27 nov 2013 06:00

23 jan 2015 14:27

Afrikaprat med lovordad ex-ambassadör

Afrikaexperten Sten Rylander pratar Nelson Mandela på biblioteket i kväll, onsdag. Det kan Mariestadsborna till viss del tacka Gunilla Broberg för.

Sten Rylander har sedan 1970-talet arbetat som ambassadör i flera afrikanska länder, varit Sida-chef och departementsråd på utrikesdepartementet. Han är erkänt kunnig i Afrikafrågor och har bland annat lovordats för sitt ställningstagande mot Mugaberegimen under sina år som ambassadör i Zimbabwe.

2011 gick han i pension och ganska exakt ett år senare gav han ut en kritikerrosad bok om Nelson Mandela. Det är bland annat utifrån den han talar när han i kväll, onsdag, kommer till Mariestads bibliotek för ett föredrag. Rubriken är densamma som på hans bok: ”Nelson Mandela och Sydafrikas framtid”.

Studiekamrater

Anledningen till att den forne ambassadören kommer hit går ända tillbaka till hans studietid i Uppsala. Det var nämligen då som han och hans fru lärde känna Gunilla Broberg, numera pensionerad bibliotekschef i Mariestad.

– Hans fru är min bästa vän och vi umgicks mycket tillsammans under studietiden, förklarar Gunilla.

När hon diskuterade Sten Rylanders bok med sina före detta kollegor på biblioteket, och berättade om sina kopplingar till författaren, nappade de.

– Jag tyckte att det vore en rolig idé att bjuda hit honom. Och det visade sig att FN-föreningen också tyckte det, säger bibliotekarie Lotta Skoog-Andersson.

Nu blir idén alltså verklighet, i ett samarrangemang mellan bibblan och FN-föreningen. Och Gunilla Brobergs hem får samtidigt två gäster att välkomna.

Sten Rylander har sedan 1970-talet arbetat som ambassadör i flera afrikanska länder, varit Sida-chef och departementsråd på utrikesdepartementet. Han är erkänt kunnig i Afrikafrågor och har bland annat lovordats för sitt ställningstagande mot Mugaberegimen under sina år som ambassadör i Zimbabwe.

2011 gick han i pension och ganska exakt ett år senare gav han ut en kritikerrosad bok om Nelson Mandela. Det är bland annat utifrån den han talar när han i kväll, onsdag, kommer till Mariestads bibliotek för ett föredrag. Rubriken är densamma som på hans bok: ”Nelson Mandela och Sydafrikas framtid”.

Studiekamrater

Anledningen till att den forne ambassadören kommer hit går ända tillbaka till hans studietid i Uppsala. Det var nämligen då som han och hans fru lärde känna Gunilla Broberg, numera pensionerad bibliotekschef i Mariestad.

– Hans fru är min bästa vän och vi umgicks mycket tillsammans under studietiden, förklarar Gunilla.

När hon diskuterade Sten Rylanders bok med sina före detta kollegor på biblioteket, och berättade om sina kopplingar till författaren, nappade de.

– Jag tyckte att det vore en rolig idé att bjuda hit honom. Och det visade sig att FN-föreningen också tyckte det, säger bibliotekarie Lotta Skoog-Andersson.

Nu blir idén alltså verklighet, i ett samarrangemang mellan bibblan och FN-föreningen. Och Gunilla Brobergs hem får samtidigt två gäster att välkomna.

  • Carin Söder