08 dec 2013 20:34

23 jan 2015 14:28

Elin kröntes till årets lucia

MARIESTAD: Många sånginslag i Domkyrkan på söndagskvällen

Sång, ljus och värme sköljde över vinterfrusna kyrkobesökare under söndagens luciakröning i Domkyrkan.

Så mörk är natten i midvintertid. Joy to the world. Gläns över sjö och strand. Och, förstås: Sankta Lucia.

Det finns många sånger man helst inte vill missa i jule- och luciatid. Vid söndagens luciakröning i Domkyrkan bjöd Elin Eriksson, hennes tärnor och Mariestads församlings gospelkör på ett helt gäng av dem.

– Det är nu, när det är som allra mörkast, som vi väntar på att lucia ska komma. Samtidigt påminner hon om att vi också väntar på Kristus, sa prästen Erika Ogenholt i den välfyllda kyrkan.

Extra musiker

Psalmer, traditionella julsånger och mer moderna varianter avlöste varandra i programmet. Luciaföljet framförde ett stor antal sånger med varierande soloinslag. Gospelkören, under ledning av Annika Pålsson, var för kvällen förstärkt av pianisten Peter Eklind, basisten Peter Ström och saxofonisten Roger Sjöberg.

Helt enligt traditionen fanns föregående års ljusbärerska, i det här fallet Linnea Adamsson, på plats – dels för att ta täten i följet in i kyrkan, dels för att kröna sin efterträdare med det speciella halssmycket.

Röda korset och Lions Lyrestad/Hasslerör, som tillsammans med MT håller i stadens luciaarrangemang sedan många år tillbaka, fanns också på plats i kyrkan. Företrädaren Anita Öhlander berättade bland annat att de pengar som samlades in i samband med förra årets evenemang gått till att stötta Barnens allsång och arrangera musikframträdanden på äldreboendet Mariegärde.

Så mörk är natten i midvintertid. Joy to the world. Gläns över sjö och strand. Och, förstås: Sankta Lucia.

Det finns många sånger man helst inte vill missa i jule- och luciatid. Vid söndagens luciakröning i Domkyrkan bjöd Elin Eriksson, hennes tärnor och Mariestads församlings gospelkör på ett helt gäng av dem.

– Det är nu, när det är som allra mörkast, som vi väntar på att lucia ska komma. Samtidigt påminner hon om att vi också väntar på Kristus, sa prästen Erika Ogenholt i den välfyllda kyrkan.

Extra musiker

Psalmer, traditionella julsånger och mer moderna varianter avlöste varandra i programmet. Luciaföljet framförde ett stor antal sånger med varierande soloinslag. Gospelkören, under ledning av Annika Pålsson, var för kvällen förstärkt av pianisten Peter Eklind, basisten Peter Ström och saxofonisten Roger Sjöberg.

Helt enligt traditionen fanns föregående års ljusbärerska, i det här fallet Linnea Adamsson, på plats – dels för att ta täten i följet in i kyrkan, dels för att kröna sin efterträdare med det speciella halssmycket.

Röda korset och Lions Lyrestad/Hasslerör, som tillsammans med MT håller i stadens luciaarrangemang sedan många år tillbaka, fanns också på plats i kyrkan. Företrädaren Anita Öhlander berättade bland annat att de pengar som samlades in i samband med förra årets evenemang gått till att stötta Barnens allsång och arrangera musikframträdanden på äldreboendet Mariegärde.

  • Carin Söder