11 dec 2013 06:00

23 jan 2015 14:28

Bil och hushållsavfall dumpat vid Vänern

Några meter från strandkanten vid Sandviken har en bil och högar med hushållsavfall dumpats.
– Känslan är att antalet illegala soptippar ökar, säger gatuchefen Matz Hasselbom.

För tillfället finns tolv ärenden noterade i den portal, där miljöförvaltningen registrerar varje fall av nedskräpning som anmäls i Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner.

– När vi får in anmälan görs en inspektion på plats. Efter det går ärendet vidare till tekniska, som ansvarar för att städa upp. Även om nedskräpningen sker på privat mark blir det en kommunal angelägenhet i sista ändan, förklarar miljö- och byggnadschefen Lars Sylvén och tillägger:

– Det är obegripligt att folk dumpar skräp i naturen, det drabbar både miljö och djur. I MTG-området finns ju tre stora deponier där man kastar skräp gratis.

Matz Hasselbom poängterar att arbetet att städa upp tar resurser från en redan slimmad organisation.

– Vi betar av uppdragen i den takt vi hinner. Akuta saker åtgärdas direkt, övriga planerar vi in längre fram.

Bil i granskog

Enligt Hasselbom har man en rad uppdrag som hängt med i flera år, utan åtgärd. Ett exempel är vid Fagerlid där ett bilvrak står i en granplantering. Ett annat är norr om Gullspång där det i ett otillgängligt skogsområde påträffats glas och konservburkar som legat minst 30 år, troligtvis ännu längre.

– Det anmäldes för några år sedan. Det har inte slängts något på platsen på många, många år och det växer mossa över. Vi hade uppe ärendet till diskussion häromdagen. Man kan ju fundera på om det är kommunens ansvar att städa upp privat mark när man hittar burkar med namn på, säger Håkan Gustavsson, ansvarig på gatuavdelningen i Gullspångs kommun.

”Skattepengar”

Om den som dumpat skräp i naturen, mot förmodan, lämnat spår efter sig kan kommunen skicka en räkning till den berörde eller gå vidare med en polisanmälan. Nedskräpning är ett brott mot miljöbalken som kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

– Men det är sällan vi hittar några spår som avslöjar den skyldige. I stället får vi frakta bort skräpet. För bilar är det speciella regler, då anlitar vi en entreprenör som kör dem direkt till skroten, säger Matz Hasselbom.

– Från och med 2014 ska vi bokföra allting så att vi kan följa upp och se vilka kostnaderna är. Varje ärende kräver ju några timmars jobb och betalas med skattepengar.

Ytterligare en illegal soptipp återfinns på väg ut mot Sandviken. Där, bara några meter från Vänerstranden, ligger en mängd plastsäckar fulla med skräp. Intill står en vit Renault 5 av årsmodell 1989 sönderslagen. Bilregistret avslöjar att bilen ägs av en kvinna från Mariestad och att den är avställd sedan i somras. Nämnda tipp anmäldes till kommunen i september, men har ännu inte åtgärdats.

För tillfället finns tolv ärenden noterade i den portal, där miljöförvaltningen registrerar varje fall av nedskräpning som anmäls i Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner.

– När vi får in anmälan görs en inspektion på plats. Efter det går ärendet vidare till tekniska, som ansvarar för att städa upp. Även om nedskräpningen sker på privat mark blir det en kommunal angelägenhet i sista ändan, förklarar miljö- och byggnadschefen Lars Sylvén och tillägger:

– Det är obegripligt att folk dumpar skräp i naturen, det drabbar både miljö och djur. I MTG-området finns ju tre stora deponier där man kastar skräp gratis.

Matz Hasselbom poängterar att arbetet att städa upp tar resurser från en redan slimmad organisation.

– Vi betar av uppdragen i den takt vi hinner. Akuta saker åtgärdas direkt, övriga planerar vi in längre fram.

Bil i granskog

Enligt Hasselbom har man en rad uppdrag som hängt med i flera år, utan åtgärd. Ett exempel är vid Fagerlid där ett bilvrak står i en granplantering. Ett annat är norr om Gullspång där det i ett otillgängligt skogsområde påträffats glas och konservburkar som legat minst 30 år, troligtvis ännu längre.

– Det anmäldes för några år sedan. Det har inte slängts något på platsen på många, många år och det växer mossa över. Vi hade uppe ärendet till diskussion häromdagen. Man kan ju fundera på om det är kommunens ansvar att städa upp privat mark när man hittar burkar med namn på, säger Håkan Gustavsson, ansvarig på gatuavdelningen i Gullspångs kommun.

”Skattepengar”

Om den som dumpat skräp i naturen, mot förmodan, lämnat spår efter sig kan kommunen skicka en räkning till den berörde eller gå vidare med en polisanmälan. Nedskräpning är ett brott mot miljöbalken som kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

– Men det är sällan vi hittar några spår som avslöjar den skyldige. I stället får vi frakta bort skräpet. För bilar är det speciella regler, då anlitar vi en entreprenör som kör dem direkt till skroten, säger Matz Hasselbom.

– Från och med 2014 ska vi bokföra allting så att vi kan följa upp och se vilka kostnaderna är. Varje ärende kräver ju några timmars jobb och betalas med skattepengar.

Ytterligare en illegal soptipp återfinns på väg ut mot Sandviken. Där, bara några meter från Vänerstranden, ligger en mängd plastsäckar fulla med skräp. Intill står en vit Renault 5 av årsmodell 1989 sönderslagen. Bilregistret avslöjar att bilen ägs av en kvinna från Mariestad och att den är avställd sedan i somras. Nämnda tipp anmäldes till kommunen i september, men har ännu inte åtgärdats.

  • Tomas Höglund