

Ett stort räddningspådrag dirigerades snabbt till olycksplatsen, där barnen omgående evakuerades för vidare transport till Tidavads skola. Enligt de första uppgifterna hade busschauffören ådragit sig skärskador på händerna. Ingen av barnen uppgavs ha skadats fysiskt, däremot var många chockade.

– Samtliga barn i bussen använde bälte. Under samlingen har något barn uppgett sig ha ont i nacken, den eleven kommer observeras de kommande dagarna. I övrigt tycks barnen ha klarat sig från fysiska skador, säger Kenneth Modin.

Inga lektioner

Modin befann sig på Kvarnstens skola i Lugnås på morgonen då han informerades om den tragiska olyckan.

– Så fort jag fick veta åkte jag hit samtidigt som kommunens Posom-grupp kallades in. Förutom krisgruppen finns skolans personal, ambulanssjukvårdare, polis och räddningstjänst på plats och tar hand om barnen.

All undervisning på Tidavads skola ställdes in till följd av olyckan. Många elever valde att följa med sina föräldrar hem. De som stannade kvar på skolan fick under dagen stöd av personal i krisgruppen.

– Det är så olika hur barn hanterar och bearbetar en sådan här situation. En del behöver prata mer än andra. De som gått hem kommer att bli uppringda av Posom-gruppen. Närmsta dagarna kommer vi att ha full beredskap för att ta hand om barnen, säger Kenneth Modin.

Över skolgården i Tidavad sveper en isande vind. I matsalen och gymnastiksalen är skolans samtliga 110 elever samlade. Flera barn gråter öppet. Samtidigt skyndar föräldrar genom skolgårdens grind i en jämn ström.

– Första uppgiften nu är att ringa in alla föräldrar så att de kan få säkerställd information av insatsledaren från olycksplatsen om vad som inträffat, säger rektor Kenneth Modin.

En dryg timma har passerat sedan en skolbuss med 29 elever, två vuxna samt busschauffören frontalkrockat med en minibuss på länsväg 2931, strax söder om Tidavad. Kollisionen på den blankhala vägen var kraftig och mannen som körde minibussen omkom. Båda fordonen ska nu genomgå teknisk undersökning.

Stor räddningsinsats

Ett stort räddningspådrag dirigerades snabbt till olycksplatsen, där barnen omgående evakuerades för vidare transport till Tidavads skola. Enligt de första uppgifterna hade busschauffören ådragit sig skärskador på händerna. Ingen av barnen uppgavs ha skadats fysiskt, däremot var många chockade.

– Samtliga barn i bussen använde bälte. Under samlingen har något barn uppgett sig ha ont i nacken, den eleven kommer observeras de kommande dagarna. I övrigt tycks barnen ha klarat sig från fysiska skador, säger Kenneth Modin.

Inga lektioner

Modin befann sig på Kvarnstens skola i Lugnås på morgonen då han informerades om den tragiska olyckan.

– Så fort jag fick veta åkte jag hit samtidigt som kommunens Posom-grupp kallades in. Förutom krisgruppen finns skolans personal, ambulanssjukvårdare, polis och räddningstjänst på plats och tar hand om barnen.

All undervisning på Tidavads skola ställdes in till följd av olyckan. Många elever valde att följa med sina föräldrar hem. De som stannade kvar på skolan fick under dagen stöd av personal i krisgruppen.

– Det är så olika hur barn hanterar och bearbetar en sådan här situation. En del behöver prata mer än andra. De som gått hem kommer att bli uppringda av Posom-gruppen. Närmsta dagarna kommer vi att ha full beredskap för att ta hand om barnen, säger Kenneth Modin.

  • Tomas Höglund