21 jan 2014 06:00

23 jan 2015 14:30

Hallå där Hannu Sarenström ...

... författare och trädgårdsinspiratör från Hällekis, som är tv-aktuell med Trädgårdskampen. Programmet visas i SVT1 klockan 20.00 på tisdagar.

Vad har du för roll i Trädgårdskampen?

– Jag är en av tre jurymedlemmar och vår uppgift är att bedöma deltagarnas prestation i trädgården. Innan jag tackade ja till SVT ville jag vara säker på att det inte var en oschysst tävling. Det är det inte, trots att en deltagare åker ur i varje program. Men det beror ju på att de gjort något fel i något av tävlingsmomenten.

När och var spelades programmet in?

– Inspelningen ägde rum i Sandby utanför Lund. Det pågick under hela sommaren och jag tvingades därför att pendla flera gånger i veckan.

Hur känns det att vara en tv-kändis?

– Det är inte första gången jag syns i rutan, så det är inget märkvärdigt. Jag har medverkat både i Gröna rum i SVT och Trädgårdstoppen i TV8 tidigare.

Vad går programmet ut på?

– Att göra den snyggaste trädgården, helt enkelt. Deltagarna ska vara kreativa, skapa något nytt och se till att det är hållbart. Tanken är att tittarna ska bli inspirerade och få idéer.

Behövs det ett renodlat trädgårdsprogram i tv-tablån?

– Absolut. Premiäravsnittet lockade närmare 700 000 tittare, så visst finns det ett stort intresse. Trädgårdsarbete är en stor folkrörelse, eller vad man ska kalla det. Många är nyfikna och sugna på att lära sig något nytt.

Hur mycket lärde du dig själv av deltagarna?

– Jag snappade upp en del saker. Jag har hållit på med trädgårdsarbete i så många år att jag sett det mesta. Men fullärd blir man aldrig.

Vad är dina bästa trädgårdstips för kommande sommar?

– Att inte banga för något och ha kul. Det är viktigt att komma ihåg att man inte pryder sin trädgård för grannarnas skull, utan för sin egen.

Vad har du för roll i Trädgårdskampen?

– Jag är en av tre jurymedlemmar och vår uppgift är att bedöma deltagarnas prestation i trädgården. Innan jag tackade ja till SVT ville jag vara säker på att det inte var en oschysst tävling. Det är det inte, trots att en deltagare åker ur i varje program. Men det beror ju på att de gjort något fel i något av tävlingsmomenten.

När och var spelades programmet in?

– Inspelningen ägde rum i Sandby utanför Lund. Det pågick under hela sommaren och jag tvingades därför att pendla flera gånger i veckan.

Hur känns det att vara en tv-kändis?

– Det är inte första gången jag syns i rutan, så det är inget märkvärdigt. Jag har medverkat både i Gröna rum i SVT och Trädgårdstoppen i TV8 tidigare.

Vad går programmet ut på?

– Att göra den snyggaste trädgården, helt enkelt. Deltagarna ska vara kreativa, skapa något nytt och se till att det är hållbart. Tanken är att tittarna ska bli inspirerade och få idéer.

Behövs det ett renodlat trädgårdsprogram i tv-tablån?

– Absolut. Premiäravsnittet lockade närmare 700 000 tittare, så visst finns det ett stort intresse. Trädgårdsarbete är en stor folkrörelse, eller vad man ska kalla det. Många är nyfikna och sugna på att lära sig något nytt.

Hur mycket lärde du dig själv av deltagarna?

– Jag snappade upp en del saker. Jag har hållit på med trädgårdsarbete i så många år att jag sett det mesta. Men fullärd blir man aldrig.

Vad är dina bästa trädgårdstips för kommande sommar?

– Att inte banga för något och ha kul. Det är viktigt att komma ihåg att man inte pryder sin trädgård för grannarnas skull, utan för sin egen.