15 dec 2013 21:48

23 jan 2015 14:28

Foto: Jan Fleischmann

Mäktig upplevelse i domkyrkan

MARIESTAD: Domkyrkan fylld till sista plats

Kyrkoherde Willem-Jan Fens välkomnade till ”årets musikaliska höjdpunkt”.
Något som åhörarna säkerligen var beredda att skriva under på efter att ha avnjutit julkonserten i domkyrkan.

– Helt underbart! Solisterna är fantastiskt duktiga, summerade Linda Hallström söndagskvällens julkonsert.

Tillsammans med Benjamin Strömberg tog Linda del av sången och musiken sittandes på ett skåp längst bak i domkyrkan. För precis som alltid då det bjuds stämningsfull julmusik i domkyrkan är bänkraderna smockfulla.

– 550 biljetter är sålda så det är fullsatt, upplyste kyrkvärden Kerstin Hjelmare.

Mariestads kammarkör och Cantabilekören öppnade med ”Advent” innan en av kvällens solister, Stefan Gustafsson, med mäktig stämma fyllde kyrkorummet med ”Den heliga staden”, ackompanjerad av Anders Börjesson på piano. Sopransolist Liz-Marie Tammo följde upp med ”How beautiful are the feet” varpå hela kyrkan luftade struparna i klassiska ”Nu tändas tusen juleljus”.

Solosång varvades med vacker körsång, bland annat bjöd körerna det på P.E Moreaus finstämda ”Koppången”. Stämningsfullt var det också när kammarkören framförde ”Jul, jul, strålande jul”.

Under tiden som Pille Luur och Johanna Wängberg (båda violin), Jenny Mellqvist (viola) och Sam Bäckström (cello) framförde andra satsen ur Mozarts ”Stråkkvartett” nr. 19” fick sångarna vila stämbanden en liten stund.

Kyrkoherde Fens var överväldigad av programmet och funderade under andakten på om det inte var dags att förverkliga en idé och installera en lampknapp på varje plats i kyrkan.

– Trycker man på knappen blir det som ”gilla” på facebook. Tänk vilken succé det skulle varit här ikväll. För det är väl ingen som är missnöjd med det vi hört, sa kyrkoherden vars fråga besvarades med ett nej från församlingen.

Om det mot förmodan var någon som inte var helt tillfreds med sången och musiken så långt, var det nog 100 procent gillanden efter att Stefan Gustafsson framfört A. Adams mästerverk ”O helga natt”. Det numret var det ståpälsvarning på.

– Helt underbart! Solisterna är fantastiskt duktiga, summerade Linda Hallström söndagskvällens julkonsert.

Tillsammans med Benjamin Strömberg tog Linda del av sången och musiken sittandes på ett skåp längst bak i domkyrkan. För precis som alltid då det bjuds stämningsfull julmusik i domkyrkan är bänkraderna smockfulla.

– 550 biljetter är sålda så det är fullsatt, upplyste kyrkvärden Kerstin Hjelmare.

Mariestads kammarkör och Cantabilekören öppnade med ”Advent” innan en av kvällens solister, Stefan Gustafsson, med mäktig stämma fyllde kyrkorummet med ”Den heliga staden”, ackompanjerad av Anders Börjesson på piano. Sopransolist Liz-Marie Tammo följde upp med ”How beautiful are the feet” varpå hela kyrkan luftade struparna i klassiska ”Nu tändas tusen juleljus”.

Solosång varvades med vacker körsång, bland annat bjöd körerna det på P.E Moreaus finstämda ”Koppången”. Stämningsfullt var det också när kammarkören framförde ”Jul, jul, strålande jul”.

Under tiden som Pille Luur och Johanna Wängberg (båda violin), Jenny Mellqvist (viola) och Sam Bäckström (cello) framförde andra satsen ur Mozarts ”Stråkkvartett” nr. 19” fick sångarna vila stämbanden en liten stund.

Kyrkoherde Fens var överväldigad av programmet och funderade under andakten på om det inte var dags att förverkliga en idé och installera en lampknapp på varje plats i kyrkan.

– Trycker man på knappen blir det som ”gilla” på facebook. Tänk vilken succé det skulle varit här ikväll. För det är väl ingen som är missnöjd med det vi hört, sa kyrkoherden vars fråga besvarades med ett nej från församlingen.

Om det mot förmodan var någon som inte var helt tillfreds med sången och musiken så långt, var det nog 100 procent gillanden efter att Stefan Gustafsson framfört A. Adams mästerverk ”O helga natt”. Det numret var det ståpälsvarning på.

  • Tomas Höglund