27 nov 2013 06:00

23 jan 2015 14:27

Hur bra är Mariestads skolmat?

Hallå där kostchef Ann-Christine Gustafsson, apropå Skolmat Sveriges kartläggning av skolmåltidernas kvalitet i 560 av landets skolor.

Hur bra är Mariestads skolmat?

– Jag tycker att den är bra, även om jag vet att vissa rätter är mer populära än andra. Jag tycker att vi har bra råvaror och vi lagar det mesta från grunden. Vi jobbar med närproducerat och svenskt så mycket vi kan och vi försöker laga modern husmanskost som barnen äter.

Har Mariestad deltagit i undersökningen?

– Jag vet att åtminstone en skola har svarat.

Undersökningen visar att mycket funkar bra, men att maten ibland brister i vitamin- och fettinnehåll och att ljudnivån i matsalarna är hög. Vilken är den största utmaningen i skolmatssammanhang, som du ser det?

– Att se till att barnen verkligen äter. Det är inte svårt att räkna fram en näringsriktig måltid på tallriken, men det är inte förrän den hamnat i magen som den gör nytta. Det som barnen gillar mest är inte alltid det mest näringsrika. Det är en svår balans.

Vilken är den största förändringen som skett på senare år?

– Att kravet på en näringsriktig skolmåltid skrivits in i skollagen. Vi har fått ett positivt fokus på att maten är viktig. Och lokalt i Mariestad är Leader-projektet ”Lokalproducerat i väst”, där skolbarnen till och med kunnat åka ut till lokala producenter, en viktig utveckling.

Vad är på gång framöver?

– Nu väntar vi på resultatet av vår egen skolmatsenkät, som vi gjort bland skolbarnen. Och så blir det en ny livsmedelsupphandling efter nyår, där förutsättningarna för att få bra råvaror är ännu bättre.

Skolmat Sverige är ett webbaserat verktyg som skolor kan använda för att utvärdera och dokumentera kvaliteten på skolmåltider.

Hur bra är Mariestads skolmat?

– Jag tycker att den är bra, även om jag vet att vissa rätter är mer populära än andra. Jag tycker att vi har bra råvaror och vi lagar det mesta från grunden. Vi jobbar med närproducerat och svenskt så mycket vi kan och vi försöker laga modern husmanskost som barnen äter.

Har Mariestad deltagit i undersökningen?

– Jag vet att åtminstone en skola har svarat.

Undersökningen visar att mycket funkar bra, men att maten ibland brister i vitamin- och fettinnehåll och att ljudnivån i matsalarna är hög. Vilken är den största utmaningen i skolmatssammanhang, som du ser det?

– Att se till att barnen verkligen äter. Det är inte svårt att räkna fram en näringsriktig måltid på tallriken, men det är inte förrän den hamnat i magen som den gör nytta. Det som barnen gillar mest är inte alltid det mest näringsrika. Det är en svår balans.

Vilken är den största förändringen som skett på senare år?

– Att kravet på en näringsriktig skolmåltid skrivits in i skollagen. Vi har fått ett positivt fokus på att maten är viktig. Och lokalt i Mariestad är Leader-projektet ”Lokalproducerat i väst”, där skolbarnen till och med kunnat åka ut till lokala producenter, en viktig utveckling.

Vad är på gång framöver?

– Nu väntar vi på resultatet av vår egen skolmatsenkät, som vi gjort bland skolbarnen. Och så blir det en ny livsmedelsupphandling efter nyår, där förutsättningarna för att få bra råvaror är ännu bättre.

Skolmat Sverige är ett webbaserat verktyg som skolor kan använda för att utvärdera och dokumentera kvaliteten på skolmåltider.

  • Carin Söder