08 jan 2014 06:00

23 jan 2015 14:30

Uppföljare behandlar följderna av Hästmannen

Filmen Hästmannen har fått en uppföljare. Tre ställen i landet kommer få en förhandsvisning av Hästmannen 2 – först ut är Färed.
Även klipparen Tell Aulin kommer att vara på plats den 12 januari.

Historien om mannen som älskar sina hästar över allt, har varit uppe på filmduken tidigare.

Nu gör Stig-Anders, bättre känd som Hästmannen, comeback för en sista strid. Även uppföljaren är producerad av duon Peter Gerdehag och Tell Aulin. Den sistnämnde är född i Färed och kommer att vara på plats vid förhandsvisningen i Färeds Skola.

Senare under året kommer ytterligare två förhandsvisningar göras på annan ort innan premiären den 24 januari.

Kritiserades

Första filmen ledde till kritik från personer som oroade sig över hur huvudpersonen skötte sina djur samt om hur lagar och förordningar följdes.

Länsstyrelsen i Jönköpings län blev uppmärksam och djurskyddshandläggaren Ingela Björklund ställde ett ultimatum på 14 dagar på att ordna stallet, foder och en inhägnad hage, myndighetens regler och förordningar skulle följas även av Hästmannen.

Våren 2010 bestämde sig Peter Gerdehag för att göra ett återupptagande av filmen, då han enligt www.hastmannen.com kände på sig att saker var på väg att spåra ut. Under året 2010 rapporterades det i media att Hästmannen hade fått djurförbud och att hästarna hade tagits ifrån honom. ”Hästmannen 2 – den sista striden” behandlar följden av den första filmen och Stig-Anders Svenssons kamp mot länsstyrelsen i Jönköpings län.

Historien om mannen som älskar sina hästar över allt, har varit uppe på filmduken tidigare.

Nu gör Stig-Anders, bättre känd som Hästmannen, comeback för en sista strid. Även uppföljaren är producerad av duon Peter Gerdehag och Tell Aulin. Den sistnämnde är född i Färed och kommer att vara på plats vid förhandsvisningen i Färeds Skola.

Senare under året kommer ytterligare två förhandsvisningar göras på annan ort innan premiären den 24 januari.

Kritiserades

Första filmen ledde till kritik från personer som oroade sig över hur huvudpersonen skötte sina djur samt om hur lagar och förordningar följdes.

Länsstyrelsen i Jönköpings län blev uppmärksam och djurskyddshandläggaren Ingela Björklund ställde ett ultimatum på 14 dagar på att ordna stallet, foder och en inhägnad hage, myndighetens regler och förordningar skulle följas även av Hästmannen.

Våren 2010 bestämde sig Peter Gerdehag för att göra ett återupptagande av filmen, då han enligt www.hastmannen.com kände på sig att saker var på väg att spåra ut. Under året 2010 rapporterades det i media att Hästmannen hade fått djurförbud och att hästarna hade tagits ifrån honom. ”Hästmannen 2 – den sista striden” behandlar följden av den första filmen och Stig-Anders Svenssons kamp mot länsstyrelsen i Jönköpings län.

  • Birthe Wetter