14 jan 2014 17:34

23 jan 2015 14:30

HALLÅ DÄR: Hur gick kongressdebuten?

Emelie Olsson, 22, Töreboda som i helgen var en av 225 ombud på Vänsterpartiets kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm.

– Bara bra tack. Det var intensiva dagar med väldigt mycket att ta in. Dagarna innan förberedde jag mig med att sova och läsa på motionerna. Alla var så snälla och måna och tog hand om oss debutanter.

Vilka var de stora frågorna på kongressen?

– Många frågor är stora och viktiga. Men den största var partiets valplattform. Inför valet i september kommer vi gå ut med en slogan ”Vi är inte till salu”, alltså att inte privatisera mer verksamheter.

– Sedan togs det ju beslut om att partiet ska driva frågan om kortare arbetstid och sextimmarsdag hårdare.

Hur ser du på att kongressen gick emot valberedningen och lyfte Malin Björk från nionde till första plats på EU-parlamentslistan?

– Vi pratar om att ha kvinnor i toppen. Mikael Gustafsson har gjort ett jättebra jobb i som EU-parlamentariker. Malin är en stark kvinna, bosatt i Bryssel och dessutom HBTQ-person. Med Malin som toppnamn når vi ut till fler grupper.

Du åkte som ombud för Mariestad, men är medlem i Vänsterpartiet i Töreboda.

– Ja, jag flyttade nyligen till Töreboda. Meningen är att jag ska starta en politisk karriär är och då tar jag med mig det jag lärt i Mariestad.

Vilka frågor brinner du för?

– Många. Inte minst vill kämpa för barn och ungas rättigheter, och då dem som har speciella behov för exempelvis funktionsnedsättningar. En god äldreomsorg är också en stor fråga som driver mig.

– Bara bra tack. Det var intensiva dagar med väldigt mycket att ta in. Dagarna innan förberedde jag mig med att sova och läsa på motionerna. Alla var så snälla och måna och tog hand om oss debutanter.

Vilka var de stora frågorna på kongressen?

– Många frågor är stora och viktiga. Men den största var partiets valplattform. Inför valet i september kommer vi gå ut med en slogan ”Vi är inte till salu”, alltså att inte privatisera mer verksamheter.

– Sedan togs det ju beslut om att partiet ska driva frågan om kortare arbetstid och sextimmarsdag hårdare.

Hur ser du på att kongressen gick emot valberedningen och lyfte Malin Björk från nionde till första plats på EU-parlamentslistan?

– Vi pratar om att ha kvinnor i toppen. Mikael Gustafsson har gjort ett jättebra jobb i som EU-parlamentariker. Malin är en stark kvinna, bosatt i Bryssel och dessutom HBTQ-person. Med Malin som toppnamn når vi ut till fler grupper.

Du åkte som ombud för Mariestad, men är medlem i Vänsterpartiet i Töreboda.

– Ja, jag flyttade nyligen till Töreboda. Meningen är att jag ska starta en politisk karriär är och då tar jag med mig det jag lärt i Mariestad.

Vilka frågor brinner du för?

– Många. Inte minst vill kämpa för barn och ungas rättigheter, och då dem som har speciella behov för exempelvis funktionsnedsättningar. En god äldreomsorg är också en stor fråga som driver mig.

  • Tomas Höglund