07 dec 2013 15:15

23 jan 2015 14:28

Jultradition i dubbel bemärkelse

MARIESTAD: Mariestads Folkdansgille höll marknad på sedvanligt vis

Hembakt, slöjdat, syltat och stickat. Mariestads folkdansgille lockade med egna alster vid sin julmarknad i lördags. Men mest i centrum stod förstås dansen.

Åtta dansande par hade uppvisning till levande musik när Mariestads Folkdansgille anordnade julmarknad i församlingshemmet på lördagen. Medan gruppen rev av både vals och mazurka stampades det i takt under kaffeborden – många av besökarna var före detta, och kanske i några fall blivande, medlemmar.

– Jag har varit med och dansat sedan 1960-talet, förklarade Kristina Svensson, som denna dag höll i lottförsäljningen.

Alternativ vinst

På långborden utmed församlingshemmets väggar fanns hemstickade vantar, dekorerade tändsticksaskar, omsorgsfullt slöjdade pallar och egengräddade bakverk för försäljning. Lotteriet lockade många att pröva lyckan.

– Jag hade spetsat in mig på den där svepasken, men de här får nog något av barnbarnen nytta av, konstaterade Birgitta Johansson efter att ha vunnit ett par raggsockar.

Många vill dansa

Folkdansgillets julmarknad är en väl inarbetad tradition i staden, om än inte lika anrik som den konstform föreningen utövar. Helena Ambertson konstaterade att gillet i Mariestad är lyckligt lottat; i motsvarande föreningar runt om i Skaraborg har man ofta svårt att samla full styrka till dansdelen.

– Många unga sysslar med folkmusik, men det är inte lika vanligt att man intresserar sig för dansen. Men hos oss är vi ganska många och i väldigt blandade åldrar, sade hon.

Åtta dansande par hade uppvisning till levande musik när Mariestads Folkdansgille anordnade julmarknad i församlingshemmet på lördagen. Medan gruppen rev av både vals och mazurka stampades det i takt under kaffeborden – många av besökarna var före detta, och kanske i några fall blivande, medlemmar.

– Jag har varit med och dansat sedan 1960-talet, förklarade Kristina Svensson, som denna dag höll i lottförsäljningen.

Alternativ vinst

På långborden utmed församlingshemmets väggar fanns hemstickade vantar, dekorerade tändsticksaskar, omsorgsfullt slöjdade pallar och egengräddade bakverk för försäljning. Lotteriet lockade många att pröva lyckan.

– Jag hade spetsat in mig på den där svepasken, men de här får nog något av barnbarnen nytta av, konstaterade Birgitta Johansson efter att ha vunnit ett par raggsockar.

Många vill dansa

Folkdansgillets julmarknad är en väl inarbetad tradition i staden, om än inte lika anrik som den konstform föreningen utövar. Helena Ambertson konstaterade att gillet i Mariestad är lyckligt lottat; i motsvarande föreningar runt om i Skaraborg har man ofta svårt att samla full styrka till dansdelen.

– Många unga sysslar med folkmusik, men det är inte lika vanligt att man intresserar sig för dansen. Men hos oss är vi ganska många och i väldigt blandade åldrar, sade hon.

  • Carin Söder