01 dec 2013 11:05

23 jan 2015 14:28

Kosmopolitisk julmarknad

MARIESTAD: Hela världen har julstämning i Mariestad

Bröderna Iqbal från Pakistan, finska pensionärsföreningen, hantverkare från Argentina, ishockeyspelare från Kanada och skaraborgska musikanter. Hela världen deltar på Mariestads julmarknad.

Kön ringlar sig som en boaorm när föräldrar med sina barn väntar på att få smyga ner i Residensområdets källarvalv där elever från det estetiska gymnasieprogrammet ska spela upp sin tomteverkstad. Guiden Eirik Öhrnell letar febrilt efter tomten som är försvunnen. Han frågar tomtenissarna men ingenstans verkar det finnas en farbror i röd dräkt med vitt skägg. Men plötsligt dyker en igenkännande figur upp ur en låda.

På vad som ibland kallas Sveriges minsta gågata har skolklasserna sin försäljning av hembakta kakor. Muhammed Alibhai, Jan-Erik Usener och Myrtaza Alibhai hoppas få in tillräckligt med pengar för att kunna bjuda sin klass från på Kronoparksskolan i Mariestad, på en resa till Göteborgs nöjescenter Liseberg.

Gunnar Bohlin som är en av korvgrillarna har fullt upp. En av hans kunder är Törebodas ishockeymålvakt Chris Slauenwhite. Han bor hos i Kim Åslunds studenthem i Mariestad.

Hantverksmässa

Alla är på strålande humör i det kylslagna vädret. Med sina gula jackor sprider Lions funktionärerna en extra positiv stämning. I år har de tagit med sig de sötaste fåren som kan tänkas som man ska gissa vikten på liksom julgranens höjd.

– Det var en här som menade att han kan räkna ut höjden på granen med sin mobilapp, säger Gunnar Dahlén, från Lions.

Även inne på Hjortens krogmiljö råder julstämning när Pia Karlsson arrangerar en hantverksmässa. Tio olika hantverkare ställer ut. Camilla Ljungberg, från Skövde, har virkat bakverk som muffins och kex. Gissela Nalley som har sitt ursprung i tangons hemland Argentina, har gjort smycken i tekniken makramé, som går ut på att med snören fläta ihop olika mönster. Makramé var en vanlig syssla för sjömän. Vilket land hon håller på i fotbolls-VM är inte svårt att räkna ut.

– Jag hoppas på guld till Argentina när Sverige inte är med, säger Gisela.

Kön ringlar sig som en boaorm när föräldrar med sina barn väntar på att få smyga ner i Residensområdets källarvalv där elever från det estetiska gymnasieprogrammet ska spela upp sin tomteverkstad. Guiden Eirik Öhrnell letar febrilt efter tomten som är försvunnen. Han frågar tomtenissarna men ingenstans verkar det finnas en farbror i röd dräkt med vitt skägg. Men plötsligt dyker en igenkännande figur upp ur en låda.

På vad som ibland kallas Sveriges minsta gågata har skolklasserna sin försäljning av hembakta kakor. Muhammed Alibhai, Jan-Erik Usener och Myrtaza Alibhai hoppas få in tillräckligt med pengar för att kunna bjuda sin klass från på Kronoparksskolan i Mariestad, på en resa till Göteborgs nöjescenter Liseberg.

Gunnar Bohlin som är en av korvgrillarna har fullt upp. En av hans kunder är Törebodas ishockeymålvakt Chris Slauenwhite. Han bor hos i Kim Åslunds studenthem i Mariestad.

Hantverksmässa

Alla är på strålande humör i det kylslagna vädret. Med sina gula jackor sprider Lions funktionärerna en extra positiv stämning. I år har de tagit med sig de sötaste fåren som kan tänkas som man ska gissa vikten på liksom julgranens höjd.

– Det var en här som menade att han kan räkna ut höjden på granen med sin mobilapp, säger Gunnar Dahlén, från Lions.

Även inne på Hjortens krogmiljö råder julstämning när Pia Karlsson arrangerar en hantverksmässa. Tio olika hantverkare ställer ut. Camilla Ljungberg, från Skövde, har virkat bakverk som muffins och kex. Gissela Nalley som har sitt ursprung i tangons hemland Argentina, har gjort smycken i tekniken makramé, som går ut på att med snören fläta ihop olika mönster. Makramé var en vanlig syssla för sjömän. Vilket land hon håller på i fotbolls-VM är inte svårt att räkna ut.

– Jag hoppas på guld till Argentina när Sverige inte är med, säger Gisela.

  • Jan Fleischmann