11 dec 2013 16:18

23 jan 2015 14:19

80 anställda varslas på Electrolux

Electrolux varslar 80 personer om uppsägning vid fabriken i Mariestad.

Enligt ett pressmeddelande är anledningen till varslet en överkapacitet i produktionen i förhållande till förväntade volymer 2014, samt strategiska prioriteringar inom affärsområdet Vitvaror EMEA som genomförs för att hantera den svåra marknadssituationen i Europa.

Två projekt som tidigare planerats vid Mariestadsfabriken, tillverkning av super-premiumprodukter och flytt av produktion till Ungern, skjuts tills vidare upp eftersom de investeringar som krävs i dagsläget inte prioriteras av företaget.

Enligt uppgifter till MT kommer ett 15-tal tjänster vid produktutvecklingsenheten i Mariestad att flyttas till Italien, där koncernens centrala produktutveckling är placerad.

Vidare kommer tillverkningen av batteriskåp att läggas ned helt från och med mars nästa år. Satsningen på batteriskåp för telekommarknaden har inte blivit den succé som förutspåddes för några år sedan.

Neddragningarna är en följd av den nya inriktning som presenterades för Mariestadsfabriken i oktober förra året. Vid det tillfället flaggade företagsledningen för att uppemot 120 arbetstillfällen riskerade försvinna under en treårsperiod, med start 2013. I januari i år lades ett varsel på 47 anställda, denna gång berörs alltså 80 tjänster.

Samtlig personal på Electrolux i Mariestad informerades om varslet på ett stormöte klockan 15.30 på onsdagseftermiddagen.

– Det hördes inte en susning bland personalen. Efter alla nedskärningar som varit senaste åren har man blivit luttrad, säger en anställd.

MBL-förhandlingar med facken inleds omgående. Electrolux har för närvarande cirka 320 anställda i Mariestad. Det varsel som nu lagts förväntas genomföras under andra halvåret 2014.

Enligt ett pressmeddelande är anledningen till varslet en överkapacitet i produktionen i förhållande till förväntade volymer 2014, samt strategiska prioriteringar inom affärsområdet Vitvaror EMEA som genomförs för att hantera den svåra marknadssituationen i Europa.

Två projekt som tidigare planerats vid Mariestadsfabriken, tillverkning av super-premiumprodukter och flytt av produktion till Ungern, skjuts tills vidare upp eftersom de investeringar som krävs i dagsläget inte prioriteras av företaget.

Enligt uppgifter till MT kommer ett 15-tal tjänster vid produktutvecklingsenheten i Mariestad att flyttas till Italien, där koncernens centrala produktutveckling är placerad.

Vidare kommer tillverkningen av batteriskåp att läggas ned helt från och med mars nästa år. Satsningen på batteriskåp för telekommarknaden har inte blivit den succé som förutspåddes för några år sedan.

Neddragningarna är en följd av den nya inriktning som presenterades för Mariestadsfabriken i oktober förra året. Vid det tillfället flaggade företagsledningen för att uppemot 120 arbetstillfällen riskerade försvinna under en treårsperiod, med start 2013. I januari i år lades ett varsel på 47 anställda, denna gång berörs alltså 80 tjänster.

Samtlig personal på Electrolux i Mariestad informerades om varslet på ett stormöte klockan 15.30 på onsdagseftermiddagen.

– Det hördes inte en susning bland personalen. Efter alla nedskärningar som varit senaste åren har man blivit luttrad, säger en anställd.

MBL-förhandlingar med facken inleds omgående. Electrolux har för närvarande cirka 320 anställda i Mariestad. Det varsel som nu lagts förväntas genomföras under andra halvåret 2014.

  • Tomas Höglund

Elextrolux - De senaste fem åren

December 2013: Electrolux varslar 80 anställda om uppsägning. Delar av produktionsutvecklingen flyttas till Italien. Batteriskåpen fasas ur produktionen.

Januari 2013: Tre månader efter att fabrikens nya inriktning presenterats varslas 47 anställda. ”För att göra fabriken konkurrenskraftig är det nödvändigt att göra den här åtgärden”, förklarar platschefen Frank Börkey.

Oktober 2012: För att skapa ökad lönsamhet får Mariestadsfabriken en ny inriktning med fokus på tillverking av exklusiva vitvaror för den nordiska och europeiska marknaden. Samtidigt deklareras att 120 tjänster riskerar att försvinna de närmsta tre åren.

December 2011: Uppgång i produktionen gör att 40 personer återanställs månadsvis.

Maj 2011: Frank Börkey tar över som fabrikschef efter Tobias Brauer.

April 2011: 135 visstidsanställda som var anställda en månad åt gången sägs upp. Anledningen är produktionsstopp av batteriskåpen.

Oktober 2010: 82 anställda i Mariestad varslas. 52 tjänster räddas i förhandlingarna. I gengäld gick verkstadsklubben Metall med på så kallad flexibel arbetstid, vilket innebär att företaget med två veckors varsel kan beordra mer arbetstid.

September 2009: Ett nytt varsel läggs, denna gång berör det 90 tjänster.

Augusti 2009: 120 personer gör sin sista arbetsdag efter varslet som lades i februari.

April 2009: Batteriskåp för telekommarknaden börjar tillverkas i Mariestad. Produkten spås ge fabriken en lysande framtid.

December 2008: 125 anställda slutar efter varslet som lades i april. Petter Hjelmqvist slutar som platschef och efterträds av Tobias Brauer.