22 nov 2013 06:00

23 jan 2015 14:27

Prao för att få en försmak av arbetslivet

– Praon är viktig för att få en bild av olika yrken, säger läraren Håkan Roslund.
Alice Höglund valde att praktisera på Lundstedts konditori för att se om det kan vara något för henne.

Ekhamraskolans nior är ute på prao i veckan. Praktik har funnits länge men på senare år har de blivit striktare med vad man får och inte får göra på en arbetsplats. Därför går det inte att praktisera överallt.

Eleverna får leta efter en praoplats själva, men får hjälp om det behövs. Håkan Roslund, lärare på Ekhamraskolan, tror att det är nyttigt för eleverna att hitta en praoplats själva. För att eleverna då får prova på ett yrke som de tror skulle kunna vara något för dem i framtiden, han tror att eleverna blir mer motiverade då. Håkan tycker även att det är en bra förberedelse inför att fråga om ett sommarjobb.

Praktik kan vara en hjälp för valet till gymnasiet, öppna möjligheter för ett kommande sommarjobb och ge arbetsplatserna en möjlighet att visa upp sig för att få ungdomar intresserade av deras yrke, så att de kan få nya arbetare.

För Alice Höglund var det inte svårt att hitta en praktikplats.

– Jag fick plats på första stället jag frågade, säger Alice glatt. Alice tyckte det var nervöst första gången hon skulle praktisera i åttan, nu i nian var hon betydligt lugnare.

– Det är roligt att få komma ut i arbetslivet men en vecka räcker gott och väl.

Under praktiken är det meningen att eleverna ska lära sig nya saker som de kan ha nytta av senare i livet. Alice vill få svar på om kafébranschen är något för henne. Det är hennes huvudmål med praon den här gången.

Ekhamraskolans nior är ute på prao i veckan. Praktik har funnits länge men på senare år har de blivit striktare med vad man får och inte får göra på en arbetsplats. Därför går det inte att praktisera överallt.

Eleverna får leta efter en praoplats själva, men får hjälp om det behövs. Håkan Roslund, lärare på Ekhamraskolan, tror att det är nyttigt för eleverna att hitta en praoplats själva. För att eleverna då får prova på ett yrke som de tror skulle kunna vara något för dem i framtiden, han tror att eleverna blir mer motiverade då. Håkan tycker även att det är en bra förberedelse inför att fråga om ett sommarjobb.

Praktik kan vara en hjälp för valet till gymnasiet, öppna möjligheter för ett kommande sommarjobb och ge arbetsplatserna en möjlighet att visa upp sig för att få ungdomar intresserade av deras yrke, så att de kan få nya arbetare.

För Alice Höglund var det inte svårt att hitta en praktikplats.

– Jag fick plats på första stället jag frågade, säger Alice glatt. Alice tyckte det var nervöst första gången hon skulle praktisera i åttan, nu i nian var hon betydligt lugnare.

– Det är roligt att få komma ut i arbetslivet men en vecka räcker gott och väl.

Under praktiken är det meningen att eleverna ska lära sig nya saker som de kan ha nytta av senare i livet. Alice vill få svar på om kafébranschen är något för henne. Det är hennes huvudmål med praon den här gången.

  • Steffanie Johansson (prao)