13 jan 2014 16:08

23 jan 2015 14:30

Villa totalförstörd i brand

En tegelvilla på Lindhultsgatan i Mariestad totalförstördes vid en brand på måndagsförmiddagen.
En mamma och två små barn räddade sig ur det brinnande huset i sista stund och inga personer kom till skada.

Räddningstjänsten larmades klockan 10.36 och när de anlände var branden fullt utvecklad.

– Hela huset var övertänt och det slog ut lågor genom fönster och dörrar. På väg ut fick vi besked om att det inte var några personer kvar i huset, berättar insatsledare Ulf Seglert.

Mamman och två barn, elva respektive åtta år gamla, hade då lyckats ta sig upp från källarvåningen, ut genom dörren och sökt skydd inne hos en granne. Enligt uppgift på platsen ska de alla ha klarat sig från allvarliga skador, men de fördes ändå med ambulans till Skaraborgs sjukhus i Skövde för kontroll.

Två räddningsstyrkor med totalt elva man från Mariestad och Töreboda bekämpade branden som alltså fick ordentligt fäste i villan med tegelfasad. Rökdykare som gick in i huset fick till sist avbryta insatsen.

– Av säkerhetsskäl vågade vi inte vara kvar där inne längre. Vi gjorde ett tappert försök att rädda huset, men den här gången blev det oss övermäktigt, säger Ulf Seglert.

Någon risk att branden skulle sprida sig vidare förelåg inte. Rökutvecklingen var mycket kraftig och syntes vida omkring i området. Många boende i grannskapet sökte sig också till platsen för att följa brandmännens kamp mot lågorna. Vid lunchtid påbörjades eftersläckningen som pågick under hela eftermiddagen och kvällen. Vad som orsakade branden är oklart och kommer nu att utredas av polisen.

Branden är den andra på kort tid i Grangärdet. I mitten av oktober förra året eldhärjades en villa på Hagalundsgatan, lyckligtvis kom inte heller vid det tillfället någon person till skada.

Räddningstjänsten larmades klockan 10.36 och när de anlände var branden fullt utvecklad.

– Hela huset var övertänt och det slog ut lågor genom fönster och dörrar. På väg ut fick vi besked om att det inte var några personer kvar i huset, berättar insatsledare Ulf Seglert.

Mamman och två barn, elva respektive åtta år gamla, hade då lyckats ta sig upp från källarvåningen, ut genom dörren och sökt skydd inne hos en granne. Enligt uppgift på platsen ska de alla ha klarat sig från allvarliga skador, men de fördes ändå med ambulans till Skaraborgs sjukhus i Skövde för kontroll.

Två räddningsstyrkor med totalt elva man från Mariestad och Töreboda bekämpade branden som alltså fick ordentligt fäste i villan med tegelfasad. Rökdykare som gick in i huset fick till sist avbryta insatsen.

– Av säkerhetsskäl vågade vi inte vara kvar där inne längre. Vi gjorde ett tappert försök att rädda huset, men den här gången blev det oss övermäktigt, säger Ulf Seglert.

Någon risk att branden skulle sprida sig vidare förelåg inte. Rökutvecklingen var mycket kraftig och syntes vida omkring i området. Många boende i grannskapet sökte sig också till platsen för att följa brandmännens kamp mot lågorna. Vid lunchtid påbörjades eftersläckningen som pågick under hela eftermiddagen och kvällen. Vad som orsakade branden är oklart och kommer nu att utredas av polisen.

Branden är den andra på kort tid i Grangärdet. I mitten av oktober förra året eldhärjades en villa på Hagalundsgatan, lyckligtvis kom inte heller vid det tillfället någon person till skada.

  • Tomas Höglund