18 dec 2013 06:00

23 jan 2015 14:28

Patrik väntar förgäves på sitt sjukintyg

Patrik Holm har väntat på ett sjukintyg från den öppna vuxenpsykiatrin sedan den 5 november.
– Ett bevis på att omorganisationen har gått helt åt skogen, suckar Patrik.

Patrik från Forsvik har varit patient i ett år hos öppenpsykvården i Hjo. Via Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kunde han börja arbetsträna hos en travtränare i Göteborg. Patrik slutade i oktober, men en ny plats ordnades i Skövde. För att kunna börja där behövdes dock ett nytt sjukintyg från vuxenpsykiatrin, då det gamla gick ut den 5 november.

– Utan intyget kan jag inte, av försäkringsskäl, börja på det nya stället. Jag får inte heller någon ersättning från Försäkringskassan utan intyget.

Den 5 november ringde Patrik till psykmottagningen i Hjo – sjuksköterskan lovade att fixa intyget. Två veckor senare ringde Patrik på nytt, men fick besked om att sköterskan slutat. Något intyg var inte fixat och Patrik hänvisades till den nya mottagningen vid sjukhuset i Skövde. Mottagningen i Hjo var på väg att stängas.

Förgäves

– Sedan dess har jag försökt nå en läkare i Skövde. Jag har säkert ringt mellan 15 och 20 samtal, har kommit fram tio gånger men utan att få prata med en läkare.

Patrik har även försökt få kontakt via ”Mina vårdkontakter” på nätet men nästan tio sådana försök har inte heller resulterat i någon läkarkontakt.

I början av december satte han sig i bilen och åkte in till sjukhuset, för att få prata med en läkare.

– Jag fick svar i dörren att så kunde man inte göra. Man skulle ringa först, suckar Patrik och tillägger:

– Jag kände mig helt maktlös. Det handlar ju bara om att förlänga ett intyg; det är bara ett papper som behövs.

Så sent som under tisdagen fick Patrik ett samtal från en sjuksköterska på öppenpsyk.

– Jag fick frågan om jag ville ha ett sjukintyg. Sjuksköterskan skulle lägga en lapp till läkaren, men det finns säkert tio sådana lappar. Det här är en parodi.

Blivit sämre

Patrik berättar att hans psykiska status blivit sämre under den senaste tiden. Han sover inte bra under nätterna och har inte fått någon ersättning från Försäkringskassan sedan den 5 november.

– Men jag tycker inte synd om mig själv. Jag kan tänka mig att det finns många som har ännu större problem. Det som skett med den öppna vuxenpsykiatrin är under all kritik. Det är dags att någon ansvarig tar tag i situationen, det här är inte läkarnas fel.

Under samtalet med mottagningen i Hjo beställde Patrik även medicin. Receptet på den kom den 7 november.

– Men jag har inte haft råd att lösa ut den.

Patrik Holm kommer att anmäla ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Patrik från Forsvik har varit patient i ett år hos öppenpsykvården i Hjo. Via Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kunde han börja arbetsträna hos en travtränare i Göteborg. Patrik slutade i oktober, men en ny plats ordnades i Skövde. För att kunna börja där behövdes dock ett nytt sjukintyg från vuxenpsykiatrin, då det gamla gick ut den 5 november.

– Utan intyget kan jag inte, av försäkringsskäl, börja på det nya stället. Jag får inte heller någon ersättning från Försäkringskassan utan intyget.

Den 5 november ringde Patrik till psykmottagningen i Hjo – sjuksköterskan lovade att fixa intyget. Två veckor senare ringde Patrik på nytt, men fick besked om att sköterskan slutat. Något intyg var inte fixat och Patrik hänvisades till den nya mottagningen vid sjukhuset i Skövde. Mottagningen i Hjo var på väg att stängas.

Förgäves

– Sedan dess har jag försökt nå en läkare i Skövde. Jag har säkert ringt mellan 15 och 20 samtal, har kommit fram tio gånger men utan att få prata med en läkare.

Patrik har även försökt få kontakt via ”Mina vårdkontakter” på nätet men nästan tio sådana försök har inte heller resulterat i någon läkarkontakt.

I början av december satte han sig i bilen och åkte in till sjukhuset, för att få prata med en läkare.

– Jag fick svar i dörren att så kunde man inte göra. Man skulle ringa först, suckar Patrik och tillägger:

– Jag kände mig helt maktlös. Det handlar ju bara om att förlänga ett intyg; det är bara ett papper som behövs.

Så sent som under tisdagen fick Patrik ett samtal från en sjuksköterska på öppenpsyk.

– Jag fick frågan om jag ville ha ett sjukintyg. Sjuksköterskan skulle lägga en lapp till läkaren, men det finns säkert tio sådana lappar. Det här är en parodi.

Blivit sämre

Patrik berättar att hans psykiska status blivit sämre under den senaste tiden. Han sover inte bra under nätterna och har inte fått någon ersättning från Försäkringskassan sedan den 5 november.

– Men jag tycker inte synd om mig själv. Jag kan tänka mig att det finns många som har ännu större problem. Det som skett med den öppna vuxenpsykiatrin är under all kritik. Det är dags att någon ansvarig tar tag i situationen, det här är inte läkarnas fel.

Under samtalet med mottagningen i Hjo beställde Patrik även medicin. Receptet på den kom den 7 november.

– Men jag har inte haft råd att lösa ut den.

Patrik Holm kommer att anmäla ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

  • Alf Ehn